Blog

ECD na WebSummit-u

13.11.2022. / Autor: Marko Matanovic / Kategorija: ECD

Some plates need to be broken…

Pola dana otvaranje + 3 dana konferencije + 3 night summit-a
70.000+ ljudi
iz 160 različitih zemalja,
1.000+ govornika,
na 17 stage-eva,
2.300 start up-a.

WebSummit u podacima i utiscima

Dva cela dana, jedna od glavnih pozornica je bila rezervisana isključivo za crypto & blockchain. Crypto je dobio vrlo zapaženo mesto i na Centralnom stage-u. Uz dosta roundatable-ova, QA sesija, mini promocija različitih projekata iz ove zone.

1. novembra, druga polovina dana, ceremonija otvaranja.
Altice Arena i 20.000+ ljudi. Impozantno jednom rečju, uz tehnički izazov padanja visećih zvučnika. Srećom, ne na ljude.
Malo PR-a konferencije i Portugala, malo gostiju i programa zbog koga smo došli.
I nama posebno zanimljivo, na samom otvaranju kao jedan od glavnih sagovornika, Changpeng Zhao CEO i Co-founder Binancea.

Parafraziram – na pitanje šta mislite o Crypto crash-u, aludirajući na trend pada cene kroz 2022. godinu, CZ odgovara: „Ako sam jedan od glavnih gostiju i zaštitnih lica ovogodišnjeg WebSummit-a, možda je Crypto crash prejaka konstatacija…“ tj. ako pođemo od hipoteze da je u toku Crypto crash, WebSummit je jako loše izabrao promotere konferencije. Inače hipoteza je pogrešna i površna iz mnogo razloga. O tome nešto kasnije.

CZ nastavlja izlaganje pominjanjem činjenice da jeste iz Kine. Kina, zabranivši mu da pokreće i vodi Binance i u ovoj državi, dala mu je priliku da preusmeri pravac na veće tržište, globalno.
Mnogo lakše učiniti nego reći svakako – neko vidi problem, a neko priliku. Tj, citiram:
„Bliss from above being expelled from China…due to rigid regulation…“

Voditi globalni biznis, sigurno nameće i odluke koje nisu jednostavne, pa ne uvek i etičke (iz nečijeg ugla). Ne tako davno Binance je promovisao Terra Luna kao opciju koja je skoro bez rizika. Ovih dana se odvija drama na relaciji FTX & Binance. I verovatno se svašta još može zameriti načinima i odlukama velikih kompanija i njihovim liderima. U svakoj industriji će se naći slične mrlje ili možda deo krive učenja. Ne pitajte me kako sam zaradio prvi milion…

Charles Hoskinson (Osnivač Cardano-a i jedan od prvih saboraca Vitalik Buterin-a pri kreiranju Ethereum-a je) imao je čast da nastupi čak na 3 stage-a. Central, Crypto & QA. Sličnog razmišljanja kao i CZ kada je crypto industrija i značaj blockchain-a u pitanju. Uz više vatre i emocije u svojim izlaganjima. Ipak ne vodi berzu koja mora usko sarađivati sa regulativom. Stoga, na raspolaganju ima veću slobodu govora i širi arsenal ne baš lepih reči za trenutni finansijski sistem. Lepo se nadovezuje na CZ-ov upakovaniji nastup, ističući There is no progress and innovation without some plates being broken.

Aludirajući na tanjire poput Celsius-a i Terra Luna-e i njihovih korisnika. I na razne druge za koje ćemo siguran sam saznavati u budućnosti.

U svakom slučaju 300+ miliona korisnika crypto-aširom sveta je teza koju je zdušno naglašavao i pozdravljao. Dodatno insistirajući na značaju decentralizacije u različitim aspektima biznisa i života.

Tokom sesije How to stay hot this Crypto Winter“ Nicholas Cary CEO i Co-founder Blockchain.com baca fokus na cash flow i korisnike u ovim danima. Reklo bi se još jedna van vremenska teza. Kao i teza da u dobra vremena svi smo već uveliko pametni i u velikom broju se stvaraju oni drugi. Dok izazovna stvaraju pametne i razotkrivaju one druge.

Analizirajući nastupe i mnogih drugih govornika, nešto manje poznatih, zatim onih koji su pričali u korist ili protiv industrije, uz povezivanje sa ličnim gledištima, nameće se zaključak koji takođe prevazilazi ovo vreme i ovu industriju.

Davanje senzacionalističke ocene bilo čemu (crypto crash),bez stavljanja u kontekst, je najblaže rečeno vrlo površno. 

U našem slučaju i mnogim drugim, sjajno je poći od postavljanja pitanja, a ne davanja odgovora.
Da li pričamo o tehnologiji, tipu imovine ili valuti?
Da li pričamo o svim kriptovalutama ili samo o nekim?
Da li pričamo o svim kripto projektima ili samo nekim?
Koliko je zapravo generalizacija opasna?

I upravo otvorismo temu koja ne staje u par redova teksta ili jednu kraću diskusiju.

Novac nije bitan je bajka.
Pričaju je oni bez ideje kako da do istog dođu.
Ili oni koji ga imaju, ali žele da zadrže status quo.
ili oni koji ne razumeju koliko su nam životi bili materijalisti ili amaterijalisti prožeti novcem.

Novac zaista ne može kupiti ili zameniti sve.
Rast količine novca vremenom kreira opadanje korisnosti tog istog novca.
Na individualnom i društvenom nivou.
Eto npr. inflacija je pravi primer na društvenom.

Novac i dalje može mnogo toga. Kao i uvek ključ je u kontekstu.

Da li je cilj novac sam po sebi ili je novac jedno od najbitnijih sredstava komunikacije i organizacije?

Svi najbitniji aspekti života imaju odraz u novcu: hrana, nekretnine, školarine, diploma koja otvara mogućnost X ili Y $ godišnje plate ako je posedujete, zdravstvena osiguranja, lekovi, putovanja. Najveći deo svesnog i budnog dela dana je izražen kroz novac – bilo satnica ili fiksna plata. Veličina i snaga svake ekonomije je izražena u novcu. Ratovi se vode zbog novca.

Kada bi jezik kojim ceo svet priča bio pokvaren, neoptimalan, često neefikasan, prekomplikovan, evoluirao bi ka nekoj drugačijoj verziji bez obzira na stanovište lingvista, zakona ili zagovornika tradicije. Kada i koliko brzo je pitanje na koje nije moguće dati precizan odgovor. 

Ako ti je kroz crypto fokusna kreiranju novca radi akumulacije, onda je crypto crash cenovno izražen kratkoročnozaista broken plate.  A rudarenje je štetno po okolinu. I tu temu je WebSummit pokrio.

Ako ti je kroz crypto fokus i na kreiranju ili pokušaju kreiranja boljeg finansijskog sistema i sistema novca zbog činjenice da novac prožima skoro svaki aspekt individualnog i društvenog života, onda je crypto crash u stvari bumps on the road, a rudarenje je koristan i zanimljiv koncept. 

(R)evolucija novca – kada i koliko brzo, je pitanje na koje nije moguće dati precizan odgovor. Ali kao i sve drugo u prirodi, odvija se i menja bez obzira na individualne želje ili očekivanja.

Za razliku od jezika i lingvistike u finansijama su ulozi drastično veći.

Vratimo se na pomenuto rudarenje i na dešavanja sa konferencije.

Enviroment and mining, vruća tema i zbog globalnog zagrevanja. Postoje tehnička i praktična objašnjenja zašto je i ovo preterano upiranje prstom bez stavljanja u kontekst. Iako u ovom slučaju panelisti su se složili da je za sada cena koju plaćamo iz ugla aspekata ekonomije, efikasnosti, socijalnih momenata i životne sredina, opravdana. I nadaju se novim optimizacijama koje se očekuju u bliskoj budućnosti. Pozdravljaju već izvršene. ETH sa POW na POS, BTC rudarenje uz pomoć još više obnovljivih izvora energije. Nevezano za rudarenje kriptovaluta, optimizacije vezane za potrošnju i transportovanje električne energije su zone u kojima vide mnogo veće uštede od ograničenja rudarenja kriptovaluta.

I opet smo u zoni some plates need to be broken tj konteksta.

Nije prošlo ni bez NFT-jeva iako Hype povodom istih jeste. Ostavlja one sa većim ambicijama, znanjem i dugoročnijim pogledima na budućnost da predlažu načine primene ideje:

The core of NFT is to send digital uniqueness with 100% certainty in authenticity of the digital content being sent. Stupid or not stupid photos of monkeys are just one of the applications. Podseća i na definiciju kriptovalute, osim ovog dela sa slikama majmuna.

Vreme će pokazati.

Propustio sam nastup Toto Wolff-a direktora Mercedes F1 tima. Iako raspolažu najvećim budžetom u F1, uzeti 8 konstruktorskih titula za redom je za poštovanje.

Zanimljiv nastup Whistleblower-a Mark MacGann-a, sa novinarom Guardian-a.

Tema je razotkrivanje detalja iz rada Uber-a koji se mogu podvesti pod sve osim ne pod moralne i etičke odluke. 

Q&A sesija sa Sandeep Nailwal CoFounder Polygon. Suviše duboko u tehnologiji i suviše indijskog akcenta da bi se sve razumelo. Na istom mestu Chiliz&Socios.com sesija sa Alessandro Del Pierro-om kao promoterom projekta. Projekat se inače bavi tokenizacijom usmerenom ka navijačima. Otvara razne pogodnosti za vas kao navijača svog omiljenog kluba. Čak i mogućnost da se vaš glas čuje pri donošenju nekih klupskih odluka.

Osoba koja je ostavila izuzetan utisak je James Vincent (FDNR). Kako je izgovorio da je blisko godinama sarađivao sa Steve Jobs-om tako mi je postalo jasno i na koga me podseća. Počneš da ličiš na ljude sa kojima provodiš vreme.

Oni još uvek nepoznati…

Da bi se došlo do 2.300 start up nastupa na jednoj konferenciji, slobodnom pretpostavkom barem još 100 x toliko je bilo ideja koje su ostale samo ideje.
Za nastup nije bilo dovoljno platiti dnevni štand od 1m kvadratnog 900e i kartu za učesnike slične cene, već je bilo potrebno proći i selekciju.
Fascinantno i naravno nemoguće u 3 dana obići svaki od pomenutih sa adekvatnom pažnjom. Inspiracija je svakako tu.

Tu su još razne teme iz zone: Web 3, IT, Metaverse, Marketing, Leadership, Women in IT, promocije nekoliko zemanja poput Nemačke, Katara, Brazila, naravno Ukrajne, Google, Polkadot, Binance, Polygon, Pitch stage-evi, zone susreta investitora i start up-a itd. . .

Još par zapažanja vezanih za samu konferenciju. 

– Security check na ulazu na samu lokaciju konferencije u jutarnjim satima rezultira čekanjem od preko 60 minuta.
– Glavna arena uz 5 pratećih paviljona pokriva teren dužine 900m. Korisno imati u vidu tokom planiranja posete različitim panelima, predavanjima, sastancima.
– NightSummit – interesantan sadržaj i dobro organizovan noćni deo programa.
– WebSummit app – jako koristan alat za planiranje aktivnosti na konferenciji i networking.
– Utiska sam da su paneli često suviše kratki za suviše zanimljive i kompleksne teme.
– Što je kompenzovano izuzetnim nivoom dostupnosti svih učesnika konferencije. Pa i onih sa executive nivoa. Potrebno je samo prići im.

Iskoristio bih ovu priliku i da iskažem zahvalnost.
ICT HUB i Srbija Inovira su pokrenuli pilot Superklaster Odličan 3 uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Iz tog pravca je stigla podšrka u organizaciji puta i odlaska na WebSummit 2022 Lisbon

Nadamo se da će ECD i naredne 2023. godine biti na WebSummitu, koji je zakazan za sredinu novembra!

Nadamo se da će se aerodromska logistika u Evropi stabilizovati do tada. Tokom ovog putovanja od 2 leta ka Lisabonu i 2 iz Lisabona ka Beogradu semafor je sledeci:

– 1 otkazan let 2h pred poletanje
– svaki od 4 je kasnio
– u oba pravca izgubljen prtljag

Stoga fotografije su skromne, jer biste primetili da su sve slike u istoj garderobi! 🙂

Ovo nije investicioni savet…uvek je dobro imati bitcoin

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *