Blog

Kripto petak #98: Italija uvodi porez na dobit od kripta, Svetski ekonomski forum prepoznaje kripto kao integralni deo svetske ekonomije, Square Enix ne odustaje od blokčejn igara, Rusija spremna za upotrebu kripta u međunarodnom poslovanju, Lido pretekao MakerDAO po TVL metrici

06.01.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako Italija tretira porez na dobit od kripta, zašto Svetski ekonomski forum prepoznaje kripto kao integralni deo svetske ekonomije, zašto Square Enix ne odustaje od blokčejn igara, kako se Rusija spremna za upotrebu kripta u međunarodnom poslovanju i po čemu je Lido pretekao MakerDAO.

Italija uvodi porez na kapitalnu dobit u sferi kriptovaluta

Italijanski parlament odobrio je predlog da se prihod od kriptovaluta veći od 2000 EUR oporezuje sa 26%. Da bi privoleli građane da prijavljuju ovaj prihod, ponudili su amnestiju za sve neprijavljene dobitke iz prethodnih godina, tačnije plaćanje umanjenog poreza od svega 3.5% plus 0.5% za svaku godinu u kojoj nisu prijavili dobit. Naravno, gubici veći od 2000 EUR se se prijavljuju za umanjenje poreske osnovice. 

Zanimljivo je da se uvođenjem ovog poreza u Italiji uključuje prihod od kriptovaluta u nacionalni budžet. Takođe, ovaj poreski zakon posledica je prošlogodišnjeg evropskog zakona o tržištima kripto sredstava (Markets in Crypto Assets bill), pa je moguće da će i druge zemlje krenuti putem Italije kad je posredi oporezivanje dobitaka iz sfere kriptovaluta.

Vest prenosi Rai…

Svetski ekonomski forum procenjuje da će kripto tehnologije nastaviti da budu integralni deo svetske ekonomije

Svetski ekonomski forum (WEF) je neprofitna organizacija najpoznatija po godišnjem sastanku u Davosu gde se okupljaju vodeći svetski poslovni ljudi, ali i političari i novinari kako bi raspravljali o gorućim svetskim ekonomskim pitanjima.

U blogu koji su objavili govore o budućnosti kripto industrije. Posebno se osvrću na rasprostranjenost aplikacija, te kripto i blokčejn tehnologija u finansijskom sektoru. Premda mnoge banke i finasijske institucije imaju negativan stav u javnosti prema ovim tehnologijama, ono što rade je indikator koliko je već sad kriptosfera integralni deo svetske ekonomije.

Ceo blog možete naći ovde…

Square Enix ne odustaje od blokčejn igara, uprkos svemu

Industrija igara je jedna od najvećih grana industrije zabave. U poslednje vreme pobuna igrača tradicionalnih igara zaustavila je veću popularizaciju blokčejn igara, kao i upotrebu NFT-a u tradicionalnim igrama. Osim toga celo kripto tržište je u krizi. No, u otvorenom pismu predsednik jedne od najvećih firmi za razvoj i distribuciju igara, Square Enix, Josuke Macuda, poručuje da će udvostručiti investicije u Web3 igre.

Macuda takođe kaže da su poslednji događaji iz kripto industrije sasvim očekivani, jer svaka nova tehnologija izaziva pometnju pre nego što uđe u široku upotrebu. Square Enix priprema nekoliko blokčejn igara koje bi trebalo da se pojave ove godine.

Celo pismo pročitajte ovde…

Ministarstvo finansija Rusije otvoreno za upotrebu kriptovaluta u međunarodnom poslovanju

Ruski ministar finansija, Anton Siluanov, potvrdio je da je njegovo ministarstvo spremno za upotrebu kriptovaluta u međunarodnim transakcijama. Ako bilo koja zemlja koja posluje sa Rusijom tako želi, mogu da plate u kriptovaluti. 

Siluanov je nešto pre nove godine za TV kanal Rossiya-24 dao intervju u kojem “nije hteo da isključi mogućnost međunarodnog kliringa u kriptovalutama”, premda je naglasio da bi “proces trebalo da bude odgovarajući za obe strane”. “Ne primamo dolare i evre. Ali upotreba kriptovaluta, barem za zemlje sa kojima imamo trgovinske odnose, kao mogućeg sredstva za kliring. Zašto da ne?” zaključio je Ministar.

Vest prenosi Tass…

Lido pretekao MakerDAO po TVL metrici

MakerDAO, dosadašnji lider u svetu decentralizovanih finansija (DeFi) po ukupnoj vrednosti deponovanog kapitala (Total Value Locked – TVL), smenjen je sa trona. Kako podaci organizacije DeFiLlama pokazuju, u poređenju sa 5.89 miljardi dolara, koliko ima MakerDao, protokol za pružanje likvidnosti, Lido Finance je nešto bolji sa 5.9 milijardi. 

Prednost su stekli posle Merge događaja koji je promenio konsenzus mreže Ethereum na “proof-of-stake”. Staking je veoma popularna aktivnost u DeFi svetu, a Lidov poslovni model je da pomaže korisnicima da učestvuju u pružanju likvidnosti sa manje od 32 ETH koliki je minimum za učestvovanje u ubiranju kamate i staking-nagrada.

Vest prenosi CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *