Blog

Bitcoin Whitepaper – 9 strana koje su promenile svet

26.10.2021. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Projekti

U oktobru 2008. godine, u jeku ekonomske krize, mnogi su se borili sa njenim posledicama, svi su se pitali šta nas je to snašlo i koji su to uzroci krize, a neki su radili na rešavanju uzroka nekih budućih kriza. Danas, 13 godina kasnije, deluje da je Satoši Nakamoto otišao najdalje u tom preventivnom delovanju. Misteriozni tvorac Bitkoina i dalje vešto krije svoj identitet od javnosti, ali njegova kreacija bi mogla fundamentalno da promeni dalji razvoj novca, svet finansija uopšte i praktično sve ostalo. Za neke se ta promena već desila, dok drugi još uvek skeptično posmatraju šta se dešava u kripto industriji i čekaju svoj red.

Bitkoin whitepaper ima samo 9 strana, zapravo 8, na poslednjoj su samo reference. Deluje neverovatno da nešto tako kratko može biti toliko genijalno i toliko revolucionarno. Da bi se razumelo kako Bitkoin funkcioniše, potrebno je određeno tehničko znanje, ali daleko od toga da treba da budete doktor nauka. Da bi se razumelo zašto je bitan, ne treba vam uopšte tehničko znanje. Potreban je otvoren um i dosta vremena. Međutim, jednom kad to razumete, više nema nazad, kao Neo kad izađe iz Matriksa. Shvatite da smo svedoci nečeg čudesnog i želite da budete deo toga.

Šta to Bitkoin menja? Pa praktično sve… ne kaže se uzalud “Fix the money, fix the World!” Koliko brzo će se ta promena desiti? Zavisi od svakoga od nas po malo. Ono što je sigurno da nemamo puno vremena za gubljenje.

Prevedena verzija Bitkoin Whitepaper-a dostupna je na Bitcoin Whitepaper – srpski prevod.

 

Aleksandar MatanovićECD Co-founder & CEO, MSc in Digital Currency

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *