Blog

Krpto petak #47: USDF konzorcijum, izmene u radu Coinbase-a, eToro i Metaverse i rudarenje u Južnoj Americi

14.01.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Ovog Kripto petka bavimo se osnivanjem udruženja banaka osiguranih kod FDIC-a u Americi, novostima iz kompanije Coinbase, pametnim portfolijom koji nudi eToro, kao i utočištem koje su rudari pronašli u Kostariki.

USDF konzorcijum iliti kako su banke zavolele stablecoin

U Americi, Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) bog je i batina za sve vrste finansijskih operacija prilikom kojih se deponuju sredstva. A to mu dođe, maltene, sve što ima veze sa kamatama i kamatarenjem. Kako su banke uvidele prednosti blokčejn finansija, a posebno u smislu oročavanja sredstava, to je bilo pitanje trenutka kada će da se oformi nekakv “zvanični” bankarski stablecoin. 

Eto, kucnuo je taj čas, mnogo ranije nego što sam očekivao, iskren da vam budem. Osnovan je USDF, udruženje banaka osiguranih kod FDIC-a. Konzorcijum ima za cilj stvaranje uslova da banke članice mogu da proizvode (mint) USDF token. Cilj je da se postigne brži prenos novca, manje frikcije u finansijskom sistemu, te pristup drugim pogodnostima koje nudi blokčejn tehnologija.

Mnogo detaljnije doznaćete iz zvanične izjave prilikom osnivanja…

Kad se radi, radi se, kad se ne radi, ne radi se do daske

Ovako nekako bi mogla da se sumira vest iz kompanije Coinbase. Naime, gigantska kripto berza odlučila je da se pohvali izmenama u radu. Zbog velikog obima posla, kao i zbog fanatične radne etike, zaključili su da odmori nisu dovoljni. Znate i sami, ono, neko ode na odmor, pa ga onda cimaju, jer frka je ili ode pa se nervira kako će kolege i koleginice bez nje/njega usred kranča i tako to. 

A, ne, Radi se žestoko, odmara još žešće, presekli su Coinbase-u, pa su odlučili da uvedu jednonedeljni odmor svakog tromesečja, ali svi. Katanac na firmu, samo oni koji imaju posla s klijentima uzimaju odmor u smenama, ništa projekti, ništa nisi tu, al se radi. Zanimljivo je da su i ranije imali politiku da ne broje dane odmora, već da svako uzme odmor kad mu treba. No, pokazalo se da nedovoljno ljudi uzima odmor, pa su odlučili da naprave zajednički.

Kako će to izgledati, možete videti sa zvaničnog bloga…

eToro nudi Metaverse pametni portfolio

eToro se zajedno sa Robinhood-om takmiči za parče crypto kolača. Kako se uglavnom bave tržištem akcija, pokušavaju da ulete u taj deo priče. Naravno ulažu svoje znanje i iskustvo iz automatizovanog upravljanja akcijama, jer su po tome i postali popularni. Naime, bave se kopiranjem pozicija odabranih stručnjaka. To je ono kad umesto da kopirate nečiju strategiju trgovanja, doslovce kopirate nečije odluke.

Pametni portfolio je nešto slično. eToro nabere buket akcija u portfolio, trgovina se obavlja automatski, ko god je zainteresovan za ovu vrstu “lenjog” investiranja može da se pridruži za svega $500 i povuče sredstva (i dobit), onda kada zatvori investiciju.

Zanimljivost ovog pametnog porfolija je u tome što mu je “tema” metaverse. Na spisku od 28 akcija nalaze se i deonice i kriptovalute koje imaju neke veze sa sve popularnijom granom industrije – metaverzumima. Na listu su ušle Meta, Roblox, te decentralizovani projekti poput Decentraland, The Sandbox i Enjin (ENJ). No, čisto ravnoteže radi, tu su i Amazon, Apple, Unity, te Snapchat (?!).

Koga zanima, detalji su ovde…

Rudari našli još jedno utočište u Južnoj Americi

Zamisli kakav baksuz treba da budeš, da utekneš iz Kine u kojoj su zabranili kripto-rudarenje, pa se preseliš u Kazahstan, i onda tamo izbiju nemiri. Baš bedak. Bolje su prošli, izgleda, oni koji su svoje rudarske operacije preselili u Južnu Ameriku.

Izgleda da je nova mirna luka za rudare – Kostarika. Naime, već decenijama, sva električna energija proizvedena u ovoj zemlji dolazi iz obnovljivih izvora, čak 72% se proizvodi u hidroelektranama. Kada je kompanija Eduarda Kupera narasla da iz nekolicine centrala dobija čak 3 megavata, shvatili su da je država sve manje zainteresovana za otkup struje zbog viškova u sistemu.

Kuperove elektrane bile su zatvorene na čak devet meseci, a onda je otkrio da njegova struja i te kako dobro dođe rudarima. Uložili su pola miliona dolara u prešaltavanje na pružanje usluga kriptorudarima, te otpočeli kampanju da vlada učini nešto kako bi se pružilo utočište onima koji bi mogli da koriste prednosti kostarikanske industrije električne energije. 

Više prenosi Reuters, u video reportaži…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *