Blog

Vodič za slanje i primanje kriptovaluta – lako i brzo

07.07.2020. / Author: ECD / Category: Vodiči

Slanje kriptovaluta se razlikuje od standardnih transakcija koje uključuju dekretni novac. Ovaj vodič za slanje i primanje će Vam pomoći da lakše shvatite koncept transakcija kriptovaluta.
Kriptovalute ne putuju kanalima koje kontrolišu banke i slične institucije. One postoje u virtuelnom obliku i kreću se mrežom koja se naziva blockchain. U svrhu obavljanja transakcije, koriste se digitalni alati.
Ovakav metod slanja nudi različite pogodnosti.
Neki korisnici žele da pošalju sredstva iz inostranstva svojim članovima porodice bez plaćanja velikih nameta i provizije. Drugi, pak, vrše poslovne transakcije svesni da je blockchain brži kanal od većine konvencionalnih opcija.
Bez obzira kakva je priroda i razlog transakcije, neka univerzalna pravila važe. U ovom članku, mi ćemo ih objasniti onako kako je to najbolje— jednostavnim jezikom.

Digitalni novčanici

Prvi način da se izvrši slanje/primanje novca jeste preko digitalnog novčanika.
Novčanici su potpuno u vlasništvu korisnika i predstavljaju veoma sigurno mesto za pohranu sredstava. Oni funkcionišu non-stop, dokle god postoji internet konekcija.
Dakle, otvaranje odgovarajućeg novčanika je prvi preduslov koji biste trebali da ispunite. Ukoliko vam to odgovara, novčanike možete jednostavno skinuti na telefon u obliku aplikacije, i na taj način im brzo i lako pristupiti u svakom trenutku.
Po otvaranju računa na novčaniku, od korisnika se traži da se prijavi na isti. Podaci koji su vam potrebni za ovo su identifikacija novčanika (Wallet ID) i šifra/privatni ključ (password/private key). Ukoliko je omogućena dvofaktorska autentifikacija, morate da prođete i taj korak.
Kada se to odradi, otvara se interfejs, koji se razlikuje od novčanika do novčanika. Ipak, kod gotovo svih rešenja postoji poseban prozor sa opcijama send (poslati) i receive (primiti). Pronađite i izaberite akciju koju ste namerili da izvršite.
Primetili ste da je u načelu moguće obavljati transakcije u jednoj valuti. Naime, ukoliko vam neko pošalje bitcoin, vi ćete primiti određenu količinu te iste valute. Isto važi i za druge valute poput litecoin-a i ethereum-a.
Nasuprot tome, nije moguće primiti bitcoin preko litecoin novčanika. Sigurni smo da shvatate poentu.

Vodič za slanje i primanje kriptovaluta - Digitalni novcanik
Digitalni novčanik

Adrese, kodovi i drugi detalji

Sledeći korak je da unesete javnu adresu novčanika koji je u vlasništvu primaoca valute.
To znači da ako ste naumili da pošaljete kriptovalute rodbini, neko od njih mora da ima otvoren novčanik i pristup osnovnim podacima o tom novčaniku.
Ukoliko ste vi primalac, onda biste trebali da drugoj osobi saopštite javnu adresu koja je vidljiva u send/receive sekciji. Valja napomenuti da ove adrese nisu nalik adresama kuća i stanova, već su nasumični nizovi slova i brojeva.
Njih je veoma teško zapamtiti, te je najbolje da tako nešto ni ne pokušavate. Jednostavno kopirajte celu adresu i tako je odpošaljite drugoj strani.
Takođe, nemojte pomešati javne adrese sa privatnim ključevima. Ove druge nipošto ne biste trebali da delite ni sa kim pošto se koriste kao lozinke za pristup novčaniku.
Postoji jedna još jednostavnija procedura slanja, a to je preko QR koda.
Sve što je neophodno da uradite jeste da skenirate kod i u slučaju primanja kripovaluta podelite ga sa pošiljaocem. Velika prednost skeniranja, pored jednostavnosti, je to što otklanja mogućnost ljudske greške koja postoji kod unošenja adresa.

Vodic za slanje i primanje kriptovaluta - detalji o novcaniku
Detalji o novčaniku

Kompletiranje transakcije

Pored toga, pošiljalac naravno mora da odredi koliku sumu želi da upusti u transakciju.
Zavisno od novčanika, možete lako videti i fiat vrednost sume kao orijentir. Ne samo to, već uvek možete lako proveriti vaš bilans stanja preko komandne table (dashboard).
Preporučljivo je da proverite sve cifre više puta kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja. Jednom kada je izvršeno, slanje novca (kriptovaluta) se ne može povući. U ovom aspektu, ishod je isti kao kada odlučite da pošaljete mejl— što je urađeno, urađeno je.
Povrh svih zahteva navedenih gore, pojedini novčanici uključuju dodatne korake koji su opisani u specijalnim instrukcijama ili FAQ sekciji. Na primer, možda je potrebno posebno platiti proviziju za slanje kriptovaluta.
Pošiljaocima je, takođe, dozvoljeno da unesu i zabelešku o svrsi transakcije. Učinite to ukoliko želite da otklonite bilo kakvu konfuziju od strane primaoca.

Poslednja faza: verifikacija

Nakon slanja novca sledi period verifikacije transakcije, što se događa na blockchain mreži.
Dužina procesa zavisi od nekolicine faktora, poput iznosa nameta koji su plaćeni za transakciju i koja je mreža u pitanju.
Uobičajeno je da se ne čeka više od par minuta, a nekad se sve odigra i dosta brže. Međutim, kada saobraćaj na mreži dostigne krajnje granice, transakcija može da se oduži na nekoliko sati. Nemojte paničiti ako se to dogodi.
U svakom trenutku, moguće je proveriti status transakcije. Jedan od načine da to uradite je preko blockchain explorer alata koji pretražuju javnu knjigu podataka (public ledger).
U svakom slučaju, bilo bi mudro prvo poslati manju svotu kriptovaluta, pre nego što se upustite u veće transakcije. Na taj način možete potvrditi da sve radi kako treba uz minimalan rizik.

Vodic za slanje i primanje kriptovaluta - razmena kriptovaluta

Razmena kriptovaluta

 

Transakcije na berzi

Drugi najčešći način slanja kriptovaluta je preko kripto berzi.
To znači da možete slati kriptovalutu sa jedne berze na drugu. Pri ovom metodu, koriste se opcije withdraw (povlačenje) i deposit (depozit).
Proces se sastoji od nekoliko koraka, što je jasno naznačeno u instrukcijama. Većina berzi radi sa nekim od najeminentnijih i popularnijih kriptovaluta, pa proverite koji su parovi valuta podržani.
Obratite pažnju da neke berze omogućavaju slanje kriptovaluta samo u „celim brojevima“, pa ne možete raditi sa frakcijama valuta. Jednom kada izaberete sumu, potrebno je uneti i kod za proveru autentičnosti (authentication code).

Kada berzi date komandu da pošalje vaše kriptovalute na neku adresu van berze, ponekad se može desiti da proces traje. Razlog tome je što berza, da bi smanjila transakcione troškove, čeka da se sakupi određena količina kriptovaluta različitih korisnika za slanje, da bi sve bile poslate odjednom. Time štedi sebi novac u odnosu na situaciju da svaku željenu transakciju obrađuje pojedinačno. Što berza ima veći volumen, ti intervali slanja su kraći.
Pogodnost korišćenja berzi je da možete da konvertujete jednu kriptovalutu u drugu.
No, nemojte propustiti da istražite koliko je platforma kredibilna, sigurna, i održiva. Pogledajte šta drugi korisnici i nepristrasni stručnjaci imaju da kažu. Ne želite da se nepotrebno izložite rizicima kao što su hakovanje i krađa podataka.

Vreme je da se oprobate

Alati koji se koriste dizajnirani su za lako korišćenje. Potrebno je samo da se upoznate sa svim opcijama u vašem novčaniku i gledate da druga strana učini isto.
Idite korak po korak, pratite vodič za slanje i primanje kriptovaluta i trudite se da vam ne promakne nijedan detalj.
Transakcije su brze, jednostavne, i dolaze uz minimalne namete. Ovo su osnovni razlozi zbog kojih kriptovalute konstantno postaju popularnije iz godine u godinu.

U slučaju da i dalje osećate nesigurnost, ili vam ovaj vodič za slanje i primanje kriptovaluta nije odagnao sve dileme, možete pozvati korisničku podršku ECD-a servisa (https://exchange.ecd.rs/contact). Tom prilikom ćemo vam rado pomoći da zajedno nađemo odgovore koji su vam potrebni.

Comment section

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *