Blog

Rudarenje kriptovaluta: Kako funkcioniše i šta sve treba da znate

13.10.2020. / Autor: Gavrilo Jejina / Kategorija: Rudarenje

Čuli ste za rudarenje kriptovaluta i želite da saznate više o tome? Zanima Vas kako se to radi i koliko može da se zaradi? Velikom broju ljudi je primamljiva ideja da kupe neku mašinu, stave je na tavan, uključe i više ne razmišljaju o njoj. Nažalost, nije sve tako idealno, a za priču oko rudarenja je potrebno uzeti mnoštvo faktora u obzir poput potrošnje struje, cene kriptovaluta, cene opreme, novina u kripto svetu, buke, toplote, itd.

Pre nego što se odlučite da se bavite rudarenjem morate se prvo zapitati sledeće stvari.

Koju kriptovalutu želim da rudarim?

Pre svega je potrebno istražiti koju kriptovalutu želite da rudarite. Od ovoga nam zavisi tip opreme koju ćete kupiti. Treba istražiti i dobro poznavati projekat (Bitkoin, Ethereum, Monero) u koji se ulaže jer su kasnije promene teške ili skoro nemoguće.

Na primer za rudarenje bitkoina ćete koristit ASIC uređaje, a za rudarenje ethereum-a i monera ćete koristiti grafičke kartice. S obzirom na to da Monero i Ethereum imaju različite algoritme za rudarenje tražićete i različite grafičke kartice.

Koristićemo primer rudarenja ethereum-a zbog minimalnih ulaganja i zbog toga što ne zahteva specijalnu opremu koju zahteva Bitkoin. Moguće je rudariti ethereum na bilo kom prosečnom računaru sa diskretnom grafičkom karticom. Nećete zaraditi puno ovako, ali je dobar način da se upoznate sa konceptom rudarenja kriptovaluta.

Koliko sredstava treba da uložim u rudarenje kriptovaluta?

Pre nego što se upustimo u traženje opreme, potrebno je da odredimo sumu novca koju možemo da izdvojimo za kupovinu opreme. Bitno je dobro razmisliti o budžetu i uložiti samo ono što ste spremni da izgubite. Ovaj princip je vezan za svaku vrstu ulaganja u kojoj postoji rizik, a rizik je posebno izražen u svetu kripta. Preporučuje se izbegavati kredite i druge vidove zaduživanja radi kupovine opreme za rudarenje kriptovaluta.

Gde mogu da nadjem opremu za rudarenje kriptovaluta?

Postoji više načina rudarenja kriptovaluta, a sve je zasnovano na procesorskoj snazi i optimizovanosti opreme. Zbog jednostavnosti, fokusiraćemo se samo na rudarenje ethereum-a, a princip je sličan i za rudarenje ostalih kriptovaluta. Istraživanja su pokazala da je u Srbiji ethereum veoma popularan, delom zbog isplativosti rudarenja i jeftine struje.

Za rudarenje ethereum-a, potrebne su Vam grafičke kartice, iste koje se koriste u gaming računarima. Ove kartice možete naći u bilo kojoj prodavnici kompjuterske opreme poput Gigatrona ili WinWin-a. Kupovina grafičkih kartica u ovakvim prodavnicama je dobra opcija jer ćete biti sigurni da nisu bile korišćene ranije, a i dobićete garanciju na opremu što je vrlo korisno u slučaju da dodje do kvara.

Rudarenje kriptovaluta - Graficka kartica

RX580 8GB – Popularna kartica za rudarenje

Dobar deo rudara se ipak odlučuje da opremu potraži preko oglasa. Ova varijanta će Vam verovatno uštedeti novca, ali se ispravnost i garancija dovode u pitanje. Pitanje gde
ćete opremu nabaviti svodi se na vaš budžet i toleranciju na rizik.

Da li imam prostora za opremu?

U zavisnosti od opreme, morate uzeti u obzir i prostor koji će oprema zauzeti. Potrebno je sagledati opremu ne samo na osnovu toga koliko će fizičkog prostora zauzeti, već i koliko će biti toplote u prostoriji i koliko će biti bučno. Ne želite da spavate u prostoriji u kojoj mining rigovi rade 24 sata dnevno. Toplota u prostoriji će zavisiti od potrošnje vaše opreme. Ukoliko vaša oprema troši 1kW to isto kao da imate grejalicu te snage koja radi 24 sata.

Minimum prostora bi mogao da bude špajz sa prozorom, ali bi bilo preporučljivo da oprema bude što dalje od Vas. Tipičan primer prostora za rudarenje kriptovaluta je neiskorišćena garaža, podrum ili tavan. Prostorija mora imati dobru ventilaciju i pristup internetu. Ukoliko možete, svoj rig povežite uz pomoć kabla, jer Vam WiFi konekcija može praviti dodatne probleme zbog svoje nepouzdanosti.

Koliki će biti račun za struju?

Račun za struju će Vam, logično, zavisiti od potrošnje Vaše opreme. Ukoliko ovo radite u svojoj kući ili stanu potrebno je uzeti u obzir različite zone sa različitim cenama. Najbolji i najjednostavniji način da izračunate vaš račun za struju je da prvo izračunate potrošnju opreme u kilovat časovima i da tu cifru pomnožite sa 24 pa sa brojem dana u mesecu.
Zatim nađite EPS kalkulator računa i ubacite cifru koju ste dobili. Rezultat će biti procena vašeg računa za struju. Bitna napomena je da će to biti račun samo za potrošnju opreme. Uzmite u obzir i ostale kućne aparate ukoliko je potrebno.

Kako ću opremu povezati na mrežu?

U našem primeru, grafičke kartice za rudarenje ethereum-a se tipično povezuju u nešto što se u žargonu naziva rig. Rig je, u suštini, samo računar sa velikim brojem grafičkih kartica, tako da je potrebno poznavanje sklapanja računara ukoliko se odlučite da Vaš rig pravite sami. Postoji mnoštvo tutorijala na YouTube-u na temu sklapanja rigova, što može biti odličan početak.

Mining rig

Primer mining rig-a

Alternativno možete kupiti gotov rig ili platiti nekoga da ga sklopi umesto Vas.
Sem sklapanja hardvera, potrebno je konfigurisati softver koji se koristi za rudarenje kriptovaluta. Najlakši način za konfigurisanje rigova je uz pomoć softvera koji se zove SimpleMiningOS. Potrebno je samo raspakovati softver na USB fleš memoriju, registrovati nalog na sajtu i ubaciti fleš u USB port na Vašem rigu. Alternativa SimpleMiningOS-u je HiveOS koja je za razliku od SimpleMiningOS-a potpuno besplatna za prva 3 registrovana riga.

Simplemining

Ekran za podesavanje mining softvera u SimpleminingOS-u

Potrebno je imati sigurnu internet konekciju dok njena brzina nije previše bitna. Sve preko 10Mb/s je sasvim dovoljno.

Da li se rudarenje kriptovaluta isplati?

Ovo je pitanje koje sve verovatno najviše zanima, ali nažalost odgovor nije toliko jednostavan jer vaš rig ne rudari dinare, već kriptovalutu koju možete konvertovati za dinare. Kao što znamo, cene kriptovaluta mogu veoma puno da variraju u ceni iz dana u dan.

Ovo je primer finansijske analize za jedan mining rig koji rudari ethereum:

  • Cena novog mining riga sa 8 kartica i svom dodatnom opremom: ~ 1800 EUR
  • Cena istog polovnog riga na oglasima: ~ 800 EUR
  • Potrošnja struje na mesečnom nivou: ~ 8000 RSD odnosno oko 70 EUR
  • Sa ovakvim rigom možemo da izrudarimo: ~ 0,5 ETH
  • Po trenutnoj ceni ETH-a to je: ~37500RSD odnosno oko 315 EUR
  • Trenutni mesečni profit bi bio: 87 EUR

Većina rudara ne prodaje kriptovalute na kraju svakog meseca, već prave zalihe i čekaju da cena kriptovalute poraste kako bi maksimizovali svoj profit. Bitno je napomenuti da je ethereum (ETH) u jednom trenutku dostigao cenu od skoro 1200 EUR (januar 2018.) i da mu je cena od nastanka (2013.) skočila za više od 9000%.

 

Autor: Gavrilo Jejina, ECD

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *