Blog

Šta je Cardano i da li će njegov razvoj izazvati revoluciju?

11.08.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Uporedo sa razvitkom celog tržišta, Cardano nije kaskao i sa razlogom je zadržao mesto najvećeg konkurenta Ethereum-u. Uoči jedne od najbitnijih faza Cardano projekta, implementacije funkcionalnosti pametnih ugovora kroz seriju testiranja i nadogradnji pod radnim nazivom Alonzo, tim programera iza Cardana je sve bliži cilju. Korisnici i ljubitelji Cardano mreže smatraju da će uspešno dodavanje pametnih ugovora biti odskočna daska projekta i da će svi želeti da pređu na Cardano kada osvane u punoj snazi. Šta je Cardano i kakva je budućnost ovog projekta?

Suosnivač Ethereuma- direktor Čarls Hoskinson

Kako bi bolje dočarali izuzetnu perspektivu koja se skriva iza Cardano projekta i “Input Output” Hong Kong (IOHK) fondacije na scenu dovodimo idejnog vođu i vizionara koji je preko rudarenja i trgovanja zakoračio u svet kriptovaluta 2011. godine. Na jednom od kurseva o kriptovalutama i Bitkoinu, upoznao je svog budućeg saradnika Vitalika Buterina, a kasnije postao i jedan od suosnivača Ethereum-a.

charles i vitalik
Vitalik i Charles, 2014. godina

Da bi razumeli ranu istoriju Ethereuma i shvatili razlog odlaska Čarlsa, moramo pre svega razumeti Vitalika Buterina. Vitalik je sa 19 godina stvorio Ethereum, drugu najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji. Učinio je to pre nego što je uopšte mogao legalno da kupi piće u SAD. Vitalik je imao tehnička znanja i beskompromisnu ​​viziju kako će Ethereum izgledati. Međutim, nedostajale su mu menadžerske veštine i delovalo je da neće uspeti da vodi takav projekat. Sve teške odluke, sa potencijalnim rizičnim posledicama, za Vitalika su bile noćna mora jer se plašio grešaka, a uporedo sa tim želeo je da bude aktivan u svim delovima razvoja projekta.

Ubrzo nakon osnivanja, Čarls se postavio kao direktor Ethereum fondacije jer je imao najviše iskustva u preduzetništvu i preuzima na sebe organizaciju projekta. Ubrzo, javila su se prva neslaganja sa ostalim članovima tima. Glavna nesuglasica koja je bila razlog za Hoskinsonovo napuštanje Ethereum-a 2014. je u samoj osnovi projekta i odnosi se na način finansiranja.

Čarls je želeo da prihvati kapitalna ulaganja od strane velikih investicionih kompanija i da pre daljeg razvoja Ethereum tehnologije, razvije profitabilan poslovni model sa centrom upravljanja. Vitalikova vizija bila je totalna suprotnost. Razlog Čarlsovog odlaska iz Ethereum-a primarno je bilo odsustvo profitabilnog biznis plana. Ethereum je ostao neprofitna organizacija sa decentralizovanim upravljanjem, a Charles napušta Ethereum. Nakon 6 meseci pauze, Charles osniva dugo očekivanu i potencijalno revolucionarnu platformu Cardano zajedno sa IOHK organizacijom.

Šta je Cardano

Osnivač Cardana- mesija Čarls Hoskinson

Tokom šestomesečne pauze Čarls se vratio svojoj najvećoj strasti posle politike i biznisa – matematici. Cardano projekat postao je slikovito oličenje onoga za šta se Čarls zalagao. Precizno, matematički tačno rešenje bazirano na studioznom i detaljnom istraživanju slučaja, potkrepljenom najvećim akademskim umovima današnjice.
Brojevi su ovog puta bili na njegovoj strani.

Inicijalna prodaja Cardano tokena uspešno je završena 2016. godine, prikupljeno je 62 miliona dolara, a programeri su pod kontrolom IOHK počeli da razvijaju Cardano blokčejn 2017. godine.
Cardano je sa takvom akademskom pozadinom idejno namenjen za izgradnju kriptovaluta i blokčejna za korporacije, vladine subjekte i akademske institucije.

Cardano – Decentralizovana Proof of Stake blokčejn mreža

Iako je Čarls ključni čovek Cardana, on ne poseduje, niti upravlja Cardano blokčejnom koji je totalno decentralizovan.

Strukturu Cardano mreže čine:

  • Cardano Foundation (neprofitna organizacija zadužena za istraživanje, razvoj, sigurnost i nadzor Cardano blokčejna)
  • IOHK (“Input Output Hong Kong”, firma koja se bavi razvojem Cardano softvera i unapređenjima na Proof of Stake modelu)
  • Emurgo (institucija koja ekonomski podupire Cardano i zadužena je za podsticaj drugih preduzeća i većih organizacija da usvoje rešenja koja Cardano nudi)

Orijentacija na biznis i profit utemeljena je ovakvom strukturom, a naučne korene Cardano skriva čak i u svom imenu koje je omaž italijanskom matematičaru Gerolamo Cardanu. Zvanični simbol kriptovalute ADA izabran je u čast Ade Lovelace, engleske matematičarke i spisateljice.

5 faza razvoja: šta je Cardano roadmap?

Cardano kao blokčejn treće generacije uspešno rešava brojne nedostatke drugih sistema. Ovo uključuje i sporu potvrdu transakcije i nefleksibilnost koje ima Bitkoin, kao i nedovoljnu skalabilnost i manjak sigurnosti Ethereum mreže na kojoj se mogu izvesti razni „hakovi“. Na Ethereum mreži, praćenje razvoja projekata nema dosežnu kontrolu kao kod Cardana, gde se projekti razvijaju unutar kompanije.

Čarlsov temeljan inženjerski pristup doveo je do striktnog hronološkog plana kada je u pitanju način funkcionisanja i razvoja ove mreže:

  1. Byron (Foundation)- stvaranje arhitekture i dizajna blokčejn mreže, testiranje početne funkcionalnosti kako bi sistem ispravno radio
  2. Shelly (Decentralization)- početak ere transformacije mreže od inicijalnog centralizovanog stanja koji je održavao IOHK, do potpune decentralizacije
  3. Goguen (Smart contracts)- implementiranje pametnih ugovora koji bi omogućili izgradnju decentralizovanih aplikacija
  4. Basho (Scaling)- skaliranje koje bi omogućilo optimizaciju blokčejna i poboljšanje performansi
  5. Voltaire (Governance)- uvođenje riznice i sistema glasanja kako bi se stvorio samoodrživ, potpuno decentralizovan blokčejn


Kada pričamo o daljem razvoju projekta, činjenica je da Čarlsov pragmatični pristup stavlja skalabilnost i kreiranje upotrebljivog proizvoda na prvo mesto. Cena ADA tokena je stoga refleksija uspešnosti u ostvarenju planiranih ciljeva. Niske cene transakcija, kvalitetno organizovan biznis model za kompanije i funkcionalan PoS sistem validacije uz kombinaciju sa stejkovanjem nudi lepu priliku za dugoročnu investiciju svim korisnicima mreže. Sve ovo čini Cardano jednim od najegzaktnijih projekata današnjice kada je razvoj blokčejna za masovno korišćenje u pitanju.
Informacije da veliki investicioni fondovi uveliko prodaju svoje Bitkoin zalihe menjajući ih za ADA token, svedoče o perspektivnom pogledu na ovaj projekat koji pored otklanjanja naizgled jednostavnih tehničkih prepreka donosi i ključna rešenja za svet finansija i biznisa u kom su male cene transakcija, brzina i sigurnost od najvećeg značaja.

Rudarenje Cardana- Proof of Stake

Velika prednost Cardana je to što je ekološki prihvatljiva kriptovaluta. Radi lakšeg poređenja, napravili smo procenu koliko će godišnje potrošiti energije Cardano, Bitcoin i Ethereum:

  • Cardano: 6 gigavat sati
  • Bitkoin: 130 teravat sati
  • Ethereum: 50 teravat sati

Imajte na umu da je jedan teravat jednak 1000 gigavata. Drugim rečima, Bitcoin koristi energije približno kao Argentina, koja ima oko 45 miliona ljudi. Cardano koristi proporcionalno energije kao 600 domaćinstava.

To je zato što Cardano za funkcionisanje i održavanje koristi PoS sistem. Određeni broj ADA tokena neophodan je kao zalog i to ograničava broj uređaja koji potvrđuju transakcije na mreži, što održava potrošnju energije razumnom. S druge strane, Bitcoin i Ethereum koriste Proof of Work koji ne ograničava broj uključenih uređaja, što može dovesti do izuzetno velike potrošnje energije.

Ekonomija unutar Cardana

Važno je naglasiti da Cardano (ADA) ima fiksnu ponudu, odnosno maksimalno 45 milijardi ADA tokena koji će ikada biti stvoreno. Između septembra 2015. i januara 2017. godine, IOHK je kroz ICO omogućio investitorima da podrže rani razvoj i rezervišu tokene. 57,6% ukupne ponude distribuirano je investitorima koji su učestvovali u ICO. Oko 2,5 milijardi tokena dodeljeno je IOHK -u nakon pokretanja mreže, a 2,1 milijarde Emurgu za rad na protokolu. Još 648 miliona tokena dodeljeno je Cardano Fondaciji za promociju platforme.

Budući da postoji fiksni broj ADA tokena koji će postojati, za očekivati je da će ovakav model stvoriti povećanu potražnju.

Zdrava konkurencija

Konkurencija u oblasti platformi koje koriste pametne ugovore verovatno je najveća u čitavoj kripto industriji. Ethereum je trenutno broj jedan, ali kao najveći nedostatak Ethereuma konkurenti vide visoke troškove korišćenja mreže. Skalabilnost trenutno predstavlja Ethereum- ovu Ahilovu petu. Sve dok Ethereum ne reši ključne probleme, drugi kripto projekti dobijaju na popularnosti, a Cardano je jedan od glavnih konkurenata.

Hoskinson takođe veruje da nijedna kriptovaluta neće biti glavna i jedina opcija u oblasti pametnih ugovora. Zato je jedan od glavnih ciljeva Cardana razvoj interoperabilnog sistema u kojem će različite blokčejn platforme moći da ostvare jednostavnu i direktnu interakciju.

Interesantna je tačka gledišta koju mnogi ljubitelji Cardana imaju na rivalitet sa Ethereum-om.

Smatraju da se sličan scenario već desio – samo ne u kripto industriji. Porede Ethereum sa MySpace sajtom koji je kao prvenac imao masovnu prihvaćenost i veliki uspeh čak i pored vidnih nedostataka. Čim je napravljena bolja platforma, Facebook (u kripto slučaju Cardano), odmah je prvo mesto uzdrmano, dok nije i potpuno preuzeto od strane tehnički bolje platforme. Cardano savetuje korisnike da ne budu previše pristrasni, već da odaberu ono što im je isplativije, brže, lakše – jednom rečju bolje.

Cardano je specifičan baš zbog pristupa tržištu u kom postepeno otključavaju funkcionalnosti dokazujući da će njihov ambiciozan plan biti realizovan. Svaka aplikacija, funkcionalnost, unapređenje ili promena svakako mora da prođe kroz nadzor IOHK. Vrlo je zanimljiv i podatak da je među prvim projektima na Cardano mreži, projekat na kojem rade ljudi sa naseg podneblja – Revuto.

Takođe, vrlo perspektivna inicijativa je Cardano Afrika, projekat koji prepoznaje problem nerazvijenih zemalja, nedostatka bankarske infrastrukture i nastoji da ga reši. Organizacija IOHK radi na obuci i zapošljavanju mladih programera iz Afrike za programiranje na Cardano blokčejnu. Nedavno je sklopljeno i partnerstvo sa Ministarstvom obrazovanja Etiopije za kreiranje sistema koji bi omogućio sigurno čuvanje i evidenciju podataka za 3.500 škola, 5 miliona učenika i 750.000 učitelja, pružajući svim učenicima validne digitalne kvalifikacije.

Kupovina i prodaja Cardano (ADA)

ECD Wallet vam omogućava brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu ADA tokena.

Comment section

2 comments
  • Po mom skromnom mišljenju, Cardano je definitivno najbolji ITDF, a takodjer sam i vlasnik ADA tokena, čime potkrpljujem moje poverenje u celu ovu priču, u kojoj ćemo, nadam se, vrlo brzo svi abnormalno profitirati. Za kraj, hvala Vam što nesebično delite znanje i informacije, koje je, tvrdim sa sigurnošću, svima nama od velike koristi.

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *