Bitcoin

Šta je Bitcoin?

Bitcoin (BTC) je decentralizovana kriptovaluta ili novac budućnosti.

Bitcoin koristi peer-to-peer tehnologiju, što znači da se sve transakcije dešavaju direktno između jednakih, nezavisnih učesnika mreže.

Upravljanje transakcijama i kreiranje Bitcoina vrši se Proof of Work sistemom koji koristi procesorsku energiju za održavanje. Takav proces naziva se i rudarenje Bitcoin-a.

Iako su kriptovalute postojale i ranije, Bitcoin je prva decentralizovana kriptovaluta i smatra se predvodnikom revolucije novca i finansijskog sistema.

Sa velikom dostupnošću, prisustvom na tržištu i najvećom vrednošću, Bitcoin je tu da ostane. On je najtrgovanija kriptovaluta sa Američkim dolarom (USD) i jedna od glavnih ulaznih tačaka za tržište kriptovaluta.

Početak Bitcoin-a

Bitcoin je prvobitno predstavljen u whitepaper-u iz 2008. godine, koji je potpisao pseudonim Satoshi Nakamoto. Pokrenut je ubrzo nakon toga, u Januaru 2009. Godine.

Bitcoin je stvoren, prema Nakamotovim rečima, kako bi se omogućilo „plaćanje putem interneta direktno od jednog korisnika ka drugom bez potrebe za finansijskim institucijama koje bi nadzirale transakcije.“

Do danasnjeg dana pravi identitet Satoshi Nakamota nije potvrđen, što dodatno pospešuje decentralizovanost protokola.

Bitcoin cena

Kako je Bitcoin cena direktno zavisna od ponude i tražnje na tržištu, faktori poput ograničenog broj coin-a od 21 milion, praktičnosti čuvanja i upotrebe, a samim tim sve veća prihvaćenost utiču na vrednost Bitcoin-a u budućnosti.

Takođe, prepolovljavanje nagrade za rudare na svake četiri godine, pokazalo se kao veliki uticaj na cenu jer rudari kroz dizanje cene prodaje kompenzuju umanjenu količinu izrudarenog Bitcoin-a.

Bitcoin (BTC) cena danas je 

Da li vas zanimaju novosti iz crypto industrije?

Prijavite se na Newsletter u kom imate šansu za ostvarenje popusta i posetite naš blog za više informacija.
Za čuvanje, kupovinu, slanje i prodaju Bitcoin-a koristite ECD Wallet.