Blog

Kripto petak #80: Centralna banka Brazila lansira stabilne koine, Iran doneo zakon o plaćanju kriptovalutama, južnokorejski LGU+ ulazi u NFT, najbrži NFT na svetu, AVAX se odbranio od sudskih optužbi

02.09.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte sve o novim kripto projektima brazilske centralne banke, koje promene donosi novi zakon o kriptovalutama u Iranu, zašto južnokorejski LGU+ ulazi u NFT vode, koji je najbrži NFT na svetu i kako se Avax odbranio od sudskih optužbi.

Samba de Crypto

Sve veći broj korisnika kriptovaluta u Brazilu ponukao je centralnu banku Brazila da pokrene projekat nacionalne e-valute. Za razvoj projekta odabrali su Itau Unibanco da uspostavi ne jedan već nekoliko stabilnih novčića, uključujući i valutu koja će biti vezana za brazilski real. 

Ideja je da na državnom nivou naprave DeFi liquidity pool koji će biti platforma za čuvanje i razmenu valuta, te alternativne investicije (šta god to značilo) putem blokčejn tehnologija i pametnih ugovora. Zanimljiv pristup, “DeFi ali državni”. Spisak projekata se tu ne završava, jer centralna banka želi da se napravi premošćenje koje će omogućiti da se digitalni real koristi interoperabilno na različitim mrežama upotrebom Celo blokčejna. 

Kripto entuzijazam zahvatio je, izgleda, i ostale delove latinske amerike, jer Argentina razmatra da prihvati da se poreska davanja plaćaju u DAI, USDT, UDSC i drugim većim valutama vezanim za američki dolar…

Izveštaj brazilske vlade o kripto projektima…

Iran doneo zakon o plaćanju kriptovalutama

Vlada Irana odobrila je upotrebu kriptovaluta za plaćanja u vezi sa uvozom. Zakonski akt potanko definiše vrste transakcija za koje će biti odobrena upotreba kriptovaluta, a ponajpre se radi o uvozu u zemlju, te kupovini zaliha, goriva i struje za rudarstvo. Tako će građani Irana moći da kupe auto u inostranstvu i plate ga kriptovalutama.

Premda je Iran još pod sankcijama Sjedinjenih Država, prvi veći uvozni projekat je zaključen, a vrednost projekta od 10 miliona dolara, plaćena je u kriptovaluti. Razume se, izgleda da ovaj potez vlade nije bio inspirisan dalekovidim entuzijazmom za nove tehnologije, već potrebom da se zaobiđu sankcije, te je vlada Sjedinjenih Država već protestvovala, plašeći se da će i Rusija krenuti stopama Irana, te izbeći ili ublažiti sankcije upotrebom kriptovaluta…

Vest prenosi portal Iran International…

Južnokorejski LGU+ ulazi u NFT vode

LGU+ je gigant iz telekomunikacione industrije, deo imperije kompanije LG. Početkom godine oprobali su se u NFT svetu, kolekcijom maskote Moono, ljupkog oktopoda. 

Zbirka je otišla za svega dve (2) sekunde kada je objavljena na platformi OpenSea, uz podršku mreže Klatyn. Kad kažemo da su se oprobali, to je stoga što je zbirka imala “svega” 200 sličica, dok sada spremaju narednu koja će imati oko 1000 tokena.

LGU+ je objavio da je ceo prihod otišao u dobrotvorne svrhe, što će biti sudbina i naredne aukcije. Za korisnike koji sakupe bilo kojih pet tokena dodatna nagrada je karta za Legolend, dok će oni koji kompletiraju set dobiti i plišanu igračku u obliku Moono-oktopoda.

I to je samo početak NFT aktivnosti koje kompanija ima u planu…

Vest prenosi SuperCryptoNews…

Najbrži NFT na svetu

Formula 1, najbrži cirkus na svetu, podneo je zahtev za dva patenta kod agencije za zaštitu žiga (trademark) u vezi sa NFT projektom koji pripremaju za Las Vegas Gran Pri koji će se održati u novembru sledeće godine.

Iz šturih podataka koji mogu da se izvuku sa tvita advokata Majka Kondoudisa, koji je u ime Formule 1 podneo zahtev, izgleda da su u pripremi zbirke koje će doneti virtuelnu odeću i opremu, ali i osiguranje (?), finansijske usluge (??), te trgovinu kriptovalutama (???). 

Dok ne doznamo više detalja, možemo samo reći da se nadamo da će najbrži cirkus na svetu biti i najbrži NFT na svetu…

Tvit se nalazi ovde…

AVAX se odbranio od sudskih optužbi

Avalanche mreža pretrpela je mnogo u ovoj kripto zimi. No, vrednost novčića AVAX na trenutak se izvukla sa dna, kad je stigla vest da je Emin Gin Sirer, direktor Ava Labs uspeo da pobije optužbe medijske kuće Crypto Leaks. 

Navodno, Ava Labs se služila sudskim parnicama da zaplaši, osujeti i naškodi konkurenciji, kao i da pravnom zbrkom izbegne zakonsku regulativu. Naime, jedna od optužbi Crypto Leaks-a bila je i ta da je Ava Labs oformila pravni tim Roš Fridmen, koji je tužio pojedine kripto kompanije, kako bi skrenuo pažnju komisija za hartije od vrednosti i berzantsko poslovanje (SEC, CFTC) sa Ava Labsa.

Direktor Emin proglasio je ove optužbe za teoriju zavere. Zanimljivo je da ovo nije prva optužba ove vrste, jer se na udaru Crypot Leaks-a, po istoj temi našao i Ripple.

Odbrambeni tvit pročitajte ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *