Blog

ECD & Fireblocks – Partnerstvo za bezbedan wallet

04.10.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

Priče o ukradenim sredstvima, hakovima i izgubljenim lozinkama u kripto svetu su sve češće. Kako bi se tome stalo na put i povećala sigurnost sredstava firme koje se bave čuvanjem (Custody) kriptovaluta su odlično rešenje.

Kripto nadzor, odnosno čuvanje, je termin koji se koristi za opisivanje proces obezbeđenja kriptovaluta od krađe. 

Custody servisi su treća lica koja se mogu unajmiti da brinu o vašim kriptovalutama umesto vas i predstavljaju poverenike vašeg novca, bilo da se radi o gotovini, hartijama od vrednosti, zlatnim polugama ili virtuelnoj imovini. Oni su prisutni od 1960-ih i jedan su od stubova tradicionalnog bankarskog sistema.

Kada je u pitanju čuvanje kriptovaluta, Custody funkcioniše malo drugačije. 

Čuvari digitalne imovine tehnički ne čuvaju imovinu, jer svi podaci i transakcije postoje u javnoj bazi koja se zove blokčejn i na raspolaganju su korisnicima.

Umesto toga, ono što čuvaju su privatni ključevi korisnika – važan deo kripto novčanika koji omogućava pristup sredstvima koja se u njemu drže.

Kripto čuvari su od suštinskog značaja za široko usvajanje digitalne imovine. Do danas se mnogi institucionalni investitori drže podalje od kupovine digitalne imovine upravo zbog nedostatka sigurnosti.

Institucije koje upravljaju velikim količinama novca, kao što su fondovi i banke, po propisima su obavezne da imaju custody partnera koji bi čuvao novac svojih klijenata.

Kako su kriptovalute sazrele kao zasebna vrsta imovine, pojavila se potreba za čuvarima digitalnih sredstava koji se ponašaju slično kao banke samo u ovom slučaju za vlasnike kriptovaluta. Ove institucije su regulisane i licencirane da nude uslugu čuvanja kripta.

ECD i Fireblocks

ECD je pruža dodatni benefit ECD Wallet korisnicima zahvaljujući partnerstvu sa Fireblocks-om koji pruža dodatnu sigurnost za korisnička sredstva i spektar mogućnosti za dalji razvoj i poboljšanje ECD Wallet usluge.

ECD koristi Fireblocks infrastrukturu kao platformu za bezbedno čuvanje kriptovaluta, a pored njih postoje i druge sigurnosne mere kako bi vaše kriptovalute bile maksimalno bezbedne. Neke od njih su obavezan MFA (multi factor authentificator) i sigurnosna reč koja se traži pri svakom povlačenju sredstava sa vašeg ECD Wallet-a. Pored toga, svaki put kad primetimo da se logujete sa nove IP adrese, zaustavićemo proces logovanja zbog vaše bezbednosti. Istog trenutka će vam ECD poslati mail sa pitanjem da potvrdite da ste zaista vi pokušali da se prijavite na vaš ECD Wallet.

Šta je Kripto Custody servis?

Cripto custody je jedna od najvažnijih usluga koja je od pomoći gotovo svakom projektu zasnovanom na blokčejnu. Zahtevi koje je tržište propisalo su vrlo kompleksni, a servisi za čuvanje kriptovaluta mogu olakšati i poboljšati:

  • bezbednost
  • upotrebljivost
  • skalabilnost 
  • usklađenost sa propisima

Vaš javni ključ je u suštini adresa na koju ljudi šalju transakcije – bilo koja transakcija se može pratiti do javnog ključa.

Vaši privatni ključevi vam omogućavaju pristup digitalnoj imovini koju ste uskladištili na blokčejnu u svom novčaniku.

Vaš novčanik sadrži vaše javne, kao i privatne ključeve i ima ono što se zove adresa novčanika.

Izvor: blockdata.tech

Adresa vašeg novčanika je samo kriptografski heširana verzija vašeg javnog ključa koji olakšava slanje digitalnih sredstava na njega i sa njega (tako da su vaša adresa novčanika i vaš javni ključ matematički povezani, ali nisu identični).

Koncept novčanika ovde se ne razlikuje mnogo od vašeg tradicionalnog, fizičkog novčanika koji sadrži stvari novčane vrednosti (gotovina, kreditne kartice, debitne kartice, itd.) koje omogućavaju da obavljate transakcije. Novčanik sa digitalnim sredstvima je prilično sličan fizičkom novčaniku.

Postoje dva načina čuvanja vaših privatnih ključeva:

  1. Samostalno – privatni ključevi su kod vas, kao i sigurnosne lozinke/ reči potrebne za otključavanje novčanika.
  2. Uz pomoć “custody servisa” – Poverili ste čuvanje privatnih ključeva regulisanom trećem licu i uz njihove usluge rešili se predostrožnosti koje bi imali da su ključevi u vašem nadzoru.

Custody institucija drži i odgovorna je za čuvanje vaših privatnih ključeva. 

Ovo vam i dalje daje kontrolu nad vašom imovinom tako da imate fleksibilnost da obavljate transakcije kako god i kad god želite.

Zašto Fireblocks?

Ova platforma pruža sigurnu infrastrukturu za slanje, čuvanje i izdavanje digitalne imovine. Fireblocks omogućava baratanje kripto imovinom i pomoć u razvoju svojih partnera i to sve na platformi zasnovanoj na “MPC” infrastrukturi. Fireblocks sarađuje sa preko 800 finansijskih institucija, obezbedio je prenos preko 2 triliona dolara digitalne imovine i ima jedinstvenu polisu osiguranja koja pokriva sredstva i u skladištu i tranzitu.

Izvor: fireblocks.com

Kako je nastao Fireblocks?

Zloglasna Lazarus grupa hakovala je četiri južnokorejske berze i ukrala 200 miliona dolara u Bitcoin-u 2017. godine.

Radeći za lidera sajber bezbednosti Check Point u to vreme, budući osnivači Fireblocks-a bili su deo radne grupe koja je istraživala masivni sajber napad.

Dve stvari su im postale očigledne tokom te istrage:

Migracija sajber kriminalaca sa hakovanja tradicionalnih finansija na digitalnu imovinu, kao i složenost i nedostatak rešenja za obezbeđenje digitalne imovine u okruženju preduzeća.

Majkl, Idan i Pavel proveli su poslednjih dvadeset godina transformišući način na koji se sajber bezbednost primenjuje na blokčejnu. 

Udružili su se da kreiraju Fireblocks — platformu za bezbednost digitalne imovine koja se lako koristi i koja pomaže finansijskim institucijama da zaštite digitalnu imovinu od krađe ili hakera korišćenjem revolucionarne MPC tehnologije da osiguraju privatne ključeve.

Fireblocks je platforma za preduzeća koja pruža sigurnu infrastrukturu za slanje, skladištenje i kreiranje digitalne imovine. Ona omogućava berzama, vlasnicima, bankama, trgovačkim kancelarijama i hedž fondovima da bezbedno skaliraju operacije sa digitalnom imovinom kroz ​​MPC tehnologiju koja će uskoro biti i patentirana.

„Za industriju digitalnih sredstava, 2022. je bila godina konsolidacije, kao i ogromnog rasta“, rekao je Michael Shaulov, suosnivač i izvršni direktor Fireblocks-a. „Videli smo neviđeni obim novih učesnika na tržištu, uključujući fintech, Web3 startapove, banke… Zbog Fireblocks-ove MPC tehnologije za čuvanje i upravljanje trezorom, koja je postala jedan od najosnovnijih delova infrastrukture za ekosistem digitalnih sredstava.

Rast Fireblocks-a svedoči kvalitetu proizvoda i posvećenosti tima koji ga gradi, a kako kripto postaje sve integrisaniji u globalnu finansijsku infrastrukturu, značaj Fireblocks-a će nastaviti da raste, omogućavajući preduzećima da isporučuju sigurne kripto proizvode za klijente širom sveta, u rasponu od kripto i fintech startapa do velikih finansijskih institucija.

Fireblocks je jedina platforma koja izoluje digitalna sredstva od sajber napada i ljudskih grešaka koristeći višeslojni bezbednosni pristup. Kako digitalna imovina i kriptovalute ulaze u svest, Fireblocks-ova MPC-CMP tehnologija je postala široko prihvaćena od strane nekih od najpriznatijih svetskih institucija i najsavremenijih start-up kompanija kao što su BNP Paribas, ANZ Bank, FIS, Checkout.com, MoonPay, Animoca Brands i Virex.

2022. godine, preko 1.500 organizacija primenilo je Fireblocks tehnologiju da zaštiti sredstva klijenata i investitora, pojača sigurnost digitalne imovine i pojednostavi svakodnevne kripto operacije.

Fireblocks ima kancelarije širom sveta, ali njihovo sedište je u Njujorku. Oni su dobavljač tehnologije za čuvanje kriptovaluta, što znači da Fireblocks zapravo ne skladišti imovinu svojih klijenata, već daju tehnologiju svojim klijentima da to sami urade. To čine razvojem bezbednog softvera i API-ja, preko kojih klijenti komuniciraju i upravljaju svojim digitalnim sredstvima.

Ključ MPC tehnologije su ključevi

Kriptografski ključevi se distribuiraju među brojnim računarima. Umesto da koristi jednostavnu računarsku lozinku koja se lako razbije ili krade, koja se sastoji od znakova i brojeva za zaštitu ovih sredstava, Fireblocks (i njegovi rivali) razbijaju ključ, distribuiraju ga između nekoliko uređaja i povezuju sve delove samo za vlasnika – na neki način kao brava koja ima ključeve sa različitim zarezima, svaki se drži na različitoj lokaciji, a svi su potrebni za otvaranje brave. 

Drugim rečima, da bi „otključali“ nalog i pristupili njegovim sredstvima, hakeri moraju da provale na nekoliko uređaja odjednom – što je u najmanju ruku težak zadatak. Bezbedni sistem Fireblocks-a se konstantno razvija i unapređuje, a platforma trenutno omogućava korisnicima da obavljaju kripto transakcije sa preko 1.000 različitih kriptovaluta.

Želite da isprobate ECD Wallet? Verifikujte se na ECD platformi, saznajte zašto je ECD Wallet jedan od najboljih kripto novčanika i pogledajte koje sve funkcionalnosti ECD Wallet nudi.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *