Blog

Kripto petak #9 – Koreja i kriptomenjačnice, Turska zabrana, CELO

23.04.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U izdanju Kripto petak #9 možete saznati više o korejskim gejmerskim firmama i kripto menjačnicama, o Turskoj zabrani korišćenja kriptovaluta, o pohvalama koje je Bitkoin dobio od kineske narodne banke, o NFT-u Edwarda Snowdena i o investiciji Deutsche Telekom u Celo mrežu.

Korejske gejmerske firme lome koplja oko kriptomenjačnice

Južna Koreja je poznata po tome što je kultura računarskih igara nastala još sredinom devedesetih godina prošlog veka. Stoga iz ove zemlje potiče nekoliko giganata iz industrije igara. Spoj igara i kriptovaluta veoma je zanimljiv i tek će izbiti u prvi plan, a evo šta se dešava u vezi sa mogućnom prodajom kriptomenjačnice Bithumb.

Nexon koga mnogi znaju kao majstore za MMO igre, od Maple Story do ArcheAge, preko svoje holding kompanije NXC iskazao je interesovanje za kupovinu Bithumb-a. U trci su još i Binance koga ne treba posebno predstavljati, kao i Naver, južnokorejski gigant koji se bavi internet tehnologijama. Iznebuha pojavio se novi takmičar, WeMade. Kompanija se bavi igrama, a za sada im je najstabilniji proizvod Legend of Mir (1, 2 i 3). Legend of Mir 2 neverovatno je popularna igra u Kini, te matičnoj firmi zarađuje oko $20 miliona mesečno. WeMade ima svoj kripto-ogranak, WeMade Tree koji se bavi blokčejn igrama i nada se objavljivanju platforme za razmenu i prodaju gejmerskih NFT.

Kripto petak #9 – Ceo izveštaj (na tečnom korejskom!), nalazi se ovde…

More, Turci, ne gaz’te kriptoplaćanja!

Turska centralna banka zabranila je sva plaćanja u kojima učestvuju kriptosredstva. Izgovor koji navode je da su tokeni rizični kao sredstvo plaćanja zbog nestabilne tržišne vrednosti, nepovratnih transakcija, te da su vrlo često nosilac nezakonitih finansijskih postupaka.

Te u tom smislu, Turci od 1. maja više neće moći da koriste kriptovalute za plaćanja unutar Turske. Izdali su i dokument pod naslovom “Regulacija prekida upotrebe kriptosredstava za platni promet”, navodeći da je glavni zločin kriptovaluta taj što nisu pod regulativom, nadzorom niti u sistemu za koji garantuje centralno regulatorno telo Turske. Ništa neobično, s obzirom na istoriju turskog bankarskog sistema koji se u poslednje drži kao babin zub (hint, hint: klati se). Ljudi koji se bave kriptovalutama u Turskoj svesni su odavno da je ovakav potez bio izgledan, te naglašavaju da se ovim neće prekinuti kriptotrgovina. Bitpanda Turkey, na primer, nastavlja poslovanje kao i do sada.

Kripto petak #9 – Reakcije na ovu vest, pročitajte na Twitteru

Kineska narodna banka hvali Bitkoin

I Kinezi su bili protiv kriptovaluta, ali eto sad se nešto značajno promenilo. Posle nekoliko godina oštrog režima i osornog ponašanja spram menjačnica i firmi koje se bave bitkoin i alt-novčićima, sada pevaju drugačiju pesmicu.

Novi zamenik guvernera Narodne Banke Kine dao je nekoliko izuzetno pozitivnih i neuobičajenih izjava o kriptovalutama, posebno o bitkoinu koji je veoma popularan u toj zemlji. Istakao je da su stablecoins i bitkoin sa stanovišta centralne banke kriptosredstva i kao takva validne alternative za investiranje, premda nisu valuta per se. Dodao je da u njima vide budućnost investiranja. Državne službe Kine podsećaju da kriptovalute nikad nisu bile zabranjene, a u tom smislu zamenik guvernera, Li Bo, podseća da mnoge zemlje traže način da uvedu, makar minimalne (kako skromno veli on) regulative u cilju sprečavanja špekulacija i rizične klime na tržištu. Li Bo je isto tako govorio o digitalnom juanu, najavljujući da bi mogao biti spreman za upotrebu kako za domaće, tako i strane goste, sportiste i posmatrače, već na zimskoj olimpijadi u Pekingu. 

Kripto petak #9 – Citat izjave zamenika guvernera Li Boa…

Edward Snowden prodaje NFT

Ova vest počinje onim memetičkim “wat”. Elem, istina je. Snowden je objavio NFT pod naslovom “Stay Free”. Aukcija je bila prilično uzbudljiva, a u poslednjim minutima token je dostigao vrednost od $5.44 miliona. 

Nadmetanje je organizovano na platformama OpenSea i Foundation, a pobednik je za sada neimenovani bogataš pod korisničkim imenom @PleasrDAO. Premda je Beeple prodao svoju zbirku za nešto veću cenu, ovaj Snowdenov NFT je oborio rekord po tome što je najskuplji pojedinačni token koji je otišao na doboš. Ceo prihod od aukcije kamarad Snowden pokloniće fondaciji za slobodu štampe “Freedom of the Press Foundation”, u čijem je bordu direktora. Slika na koju NFT pokazuje je osenčen Snowdenov lik naspram sudske dokumentacije, a u dnu slike je njegov potpis.

Kripto petak #9 – Još detalja o ovoj vesti…

Deutsche Telekom staje uz decentralizovanu mrežu Celo

Najveća evropska kompanija iz industrije telekomunikacija, Deutsche Telekom, kupio je pozamašnu količinu kriptovalute CELO. Premda nije otkriveno koliko je krupna ova investicija, dovoljno je reći da se nemački gigant sada računa kao partner mobile-first mreže Celo.

Ovo nije prvo iskustvo DT-a u kriptosvetu. Oni su već važan deo infrastructure za Chainlink, a takođe sarađuju i sa Flow blokčejnom koji koristi Dapper Labs, vlasnik NBA Top Shot platforme. Ali ovo jeste prvi put da su investirali, pružili podršku infrastruri i da su deo partnerstva istovremeno. Možda na prvi pogled deluje kao akvizicija ili dokapitalizacija ili naprosto gigant koji kupuje opskurni altkoin, ali izjave zvaničnika kompanije otkrivaju da im je – kao vlasniku T-mobile kompanije – veoma zanimljiv Celo protokol koji omogućava da svaki telefonski broj ima svoj novčanik. 

Kripto petak #9 – Detaljnije, ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *