Blog

Filmske preporuke – priče o svetu finansija

03.09.2024. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Zanimljivosti

U svetu kriptovaluta nikad nije dosadno – iz nedelje u nedelju svedočimo brojnim promenama na tržištu i neočekivanim vestima iz svih krajeva sveta.

Ipak, iako deluju kao Inspirativna tema, za sada nema mnogo filmova koji se bave digitalnom imovinom. Ako ne računamo dokumentarce, broj naslova se broji na prste jedne ruke (naročito dobrih).

Iz brojnih izvora stižu najave ekranizacije kraha FTX-a – možda i više njih, priča se o različitim projektima – ali i dalje nismo videli prikaz priče o nastanku Bitcoin-a ili nekim od brojnih projekata koji već sada menjaju svet finansija.

Zato smo odlučili da se osvrnemo i na filmove koji se u širem kontekstu bave finansijskim sistemom, ulaganjem, berzom i srodnim temama.

Ono što im je zajedničko sa malobrojnim filmovima o kriptu jeste fokus na ono negativno – uglavnom su u pitanju studije prevara i krahova, uz tek poneku motivacionu priču i uspeh.

Izdvojili smo sedam naslova vrednih pažnje. Ako su vam promakli do sada a zanimaju vas teme kojima se bave – verujemo da ćete uživati.

Wall Street (1987)

Vuk sa Volstrita? Ne, samo Volstrit.

Male su šanse da ste propustili hit iz 2013. u kojem Leonardo Dikaprio tumači glavnu ulogu i zato smo odlučili da ga izostavimo sa ove liste.

Za Volstrit iz 1987. možemo da kažemo da je jedan od klasika žanra. Režirao ga je Oliver Stoun, dok su u glavnim ulogama Majkl Daglas i Čarli Šin (koji bi se verovatno dobro snašao i u Dikapriovoj ulozi). 

U pitanju je drama koja prati nemilosrdnog brokera koji se vodi motivom „Pohlepa je dobra“. Kao i većina filmova na ovoj listi, Volstrit prikazuje tamnu stranu korporativne Amerike i istražuje teme ambicija, korupcije i posledica davanja prioriteta profitu u odnosu na etiku.

Ovaj prikaz sukoba između ličnog integriteta i finansijskog uspeha čine Stounov film relevantnim skoro 40 godine kasnije i dobrom referentnom tačkom za diskusije o kompleksnosti sveta finansija

The Pursuit of Happyness (2006)

Putujemo skoro 20 godina u budućnost od Volstrita i dolazimo do filma „U potrazi za srećom“, koji je režirao Gabriele Mućino. U pitanju je biografska drama zasnovana na istinitoj priči Krisa Gardnera, kojeg glumi Vil Smit. 

Njegovo putovanje od beskućništva do uspešnog brokera na berzi prikazuje borbu i odlučnost u nastojanju da obezbedi bolji život sebi i svom sinu Kristoferu (kojeg igra Vilov sin Džejden).

Film je inspirisan istoimenim Gardnerovim memoarima i, za razliku od brojnih naslova koji se bave ljudima koji imaju karijeru u finansijama, fokus je na temama nade, posvećenosti i upornosti, dok su finansijski uspesi u drugom planu.

Za razliku od ostalih, možemo reći surovijih izbora na ovoj listi, ovaj film upada u motivacionu kategoriju i donosi nekoliko izuzetno dirljivih scena u kojima je Smit nagovestio Oskara kojeg je nedavno dobio.

Inside Job (2010)

Kao kontrast Potrazi za srećom, izdvajamo dokumentarac sa jednostavnim domaćim prevodom “Globalna kriza” Čarlsa Fergusona.

Naslov dovoljno govori – reč je o detaljnom pregledu okolnosti koje su dovele do finansijske krize 2008. i njenim posledicama.

Vredi izdvojiti i to da je narator u ovom dokumentarcu čuveni Met Dejmon.

U pitanju je temeljan dokumentarac koji mnogi sa pravom svrstavaju među najbolje kada je reč o temama finansija i ekonomije. Kvalitet analize i predstavljanja činjenica ne samo da drži pažnju, već i motiviše na akciju.

Moneyball (2011)

Verovatano niste očekivali film koji se bavi sportom na ovakvoj listi, ali “Formula uspeha” (kako su kod nas preveli ovaj film sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi i Džonom HIlom koji se pojavljuje i u gorepomenutom Vuku sa Volstrita) sadrži veliki broj elemenata direktno primenjivih na svet finansija, trgovanja i analize tržišta.

Priča prati generalnog menadžera Ouklend Atletiksa koji je 2002. godine koristio revolucionarni statistički i analitički pristup da izgradi konkurentan bejzbol tim sa limitiranim budžetom.

U neku ruku, Moneyball je i veoma blizak ideji kriptovaluta, jer pokazuje kako inovativno razmišljanje može da poremeti utvrđene norme i da izuzetne rezultate.Za one koji više vole čitanje od gledanja filmova, osnova za ovaj naslov je istoimena knjiga Majkla Luisa.

The Big Short (2015)

Odličan par prethodnom naslovu na listi je “Opklada veka”, takođe bazirana na knjizi pomenutog Majkla Luisa.

Sjajna glumačka ekipa koja uključuje Kristijana Bejla, Stiva Karela i Rajana Goslinga pod vođstvom režisera Adama Mekeja dovela je do ostvarenja koje mnogi smatraju modernim kultnim klasikom.

Ovaj film nas ponovo vraća u 2008. i prati događaje koji su doveli do kolapsa stambenog tržišta. Priča se fokusira na grupu investitora koji su predvideli krizu i kladili se protiv “balona”, razotkrivajući lošu praksu u finansijskom sistemu.

The Big Short na sjajan način objašnjava složene pojmove i kombinuje elemente komedije sa ozbiljnim temama. Verujemo da ćete uživati bez obzira na vaš nivo poznavanja tržišta i finansijskog sistema.

The Wizard of Lies (2017)

“Čarobnjak laži”, sa Robertom Denirom u glavnoj ulozi, obrađuje priču Bernija Madofa, čija se Ponzi šema vredna 65 milijardi dolara smatra jednom od najvećih finansijskih prevara svih vremena.

Film je fokusiran na studiju lika i njegovu sposobnost da godinama održava iluziju legitimnosti i uspeha, uprkos zakulisnim prevarama.

Pored “tehničkog dela” prevare i otkrivanja brojnih mana sistema, ovaj naslov nudi i ljudski faktor i uticaj tako masovne prevare na sve uključene.

Vredi istaći i odličnu rolu Mišel Fajfer u ulozi Madofove supruge.

Dumb Money (2023)

Najsvežiji film na ovoj listi bavi se sada već čuvenom sagom manipulacije deonicama GameStop prodavnice video igara koja ju je na kratko pretvorila u najtraženiju kompaniju 2021.

Iako nije prošlo mnogo vremena od opisanih događaja, ova neverovatana priča je već zakopana ispod brojnih drugih kontroverzi koje smo videli prethodnih godina pa se vredi podsetiti kako su Redit i mim kultura doveli do neverovatne drame na berzi.

Ovaj naslov Krega Gilespija sa Polom Dejnom i Pitom Dejvidsonom u glavnim ulogama je verovatno najmanje “ozbiljan” film na ovoj listi, ali predstavlja veoma zabavan osvrt na značajne turbulencije koje pokazuju koliko trenutni sistem može da bude volatilan.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor