Blog

Kripto petak #91: Planeta proslavila “dan osam milijardi”, Arbitrum dobija veći broj korisnika u iščekivanju airdropa, Mark Kuban i dalje veruje u kripto, Prodavac hardverskih e-novčanika Trezor profitirao od pada FTX-a, Afera FTX pokazala moć građanskog novinarstva

18.11.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koliko ima kripto entuzijasta na svetu, zašto Arbitrum dobija sve veći broj korisnika zašto MArk Kuban idalje veruje u kriptovalute, kako je Trezor profitirao od pada FTX-a i kako je afera FTX pokazala moć građanskog novinarstva.

Planeta proslavila “dan osam milijardi” – koliko ima kripto entuzijasta?

Ove nedelje rodio se osmomilijarditi stanovnih planete Zemlje. Datum je globalno obeležen kao “Dan osam milijardi”, a za osmomilijarditu proglašena je devojčica rođena na Filipinima. Pitanje se postavlja koliko ima kripto entuzijasta od osam milijardi stanovnika.

GWI, firma za strateška istraživanja procenjuje da 10.2% svih korisnika interneta godišta između 16 i 64 poseduju bar jednu kriptovalutu. Izgleda da je broj kripto entuzijasta veći u državama sa većom stopom inflacije ili tamo gde nacionalna valuta fluktuira. Procenjuje se da će do 2030. godine čak 10% ukupnog stanovništva posedovati bar delić bitkoina. Zemlje sa najvećom stopom usvajanja kriptovaluta su Vijetnam, Filipini, Indija, Ukrajina i Amerika.

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Arbitrum dobija veći broj korisnika u iščekivanju airdropa

Bitka za najbolji layer-2 blokčejn se nastavlja, a u samom vrhu po broju transakcija su Arbitrum i Optimism, koji beleže stotine hiljada transakcija u odnosu na konkurentske desetke hiljada. No, u ovoj nedelji zabležen je rast od blizu sto hiljada novih korisnika na mreži Arbitrum. 

Osim migracije korisnika, zabeleženi su i transferi sredstava sa Optimism-a na Arbitrum, pa se postavlja pitanje šta je posredi. S obzirom na to da su slično strukturirane, te da je Optimism tu sko imao airdrop (besplatno deljene matične tokene), analitičari pretpostavljaju da se korisnici prebacuju na Arbitrum u iščekivanju besplatnih kriptonovčića.

Detaljnija analiza na portalu CoinTelegraph…

Mark Kuban i dalje veruje u kripto, poredi stanje tržišta sa ranim danima interneta

Kad god poznate ličnosti iz sveta kripto industrije objave tvit, to je obično vest stoga što njihova reč ima uticaja. Mark Kuban, poznati biznismen i milijarder koji, po sopstvenom priznanju, u svom kripto portfoliju ima 60% bitkoina, te 30% ethera, objavio je na Tviteru da uprkos krizi na tržištu i burnim događajima oko kompanije FTX, veruje u kripto.

“Osnovno pitanje. Zašto sam investirao u kripto? Zato što verujem da će pametni ugovori imati značajnog uticaja u stvaranju dragocenih aplikacija. To sam govorio od prvog dana, vrednost tokena potiče iz aplikacije koja radi na svojoj platformi, te korisnosti koju stvara”, objavio je milijarder.

Tvit možete naći ovde…

Prodavac hardverskih e-novčanika Trezor profitirao od pada FTX-a

Hardverski kripto novčanici su uređaji poput USB-a koji glase za najbezbeniji način da sačuvate svoje kriptovalute. Propast kompanije FTX i prateći skandali izazvali su veliku pometnju na tržištu, ali i strah među korisnicima.

Proizvođač hardverskih e-novčanika, Trezor, beleži rast prihoda od prodaje od čak 300%. Takav rast nisu zabeležili još od vremena kad je bitkoin vredeo 68.000 dolara. Kompanija očekuje da se ovaj trend nastavi, bar na kratak i srednji rok, te poručuju klijentima da na lageru ima dovoljan broj proizvoda. 

Detaljnije prenosi portal Investing…

Afera FTX pokazala moć građanskog novinarstva

Medijski prostor odavno više nije dostupan samo plasiranju informacija od strane medijskih kuća i novinarskih agencija. Sve više se pokazuje globalna moć građanskog novinarstva, izveštavanja koje objavljuju obični ljudi kojima sakupljanje, analiziranje i širenje vesti nije posao.

Tviter, kao matična platforma za veliki broj kripto entuzijasta, mesto je na kome se nalazi mnoštvo grašanskih novinara i analitičara zainteresovanih da svima prenesu vesti koje su poslednjih nedelja potresale kripto tržište.

Brajan Armstrong direktor kompanije Coinbase kritikovao je tradicionalno novinarstvo, posebno napavši Njujork Tajms, ističući značaj i vrednost građanskog izveštavanja na tviteru. 

Zahvaljujući građanskom izveštavanju, otkriveno je, na primer, da se petog novembra 23 miliona FTX tokena prebacilo na Binance, što je Njujork Tajms otkrio tek osmog novembra, a tri dana u ovakvim događajima čini razliku između pravovremenog izveštavanja i zakasnele reakcije.

Brajanov tvit nalazi se ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *