Blog

Ludih 24h u kriptu

09.11.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Zanimljivosti

Binance (najveća kripto berza) dovela je u pitanje likvidnost FTX (druga berza po veličini). FTX je imao procenjenu vrednost od 32 milijarde dolara pre razotkrivanja detalja njihovog poslovanja. Nakon svega par dana FTX je bankrotirao, berza je ugašena, a sredstva korisnika su zamrznuta.

Naizgled oporavljeno kripto tržište, koje je izdržalo oštre padove cena najvećih svetskih kompanija usled FED-ovog povećanja kamatnih stopa, svima je delovalo optimistično i usmereno na ono po čemu je kripto najpoznatiji – rastu vrednosti u momentima najveće krize u svim ostalim industrijama.

Miran povratak Bitcoin-a i ostalih kriptovaluta prekinuo je veliki prasak. Ako bismo morali da poredimo jačinu udara, ovaj događaj zauzima prvo mesto u dosadašnjoj istoriji kriptovaluta.

Čangpeng Žao, poznatiji kao CZ, vlasnik Binance berze, otpočeo je ovu nedelju za njega nesvojstvenim potezom.

Javno se izjasnio kako poučen greškama koje je Binance skupo platio tokom kraha koji se desio sa kriptovalutom LUNA, planira da se oslobodi kriptovalute FTT koju je dobio kroz kompenzaciju za saradnju sa FTX berzom. Kako navodi, razlog za ovo je to što ne želi da podržava one koji lobiraju protiv drugih u kripto industriji, aludirajući na blisku povezanost Sema Bankman Frajda sa političarima i regulatornim telima u Americi koje je okretao protiv Binance berze.

FTX berza jedan je  od najvećih konkurenata Binance-a i, pored Coinbase-a, jedina berza koja je išla rame uz rame sa inovativnim rešenjima po kojima je Binance poznat.

Nakon objave, skeptici, investitori i korisnici FTX berze, počeli su da povlače kriptovalute i novac sa FTX berze ne želeći da njihova sredstva stoje po sredi sukoba ova dva velikana. U svega par dana, videle su se velike promene na balansima FTX berze:

  • FTX rezerve stabilnih novčića pale su na godišnji minimum, odnosno za 91% ako pogledamo unazad dve nedelje.
  • Glavni novčanik FTX berze imao je izuzetno nizak balans. Novčanik je početkom nedelje imao oko 2 milijarde dolara u različitim tokenima, ali 55% (1,1 milijardi dolara) bili su FTT tokeni (izvorni token berze)
  • FTX-ov ETH saldo je značajno opao. Bilans je pao za 70% tokom dva dana vikenda.

Vlasnik FTX-a imao je jasan odgovor na optužbe CZ-a i poruku da korisnici ne moraju da brinu i da je sa FTX berzom sve u redu.

Tvit sa slike obrisan je dan kasnije, jer se ispostavilo da sa FTX berzom ništa nije u redu.

Jedan od glavnih rizika berzi i ostalih centralizovanih finansijskih institucija je upravo u tome što sredstva korisnika nisu u rukama korisnika, a u kriznim situacijama kada berzi ponestane likvidnosti korisnici jedini ispaštaju.

Dok su se vlasnici berzi prepucavali oko saradnje i prodaje FTT tokena, FTX berza je “krvarila” i beležila ogroman odliv kapitala.

Kripto analitičari i ekonomski stručnjaci krenuli su da kopaju finansijske podatke o FTX berzi i nailazili su na rupe i insolventne brojke.

U jednom momentu usledio je muk.

FTX je stopirao povlačenja sredstava sa njihove berze.

Zatišje pred veliki prasak koji se desio, tvit koji je zaokrenuo ovu svađu za 180 stepeni.

Sam je potražio pomoć i to ne od bilo koga nego od svog “ubice” lično – CZ-a.

Da li je CZ napravio problem ovolikih razmera jer jedino on može i da ga reši?

Kao odgovor na pomoć, Binance je predložio da kupi FTX berzu i pomogne joj u ovom kriznom trenutku, a od Sema stigla je velika zahvalnica.

Sredstva korisnika će biti pokrivena, zahvaljujući Binance-u, a FTX postaje deo najveće berze u kripto industriji. Binance je “pojeo” svog konkurenta i ukratko retrospektiva bi izgledala ovako:

  • Binance je pokrenuo glasinu o FTX
  • Binance je postao pretnja FTX jer su hteli da prodaju ogromnu količinu njihovih tokena
  • Binance je preko noći razotkrio rupe u poslovanju FTX, njihovog glavnog konkurenta

Trgovci na kripto tržištu, preplašeni nakon ovako eksplozivnog i neočekivanog razvoja događaja, nisu sigurni kome da veruju u ovim situacijama i sumnjaju u likvidnost ostalih berzi jer FTX može da pokrene efekat padanja domina.

Najveći gubitnici zbog ovog razvoja događaja upravo su kriptovalute koje su imale usku povezanost sa FTX i Alameda Research firmama Sema Bankman Frajda.

Kriptovaluta Solana (SOL) koja je jedan od projekata FTX-a beleži pad od oko 50%, a FTT token je pao 80% i nema naznaka za svetlu budućnost obzirom da su brojni faktori nesigurni u ovom dogovoru Sam-a i CZ-a.

Binance će imati priliku da “zaviri ispod haube” FTX berze i nakon toga odluči da li želi da je kupi ili ne. Ono što najviše zabrinjava ostale investitore jeste transparentnost i istinitost ovih odluka jer, kako navode, nisu dobili ni jednu zvaničnu potvrdu već prate razvoj događaja na Tviteru.

Tekst je dopunjen 14, novembra 2022. godine.

Bankrot FTX berze

Binance je nakon provere stanja FTX berze dao javno obaveštenje da odustaje od kupovine.

Kripto zajednica počela je istraživanje i prikupljanje podataka o tome ko je zapravo Sem Bankman Frajd i na koji način FTX menjačnica posluje. Na društvenim mrežama isplivale su velike kontraverze kako multimilionsku menjačnicu vodi Sem sa nekoliko veoma neprofesionalnih ljudi na Bahamima i kako je celokupno poslovanje FTX berze u rizičnoj zoni jer balansi koje su oni dostavljali regulatornim telima, nisu tačni.

FTX je i dalje držao blokadu na povlačenje sredstava sa berze, a manjak sa kojim su poslovali činio se sve većim.

Tokom noći između petka na subotu, 12. novembra desio se hakerski napad na FTX berzu sa koje su ukradeni milioni dolara u kriptovalutama.

Brojna nagađanja da je neko iz kompanije zapravo haker i kako se Sem sprema za bekstvo, dodatno je potvrdio bezbednosni tim Kraken berze koja je uspela da dođe do identiteta hakera jer je kod nje pokušao da unovči ukradene kriptovalute. Kraken nije javno objavio identitet hakera ali po načinu na koji je hak izvršen to je mogao biti samo neko ko je dobro upoznat sa arhitekturom i radom FTX berze.

FTX podnosi zahtev za bankrot. Regulatorna tela zamrzavaju sva sredstva berze, kao i više od 100 firmi koje su bile pod njenim okriljem.

Sem Bankman daje otkaz na poziciji direktora i odlazi u medijsku senku, a neregularnosti i detalji o rizičnom poslovanju FTX berze nastavljaju da izlaze u javnost.

Prijavite se na ECD Newsletter i ostanite u toku sa svim trendovima u kripto industriji i edukujte se više o rudarenju, sigurnosti, projektima ili regulativi na našem ECD Blogu.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *