Blog

Kripto petak #6 – Ilon Maska, Bakkt, Njujork, BTCpay, NBA i NFT

02.04.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U kripto petak izdanju #6 možete saznati više o zagonetnim tvitovima Ilona Maska, o novoj aplikaciji koja pretvara loyalty poene u bitkoin, kako blokčejn pomaže pri vakcinaciji Njujorčana, kako je TeslaMotors pomogao BTCPay-u i o NBA integraciji NFT-a.

Ilon Mask i zagonetka tajanstvenog tvita

Mask je poznat kao tviteraš. Često troluje, često je i samo bezazleni šaljivdžija, ali njegove poruke nikad nisu bez značajnog odjeka. Tek, pre nekoliko dana objavio je novi, prilično tajanstven tvit: “Don’t defy DeFi” – “Ne prkosite DeFi-ju”.

Već i ptičice na grani znaju da se Ilon zanima za bitkoin, dogecoin, pa čak i NFT, ali eto izgleda da mu ni DeFi nije stran. Naravno, publika je prihvatila ovu Maskovu poruku sa oduševljenjem i počela su najrazličitija tumačenja. Neki su se, pomalo šaljivo, upitali da li će vožnja Teslinog automobila zarađivati tokene, ono što veća kilometraža – to više tokena. Drugi su u ovoj poruci videli Maskovu nameru da napumpa neke DeFi novčiće kao što je pumpao DOGE. Treći, pak, smatraju da je Ilon novi mesija DeFi-ja, a da bi svi trebali postati njegovi “deFiant pupils”. Neko je pokušao da na kriptičnu poruku odgovori kriptično, pa je osvanuo tvit “Ako pogledamo, u retrospektivi, sve će to delovati nezibežno”. Šaljivdžija Mask oglasio se još jednom na istoj diskusiji: “Ako oko ovog izbije skandal, *molim* vas da ga nazovete Elongate”, čime je pokazao da je možda sve samo bila lagana igra reči, a ne dubokoumni ili nedobog tajanstveni tvit.

Celu nit tviterskih odgovora možete ispratiti ovde…

Bakkt ima novi app koji pretvara loyalty poene u BTC

Svaka iole veća kompanija na tržištu, a posebno u svetu usluga, mora da obezbedi kupcima neki program lojalnosti. Znate ono, na svaki litar benzina, dinar i po popusta, imate li super-truper karticu, svaki šesnaesti burek zamalo besplatan i tako to. Elem, vremenom se tih beneficija nakupi, a čak i ako ste strastven “kupondžija” koji voli da štedi na ova način, teško je ispratiti, a još teže naplatiti sve te pogodnosti.

Srećom, Intercontinental Exchange (ICE), poznatiji kao tvorac platforme Bakkt kao da je rekao: “pridrž’ mi pivo”, te su napravili novi wallet app. Prednost njihovog novčanika je u tome što su, u dogovoru sa najvećim kompanijama iz sveta usluga, napravili menjačnicu za – loyalty programe. Sada će korisnici moći da iskoriste poene, beneficije i druge nagradice raznih brendova i pretvore ih u – novac, tačnije, bitkoin (BTC). Dogovor je uspostavljen sa najpraktičnijim i najčešće korišćenim uslugama kao što je, Starbucks, Best Buy, Choice Hotels, Fiserv, GolfNow. Servis je testiran na pola miliona (od ukupno osamnaestak miliona) korisnika Bakkt-a, a naravno očekuje se prijem novih brendova. Upotreba ove aplikacije biće potpuno besplatna, bez troškova održavanja.

Evo šta kaže Bakkt lično…

Njujorčani dobili app za potvrde o COVID-19 vakcinaciji

Premda je vakcinacija počela, pandemija i dalje zaglavljuje naše živote kao da je EverGreen-ov brod, a mi Suecki Kanal. Blokčejn rešenje iz IBM-a, upravo je prošlo sve testove i sada je u funkciji, a poslužiće kao potvrda o vakcinaciji, te dokaz o negativnim PCR-testu, antigen testu.

Šta god ko mislio o vakcinama, realnost je da će svetske vlade hteti da brzo i jednostavno doznaju da li ste pozitivni na koronu, da li ste testirani, te da li ste dobili bocu. Grad Njujork, u saradnji sa gigantom IBM-om počeo je da podatke o pacijentima čuva na blokčejnu, putem najavljivane aplikacije Excelsior Pass. Aplikacija se ponaša gotovo isto kao oni mali app-ovi koji čuvaju avionske karte. Korisnik će moći da odštampa potvrdu o testiranju ili vakcinaciji, ili da ih odgovarajućem organu pokaže sa telefona. Time se, kažu, omogućava da grad Njujork ubrza proces otvaranja malih uslužnih delatnosti, te korisnicima omogući pristup raznim  javnim događajima. Za sada ovaj “kovid pasoš” može da se upotrebi za nesmetan pristup Medison Skver Gardenu i Tajms Union centru u Olbaniju, a najavljuje se još lokacija, kako program ulazi u finalnu fazu.

Evo šta kaže guverner Njujorka…

Inžinjeri Tesle pokrpili bagove u open source BTCPay serveru

Sećate li se crtaća Mece Dobrići. Nema ni veze, gud gaj Tesla, tačnije njihovi vredni inžinjeri upravo su doprineli razvoju BTCPay servera, što je softver otvorenog koda. Naime, pomenuti servis je pokrenut 2017. godine kao odgovor na prozivke BitPay-a. Od tada, BTCPay i njihov open source kod postaju osnova za portale koji sakupljaju dobrotvorne priloge za ugrožene države, a kasnije mnogi mali i veliki prodavci počinju da koriste ovaj procesor za POS i online prodavnice.

Elem, izgleda da je Teslina ekipa pregledala kod i pronašla razne bagove i propuste. Ne samo da su uprli prstom, već su zasukali rukave i pomogli ekipi BTCPay-a da ispeglaju bezbednosne protokole, što je omogućilo da u verziji v1.0.7.1 svi dobiju server bezbedniji za jednu gadnu i mnoštvo sitnijih rupa. Tim se srdačno zahvalio Tesla Motors-u, a evo i aplauza od nas!

Tehničke detalje, možete doznati ovde…

Šokantno, video, foto: Majkl Džordan, NFT i NBA

Recite, zar nisam majstor klikbejta… Nisam? Okej, šta se radi, niko nije savršen. Elem, nisam hteo da vas razočaram, pa je poslednja vest – naravno – o NFTu. Ludnica ne prestaje, red sportista, red repera, red (digitalnih) umetnika. Ovog puta hoću da vam kažem da je NBA Top Shot, prodavnica digitalnih uspomena, uspela da okupi all-stars ekipu i prikupi još $300 miliona.

Dapper Labs je, naime, u saradnji sa najpoznatijim košarkaškim cirkusom na svetu, već prihodovao pola milijarde dolara, prodajući kolekcionarske NFT pakete na temu NBA lige. Sa ovom investicijom, procenjuje se da je ukupna vrednost firme preko 2.5 milijarde dolara. Dapper’s Flow je blokčejn na kome zasnivaju svoju NBA Top Shot platformu prodajući razne digitalne kolekcionarske vrednosti. Osim pomenutog Majkla Džordana, mnogi igrači su se učipili u ovu investiciju, imena kao što su Kevin Duran, Andre Dramond, Spenser Dinvidi, Nikola Vučević, a tu su i glumci, reperi, te razne investicione grupe koje su na ovaj ili onaj način povezane sa poznatim ličnostima. Uspeh u košarci ohrabruje Dapper Labs da uđu u pregovore sa Warner Media grupom, te UFC, tako da uskoro možete očekivati najkrvavije scene iz borbi, na vašem ličnom tokenčiću.

Evo šta kaže Coindesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *