Blog

Blokčejn – Bezbednost i anonimnost

11.04.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Vodiči

Blokčejn – Bezbednost i anonimnost

Blokčejn je revolucionarna tehnologija zato što uspostavlja poverenje pri razmeni digitalnih dobara, čak i kad u proces nije upleten nikakav posrednik/treća strana (banka, državne institucije, ili neko drugi). Jedino što je slično posredniku zapravo nema ljudski lik. Govorimo o matematičkom algoritmu koji rešava komplikovane probleme brže nego što bi ijedan čovek mogao da zamisli.

Kao što smo već nagovestili, blokčejn zahteva da određeni uređaji, koji imaju status čvora (node), validiraju transakciju. Tačnije, traži se podudarnost informacije o transakciji na svakom od uređaja koji čine mrežu. Ovakvo ustrojstvo blokčejna može delovati zapetljano, ali ono donosi nekoliko izuzetnih benefita.

Kao prvo, mogućnost za prevaru kao što su nedozvoljeno kopiranje kriptovalute ili krađa podataka, je praktično nepostojeća. Programski kod jednostavno ne trpi nikakva odstupanja pri validaciji. Probijanje kriptografskog ključa je izuzeno težak poduhvat: kako bi uspeo, morao bi se promeniti zapis o transakciji na ogromnom broju uređaja. Neuporedivo je lakše hakovati bankovne račune i informacije o kreditnim karticama, nego što je kompromitovati bezbednost blokčejna. Mnogi bi se složili da je to gotovo u domenu naučne fantastike ili makar ekonomski slabo isplativo.

Napokon, želimo da istaknemo da ukoliko cenite anonimnost, kriptovalute su ostvarenje sna. Transakcije ne zahtevaju da predate nikakve lične podatke, pa ni svoje ime. Umesto toga, potrebna je samo digitalna oznaka novčanika, koja se još naziva ključ. Nema potrebe da neko pristupa vašoj kompletnoj finansijskoj istoriji, kao što to čine banke koje izdaju kreditne kartice i druge finansijske usluge.

Kralj Bitkoin i blokčejn konkurencija

Bitkoin je prva i najpoznatija kriptovaluta na planeti. Naime, on se koristi kao barometar za procenjivanje stanja celog kripto-tržišta. A kao što verovatno znate, priča o tokovima cena je priča o urođenoj nestalnosti (volatilnosti). Tokom 2010. godine, bitkoin vrednost je iznosila 0.003 dolara. Posle serije uspona i padova, ona je ubrzano rasla, da bi se u decembru 2017. godine približila granici od vrtoglavih 20,000 dolara. Početkom 2018. godine došlo je do blagog pada na 18,000 dolara, a potom i do znatno oštrijeg u aprilu (7,000) i novembru (3,500) iste godine. Ovaj trend je prouzrokovao paniku širom tržišta. Međutim, u prošloj godini zabeležni su novi uzleti, te u novembru bitkoin vrednost iznosi 10,000.

Trenutno cena bitkoina je oko 6.900 doalara. Treba imati u vidu da je maksimalni broj bitkoina koji mogu postojati u opticaju ograničen na 21 million. Nismo još dostigli tu granicu (trenutno je izrudareno oko tri četvrtine te količine) i dok se to ne dogodi, dodatna ponuda će se nastaviti, iako sporijim ritmom.

Naravno, bitkoin je samo jedan deo veće kripto-slagalice. Nove kriptovalute se pojavljuju gotovo na dnevnoj bazi. Neke od onih koje su se zadržale i imaju veliku podršku su Ethereum, Ripple, i Litecoin. Litecoin je interesantan primer zato što je praktično nastao razdvajanjem iz bitkoina 2011. godine, i ne samo to, već on ima i dve značajne prednosti u odnosu na njega. Brzina transakcije je četiri puta veća, dok nagrada pri rudarenju, zavisno od trenutne vrednosti kriptovalute i stanja na tržištu, može biti više nego dupla (kada je u pitanju količina litecoin-a koje dobija rudar).

Ovo nam govori da je bitkoin daleko od jedine valjane opcije za ulaganje. Najbolje je da razmotrite bar nekoliko različitih valuta pre donošenja odluke. Ako vas, na primer, zanima litecoin cena, možete to proveriti na ecd.rs.

Trgovina i poslovanje na berzi

Ključna stvar koju morate znati jeste kako se efikasno kupuju kriptovalute. U suštini, kako biste zamenili vaš regularan novac u kriptovalutu, trebali biste da otvorite nalog na odgovarajućoj berzi kriptovaluta. Ovaj proces nije preterano komplikovan i podseća na ono što se radi kada se ulaže na Forex tržištu ili berzi akcija.

Jedan od glavnih trendova poslednjih godina jeste uvećanje broja berzi. Postoji širok raspon opcija koje privlače jedinstvenim pogodnostima. Bilo bi svrsishodno da gravitirate ka onima koje su lake za korišćenje i dozvoljavaju vam da kupite kriptovalute željenim instrumentima, kao što su kreditne kartice, kao najjednostavniji način korišćenja stranih berzi (izazovi povlačenja novca sa berzi će biti obrađeni u jednom od narednih tekstova). Dužina postojanja berze vam može poslužiti kao merilo njene kredibilnosti. Naravno, osnovno pravilo je „što duže to bolje“.
Imajte, doduše, u vidu da mnoge od najvećih berzi primaju samo dolare ili evre i podležu regulaciji raznih federalnih i državnih agencija. Takođe, do skoro je veće broj berzi imao ograničen broj trgovačkih parovova.

Ovo je značilo da morate prvo da zamenite novac za jednu od najeminentnijih kriptovaluta, kao što je bitkoin ili ethereum.  Tek potom možete zameniti te valute za onu koju zapravo želite da posedujete. Usled netransparentnosti određenih pružilaca usluga, nije uvek lako ni predvideti sve troškove. Stoga, pre nego što se upustite u ceo proces, uradite opsežno istraživanje i saznajte koliki je tačan iznos svih nameta. Često se dešava da su prikazane provizije zaista male i primamljive. Međutim dosta platformi manipuliše cenom kriptovaluta koje prikazuje. Čest je primer da je prikazana provizija za kupovinu kritpovaluta na primer 1%.  A cena kriptovalute na koju se dodaje tako mala provizija je u startu prilično različita od akutelnih cena na najvećim svetskim berzama. Ona je značajno viša.
Svakako treba obratiti pažnju i na funkcionalnost, korisničku uslugu, kao i interfejs pojedinih berzi.

Dobre vesti su da ogroman interes za kriptovalute pozitivno utiče na dostupnost bankomata i menjačnica koji nude brže način da novac pretvorite u kriptovalute ili kriptovalute u novac. Prvi bitkoin bankomat se pojavio još 2013. godine u Vankuveru, u Kanadi. Sada ih već po nekim procenama ima barem 8.000 i to u preko 70 zemalja. (Lokacije kripto automata u Srbiji su dostupne na ovom linku). Ova brojka će rasti iz godine u godinu.

Još jedan značajan trend je pojava radnji koje prodaju kriptovalute na kasi. Jedna takva radnja se 2018. godine otvorila u komšijskoj Hrvatskoj (Split), kao i na Petrolovim benzinskim pumpam u Sloveniji.

Šta se dešava sa zakonodavstvom vezanim za blokčejn?

Inovacije uvek idu ispred regulative. Stoga se očekuje da će mnoge države unaprediti regulativu kako bi pružile podršku rastu kripto-tržišta. To znači da izgledi za ulaganje zavise od toga u kojoj zemlji živite.

Napokon, valja ponoviti da kriptovalute nisu jednake i njihovi digitalni ekosistemi su drugačije ustrojeni. Zbog toga, od izuzetne je važnosti uvek „uraditi domaći“ i istražiti tržište. Sve zavisi od vaših ambicija, mogućnosti, i spremnosti na rizik.
Kriptovalute imaju mesto u gotovo svakom portfoliju, ali pitanje je koliko prostora da rezervišete za njih. Nipošto nemojte staviti sav novac u ovaj sektor.
Budućnost kriptovaluta je svetla i ona je po svemu sudeći već stigla!

Zaključak

Alternativne forme investiranja su u usponu i to najviše zahvaljujući bitkoinu. Tržište kriptovaluta je primamljivo zato što omogućava lak pristup, sigurnost investicije, i veliku slobodu izbora. Ono postoji van domašaja institucija kao što su privatne banke i vlade država. blokčejn je, kao tehnološka inovacija, promenio način na koji upotrebljavamo, ali i zarađujemo novac. Sve što nam je potrebno jeste znanje, kompjuter, internet, i električna energija.

Naravno, trik je u tome da budete dobro informisani i svesni dve stvari— pogodnosti i rizika ulaganja. Niko ne može predvideti šta će se događati sa kriptovalutama u godinama koje slede. Usled toga, najbolje je konstantno pratiti tokove na tržištu i reagovati brzo ukoliko je to neophodno. Kriptovalute su odličan dodatak porfoliju i tada pomažu u redukovanju investicionih rizika. Ali, one nisu pogodne da služe kao njegova osnova ili najveći deo.

Najsigurniji pristup je investiranje kao dugoročna strategija. Ukoliko budete jurili kratkoročnu dobit, verovatno ćete ostati kratkih rukava i razočarani. Igrajte igru pametno, i investirajte onoliko koliko možete priuštiti da izgubite.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *