Blog

ECD Kripto nagrade 2022.

05.01.2023. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: ECD

Priveli smo kraju turbulentnu 2022. i zato, pre nego što se u potpunosti posvetimo godini pred nama, u okviru prvih godišnjih ECD Kripto nagrada odajemo priznanje najznačajnijim trenucima u okviru kripto industrije u prethodnih 12 meseci.

Kriptovaluta godine – Bitcoin

Period za nama bio je težak na mnogim poljima, a Bitkoin nije izuzetak. Uprkos kripto zimi i brojnim udarima koje je tržište pretrpelo, najstarija kriptovaluta je preživela sve i ostala sinonim za kripto. 

BTC je padao i ispod 16 hiljada dolara, ali je zadržao poverenje najvećeg dela zajednice i nastavio da uliva veru u budućnost digitalne imovine.

Ove nedelje smo obeležili i 14. rođendan Bitcoin-a – i dalje možete da iskoristite poseban promo kod koji smo pripremili ovim povodom.

Nominovani u kategoriji: CHZ, TRX, ETH

Tehnološki pomak godine – Ethereum Merge

Nakon duge pripreme i brojnih najava konačno smo bili svedoci Ethereum Merge-a koji je zauvek promenio način na koji funkcioniše jedan od najpopularnijih i najvažnijih blockhain-ova. 

Proof of work – odnosno rudarenje – zamenio je proof of stake metod u kom se validiranje blokova prepušta onima koji pružaju zalog u ETH tokenu.

Pored toga, došlo je do forka koji je proizveo novi token – Ethereum PoW (ETHW).

Više o ovom procesu i svim promenama pročitajte ovde.

Nominovani u kategoriji: Vasil Fork, Lightning Network

Kripto država godine – Centralnoafrička republika 

Nakon što je El Salvador probio led u 2021, Centralnoafrička republika je postala druga država u svetu koja je usvojila Bitcoin kao zvaničnu valutu pored centralnoafričkog franka.

Ova afrička država pokazala je otvorenost za prihvatanje nove tehnologije, ali i aktivan rad na stvaranju sigurnije i transparentnije ekonomije.

Nominovani u kategoriji: Srbija,El Salvador, Dominika, Brazil,

Hardverski wallet godine – Ledger Nano S Plus

U godini tokom koje se u više navrata potvrdila važnost brige o bezbednosti i načina na koje čuvate svoju digitalnu imovinu, Ledger Nano S Plus se pokazao kao najpopularniji izbor za korisnike koji žele da drže koine van digitalnih novčanika i berzi.

Ova unapređena verzija poznatog Ledger Nano S kripto novčanika pruža lakše upravljanje kriptovalutama zbog većeg i preglednijeg ekrana, podržava NFT tokene, garantuje maksimalnu sigurnost i zaštitu od hakera.

Nominovani u kategoriji: Ledger Nano X, Trezor Model T

Industrijska ličnost godine – Vitalik Buterin

U godini gde su mnogi velikani kripto industrije u najmanju ruku razočarali širu javnost, osnivač Ethereum-a ostao je dosledan. Iako nije napravio neki drastičan skok u odnosu na prethodne godine, kada posmatramo naslove možemo da zaključimo da je Buterin uspeo da zadrži svoju reputaciju i autoritet.

Njegov sistem je doživeo veliku promenu koja nije imala negativne posledice po korisnike, a Vitalik je nastavio da učestvuje u diskusiji i daje odmerene komentare koji – za razliku od mnogih značajnih figura u industriji – nisu doveli do kraha tržišta.

Nominovani u kategoriji: Najib Bukele, Mark Kjuban, Elon Mask

Sportska ličnost godine – Lionel Mesi

Već smo pisali o vezi sporta i digitalne imovine koja je ove godine kulminirala na Svetskom prvenstvu u fudbalu koje se održalo u Kataru, a pehar na ovom značajnom takmičenju podigao je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Lionel Mesi.

Pored ranijih NFT poduhvata, kao i primanja dela plate u kriptu u svom klubu PSŽ-u, Mesi je ove godine sklopio novo partnerstvo sa Sorare-om koje ga je, u kombinaciji sa sportskim uspesima, lansiralo u vrh liste sportista koji su pokazali interesovanje za nove tehnologije.

Nominovani u kategoriji: Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović

Film godine – Hunt for the crypto king

U skladu sa događajima koji su obeležili godina na, nažalost, negativan način, Hunt for the crypto king je film koji može da posluži kao poziv na oprez i prikaz toga kako stvari mogu da se otmu kontroli na najvišim nivoima.

Verujemo da ćemo u godinama koje su pred nama videti i naslove koji obrađuju skorije teme poput FTX-a i projekta Terra Luna.

Nominovan u kategoriji: The Great Reset and the Rise of Bitcoin

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *