Blog

Kako da izaberete pravi novčanik za čuvanje kriptovaluta?

21.07.2020. / Author: ECD / Category: Vodiči

Čime god se bavili u svetu kriptovaluta (rudarenje, trgovanje, investiranje…) negde ih morate čuvati. U isto vreme, važno je da to gde se čuvaju bude bezbedno. Kao i za regularan novac, i za kriptovalute je potreban novčanik. U ovom slučaju to je softver uz pomoć koga korisnici mogu bez poteškoća raspolagati svojim kriptovalutama.
Kao i imejl adrese, bitkoin adrese se mogu slati drugim bitkoin korisnicima radi razmene. Princip je isti za većinu kriptovaluta. Za razliku od imejl adresa, može se kreirati koliko god je adresa korisniku potrebno, a novčanik je softverski alat koji sadrži sve te adrese. Ne postoji limit za broj adresa koje se mogu nalaziti u jednom novčaniku. Novčanik je, suštinski, skup adresa i privatnih ključeva korisnika.

Adrese su nešto slično broju računa u banci. Na ove adrese se šalju sredstva. Za razliku od bankarskih sistema u kojima se pojedine transakcije mogu ispraviti, u svetu kriptovaluta ne sme doći do greške. Jedno promašeno slovo ili pogrešno unet broj u adresi dovodi do toga da sredstva ne stignu do korisnika. Sredstva u ovom slučaju odlaze na adresu za koju primalac nema privatan ključ i kojoj ne može da pristupi. Ona ostaju zauvek zaključana na toj adresi i ne postoji način da se sredstva vrate ili da se transakcija poništi. Zato je vrlo bitno proveriti adresu pre slanja kriptovaluta. Većina novčanika ima meru sigurnosti u vidu provere adrese, ali softver može proveriti samo dužinu i univerzalni početni karakter neke adrese.

Privatni ključ se koristi kako bi korisnik mogao da raspolaže sredstvima sa neke adrese. Mora se čuvati, jer u slučaju kompromitovanja privatnog ključa može doći do gubitka sredstava sa te adrese. Postoje razni načini za čuvanje privatnih ključeva. Objasnićemo najčešće tehnike čuvanja kriptovaluta.

U početku je bilo potrebno poznavati komande Linux operativnog sistema kako bi se obavila transakcija što je bilo suviše komplikovano za većinu potencijalnih korisnika. Iz potrebe za što lakšim korišćenjem kripta, nastale su različite vrste novčanika koje primarno možemo podeliti na online i offline novčanike.

Web novčanik

Ovi novčanici se nalaze u potpunosti na klaudu i može im se pristupiti preko bilo kog računara. Web novčanici su lakši za pristup i čuvaju korisničke privatne ključeve na dobro obezbeđenim serverima serverima.

ECD Wallet – Novčanik za korisnike ECD menjačnice

Kako bi olakšali pristup i korišćenje kriptovaluta svim korisnicima ECD menjačnice napravili smo ECD Wallet. Uslugu koja omogućava da Vaše kriptovalute čuvate jednostavno na sigurnom mestu preko ECD platforme.

ECD Wallet je web novčanik koji pored usluge čuvanja Vaših kriptovaluta nudi opcije za slanje, primanje, kupovinu ili prodaju za RSD u svakom trenutku. Ovo omogućuje da sve aktivnosti povezane sa Vašim kriptovalutama budu dostupne na jednom mestu bez potrebe za dodatnim novčanicima i izlaganja riziku.

Najviši status sigurnosti kriptovaluta na ECD Wallet-u obezbedili smo korišćenjem svetski poznate Fireblocks infrastrukture i metodom višestruke potvrde identiteta, odnosno MFA (dodatni šestocifreni kod).

Pored sigurnosti, lakoće korišćenja i manjih troškova, ECD Wallet ima potpuno automatizovan proces transakcija što omogućava realizaciju primanja i slanja kako kriptovaluta tako i dinara u najkraćem mogućem roku.

Za aktivaciju ECD Wallet-a na vašem nalogu pratite uputstvo za kreiranje ECD Wallet-a.

Desktop novčanik

Da bi se korišćenje kriptovaluta približilo prosečnom čoveku nastali su prvi desktop novčanici sa grafičkim interfejsom. Ovakav interfejs je znatno olakšao korišćenje kriptovaluta i privukao puno novih korisnika koji nisu hteli da se upuštaju u učenje Linux komandi.
Desktop novčanici se nalaze na našim računarima, kao što ime nagoveštava. Ovde postoji opcija da se instalira samo novčanik sa privatnim ključevima i adresama, ali i kompletan “full node koji sadrži ceo blokčejn, to jest celokupnu istoriju transakcija. U tom slučaju, novčanik zauzima veliku količinu prostora na hard disku, koji se u slučaju nekih valuta meri stotinama gigabajta.
Desktop novčanici su u onoliko bezbedni koliko je bezbedan vaš računar. Back up je naravno obavezan jer uvek postoji mogućnost gubitka ili krađe računara ili oštećenja hard diska. Uz Back u, novčanik se može bez problema ponovo kreirati na drugom računaru bez ikakvih gubitaka.

Neki od popularnijih desktop novčanika su:

  • Electrum
  • Exodus
  • Atomic Wallet

Desktop wallet

Desktop novčanik Exodus

Papirni novčanici

Papirni novčanici su način za čuvanje kriptovaluta u vidu fizičkog objekta. Ova vrsta novčanika u potpunosti je van mreže. Nije potrebna sinhronizacija sa mrežom i ne zauzima nikakvu memoriju. Papirni novčanici se kreiraju tako što se nova javna adresa i privatni ključ odštampaju na papir i zatim se sa nekog drugog novčanika na adresu pošalje kriptovaluta. Moguće je dodati i šifru čime se novčanik dodatno štiti. Papirni novčanici sredstva štite od hakera, softverskih grešaka na računaru i otkazivanja hardvera računara. Odličan je za dugotrajno čuvanje van mreže i osigurava bezbednost privatnog ključa. Bitna stvar za papirne novčanike jeste da se, kao i novac, moraju čuvati na sigurnom mestu. Gubljenje papirnog novčanika je ujedno i gubljenje svih deponovanih sredstava u novčaniku.

Postoje programi koji generišu sve potrebne informacije za papirni novčanik. Potrebno je samo generisan novčanik odštampati. Dobra praksa je isključiti se sa mreže prilikom generisanja novčanika kako privatni ključevi ne bi bili kompromitovani ni u jednom trenutku. Sredstva se mogu deponovati u novčanik pomoću adrese i koda koji se skenira mobilnim telefonom.
Problem sa papirnim novčanicima je to što se sredstva u novčaniku mogu samo jednom povući sa novčanika, nakon prvog očitavanja QR koda oni više nisu 100% bezbedni. Ovaj pristup nije efikasan ukoliko želite da izvršite veći broj transakcija.
Papirni novčanik možete generisati uz pomoć BitAddress servisa.

Papirni novčanik

Izgled papirnog novčanika

 

Mobilni novčanik

Manjak fleksibilnosti i potreba za istom doveli su do razvijanja mobilnih novčanika koji su definitivno najpraktičniji i najjednostavniji za korišćenje. Uvek su sa vama i u svega nekoliko sekundi možete primiti ili poslati kriptovalute. Zbog ovoga su idealni za svakodnevno korišćenje.
Potrebno je da preuzmete aplikaciju za operativni sistem vašeg telefona. Aplikacije ovog tipa su korisnicima generalno privlačnije zbog jednostavnosti korišćenja u odnosu na sve ostale novčanike.
Vaš mobilni novčanik možete zaštiti pinom i 2FA kodom. Takođe, prilikom instalacije obavezno zapišite kombinaciju od 12 ili 24 reči. Ova opcija omogućava da se adrese i privatni ključevi prebace na drugi uređaj u slučaju gubitka ili promene telefona.

Neki od najpopularnijih mobilnih novčanika su:

  • Coinomi
  • Exodus

Exodus mobilni novčanik

Exodus mobilni novčanik

Hardverski novčanik

Hardverski novčanici su zasebni uređaji koji služe za čuvanje kriptovaluta koji korisnicima pružaju dodatnu zaštitu u poređenju sa ostalim novčanicima. Hardverski novčanici zahtevaju računar za funkcionisanje i na njega se povezuju USB portom. Najpoznatiji hardverski novčanik je Trezor. Ovaj hardverski novčanik je otporan na kompromitovane računare i nezaštićenih mreža koje bi mogle zloupotrebiti privatni ključ korisnika. On ovo postiže tako što se privatni ključ generiše i čuva na samom uređaju. Privatni ključ je dodatno zaštićen pinom kojim se moraju potvrditi sve transakcije koje se obavljaju sa ovog novčanika. Postoji mogućnost za pravljenje rezervne kopije u vidu papirnog novčanika zbog mogućnosti gubitka ili uništenja ovog uređaja.

U slučaju da je računar na kome se koristi hardverski novčanik kompromitovan virusom, korisnik je i dalje u obavezi da svaku transakciju potvrdi svojim pinom na samom novčaniku što je, ujedno, zaštita i od zlonamernog softvera koji beleži sve što korisnik ukuca na tastaturi.

Pored Trezora, postoje i HV.1 i Ledžer nano. Ovi novčanici izgledaju identično kao i bilo koji USB fleš memorija. Znatno su jeftiniji od Trezora, ali im nedostaju pojedine zaštitne mogućnosti. Ovi novčanici su jednostavniji i praktičniji za korišćenje.

 

Hardverski novčanik Trezor One

Hardverski novčanik Trezor One

Načini čuvanja novčanika

Ljudi obično na berzama nabavljaju kriptovalute, pa im je najjednostavnije da ih posle tamo i drže. Ovo je najmanje bezbedan način čuvanja kriptovaluta. Berze su stalno pod napadima hakera i puno puta se već dešavalo da ti napadi budu uspešni, što je prouzrokovalo milionske gubitke. Berze služe za kupovinu i prodaju kriptovaluta, a ne za čuvanje. Ako niste trader, sklonite kriptovalute sa berze.

Comment section

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *