Blog

Dash – Kompletni vodič kroz ovu kriptovalutu

15.09.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Projekti

Kripto tržište raste iz godine u godinu, uprkos usponima i padovima pojedinih valuta. Investitori i potrošači danas imaju na raspologanju veći broj opcija nego ikada pre. Među njima je i Dash, valuta nastala 2014. godine na istim principima kao i Bitkoin. Originalna ideja ovog rešenja je bila da obezbedi veću anonimnost od Bitkoina i zaštiti privatnost korisnika, smanji trošak transkacija i poveća brzinu njihovog prenosa.

Iako je zadržala posvećenost ovoj osnivačkoj misiji, u godinama koje su nastupile, valuta je otišla i u novim pravcima. Ona je počela da služi kao efikasan sistem za obavljanje transakcija, po čemu je sličan drugim poznatim kriptovalutama.

Ovaj vodič će vas upoznati sa glavnim odlikama, načinima korišćenja, i drugim aspektima Dash-a.

Šta Izdvaja Dash od Drugih Kriptovaluta?

Kompletni vodič kroz DASH kriptovalutu- logo

Logo Dash kriptovalute

Kao što smo napomenuli, Dash je izgrađen na temeljima koje je postavio jedan od pionira u kripto svetu – BTC.

Tačnije, on se račvanjem (fork) izdvojio iz Litecoin (LTC) protokola, a LTC se prethodno izdvojio iz BTC na isti način. No, ova valuta je takođe donela nove elemente i nekolicinu unapređenja.

Glavna razlika između Dash-a i Bitkoina je u algoritmu koji se koristi za rudarenje.

Rudarenje je proces kroz koji nastaju novi novčići a obavljaju ga rudari preko svojih računara i drugih uređaja. Njega u slučaju Dash-a pokreće X11 algoritam, koji je Proof-of-Work, ali takođe daje korisnicima opciju da naprave svoj masternode što je tipično karakteristika Proof-of-Stake projekata. Glavne razlike između PoS i Proof-of-Work (PoW) koji koristi Bitkoin mreža su sledeće:

  1.  Za validaciju i dodavanje svakog novog bloka u PoW sistemu, rudari se ‘takmiče’ u rešavanju komplikovanog matematičkog problema koristeći svoju procesorsku moć na računarima/mašinama za rudarenje. U PoS sistemu, algoritam bira osobu koja će kreirati i validirati blok na osnovu korisnikovog udela u ukupnoj količini Dash-a koji postoji na mreži.
  2. Kako bi se dodao ‘maliciozan’ blok u mrežu, u PoW sistemu osoba mora posedovati ekvivalent od bar 51% procesorske snage cele mreže. U PoS sistemu, osoba mora posedovati bar 51% ukupne količine kriptovalute u sistemu – u ovom slučaju Dash-a.
  3. Prvi rudar koji reši matematički algoritam dobija nagradu/najveći deo nagrade u PoW sistemu. U PoS sistemu ne postoji nagrada za procesuiranje i validaciju bloka, već korisnici uzimaju transaction fee za posao koji su uradili.

Nadalje, sam sistem obavljanja transakcija je specifičan. Kao i BTC, Dash koristi blockchain tehnologiju. Međutim, za razliku od BTC, ovaj sistem ne zahteva da se transakcija potvrdi od strane svih čvorova na mreži, što znači da nije potreban konsenzus.

Kao rezultat, mreža ne zahteva ogromne resurse da bi podržala čitavu mrežu čvorova zaduženih za rudarenje. Ovakvo uređenje povećava brzinu obrade transakcija i smanjuje rizik od zastoja. Prema procenama, brzina transakcija je četiri puta veća nego kod BTC i iznosi dva i po minuta.

Nad Dash-om je skoro nemoguće izvšiti 51% napad. Ovaj tip napada predstavlja kada se kupovinom hash power-a ili hash rate-a (procesorske snage) prezume 51% mreže i otvori se mogućnost samostalnog potvrđivanja transakcija što dovodi do double spend problema. Double spend problem predstavlja kada napadač kontroliše više od 51% mreže i praktički može dva puta da troši jednu količinu novca. Za ovaj napad je potrebno izdvojiti veliku količinu novca i potrebno je veliko znanje da bi se realizovao. Poznatije kriptovalute koje su imale ovaj tip napada su Bitkoin Cash i Ethereum Classic. Dash se izdvaja od navedenih kriptovaluta iz razloga što kod njegovog hibridnog algoritma POS-a i POW-a, ovaj tip napada nije moguće izvršiti samo kupovinom hash power-a, kao što možemo videti iz prethodnog pojašnjenja razlika između PoW i PoS sistema.

Sistem Glavnih Čvorova i Samoupravljanja

Odgovor na pitanje kako je ovo sve postignuto leži u sistemu Glavnih Čvorova (Masternodes).

Oni su krucijalni za zdravlje mreže pošto pojednostavljuju verifikaciju i omogućuju održivi rast valute. Ovi čvorovi su ekvivalent BTC punih čvorova (full nodes), ali operišu kao serveri na peer-to-peer mreži.

Kako bi ih stekli, korisnici plaćanju početni ulog u iznosu od 1.000 Dash-a.

Ova svota nije mala, a moraju da se pokriju troškovi održavanja čvorova. Ipak, vremenom vlasnici ostvaruju dobitak kroz dividende koje obično iznose 45% nagrade od kreiranja bloka.

Iako vremenom raste, broj Glavnih Čvorova nije ni približan broju čvorova koji moraju da učestvuju u obrađivanju svake transakcije na mrežama poput BTC. Pored ove uloge, oni takođe podržavaju sistem usluga, koji uključuju plaćanje i privatnost.

Još jedna karakteristika Dash-a koju valja izdvojiti je sistem samoupravljanja.

Za razliku od Litecoin (LTC) i BTC, on nije nastao na inicijativu akademskih institucija, već je samofinansirajući projekat. Pored spomenutih Glavnih Čvorova, postoje još dve vrste korisnika u sistemu Dash-a. To su rudari i blagajna (Trasury).

Svaki od ovih aktera ima unapred utvrđeni procenat zarade.

Blagajna recimo raspolaže sa 10% i ulaže ta sredstva u dalji razvoj kriptovalute. Usled ograničenosti ponude, nagrada za rudare varira, odnosno smanjuje se svake godine za 7.1%. Bitno je napomenuti da ovo smanjenje nagrade utiče na sve aspekte Dash mreže, jer je ideja postepeno smanjenje inflacije koje podjednako utiče na sve.

Dash je DAO (Decentralized Autonomous Organization). Glavni elementi DAO-a su rudari, glavni čvorovi i budžet. Prednost ovog sistema je to što zajednica može glasati o predlozima budžeta za razvoj, marketing i slično. Da bi ste postali član koji ima pravo glasa morate imati glavni čvor, odnosno da imate zaključano 1000 Dash-a.

Kako se Obavljaju Transakcije?

Kada već govorimo o redovnim transakcijama, za njih je potrebno posedovati Dash Wallet (novčanik).

Tu se skladište novčići a postoji i nekoliko važnih opcija koje trebate znati. Javna adresa (Public Address) ima sličnu funkciju kao broj bankovnog računa, ali izgleda drugačije. Naime, adresa je nasumično generisani niz brojeva i slova i njega morate podeliti sa osobom koja vam šalje novac.

Privani Ključ (Private Key) je pandan PIN koda koji ukucavate na bankomatima. Ovo je šifra koju ne smete ni sa kim da delite pošto služi za pristup vašem novčaniku i sredstvima.

Troškovi transakcija su niski i u proseku iznose između 2 i 3 centa. To je značajno manje od BTC, gde prosek varira između 2 i 5 dolara. Kada je u pitanju praktična upotreba Dash-a, moramo objasniti i PrivateSend i InstantSend servise.

PrivateSend ima za cilj da neutrališe jednu od nepovoljnosti upotrebe BTC a to je javna priroda knjiga u kojima stoje podaci o istoriji transakcija. Ovaj servis štiti privatnost i sprečava bilo koga da prati vaše transakcije ili sazna vaš identitet.

Sa druge strane, InstantSend je specijalna usluga koja ubrzava verifikaciju transakcija. Ako želite da ju iskoristite, praktično šaljete signal glavnim čvorovima da odmah procesuiraju slanje novca. U početku se za korišćenje ove usluge naplaćivao dodatan transaction fee, ali se danas ovaj servis ne plaća dodatno, a Dash mreža se trudi da što veći broj transakcija obradi na ovaj način bez ikakvih naknada.

Trgovina Dash-om

Trenutna tržišna kapitalizacija (Market Capitalization) je oko 900 miliona dolara, što ga postavlja na 24. mesto po tržišnoj kapitalizaciji. Market Cap se ne odnosi nužno na uspeh projekta. Celo tržište valuta je skoro 3 godine bilo u negativnom tržištu što je direktno uticalo na drastično smanjenje količine novca u projektima. Dash u odnosu na ostale velike kriptovalute ima poprilično veliku primenu u realnom svetu. Jedan od primera implementacije Dash-a je nedavno parterstvo sa Meksičkom berzom, koja je počela da izdaje Visa kartice svojim korisnicima i omogućava im da troše svoje kriptovalute u prodavnicama širom Meksika. U Latinskoj Americi postoji ozbiljan problem inflacije lokalnih valuta, zbog toga ljudi traže alternativne načine čuvanja vrednosti kao što su zlato i kriptovalute.

Kao i u slučaju drugih kriptovaluta, Dash-u je podložan volatilnosti i oštrim fluktuacijama vrednosti.

Na primer, valuta je u početku vredela manje od 10 dolara, i tako je bilo sve do 2016. godine. Sledeće, 2017. godine, cena je skočila na neverovatnih 1.540 dolara nakon najave Steam-a, platforme za video igre, da će zameniti BTC sa LTC. Ovo pokazuje da je sudbina Dash-a uvezana sa sudbinom njegove direktne konkurencije.

 

Kompletni vodič kroz DASH kriptovalutu - Grafik cene

Grafik cene Dash-a (2016-2018) Source: CoinMarketCap

 

Doduše, postoje neki obećavajući znaci. Dash je već prisutan u nekolicini velikih država, uključujući SAD, i sklapa partnerstva sa tamošnjim kompanijama. Pored toga, valuta je pokrenula inicijative u zemljama u razvoju, koje su usled ekonomskih problema spremne da eksperimentišu sa kriptovalutama.

Na kraju, Dash je prisutan i u našoj zamlji. Možete doći do njega na razne načine, a najbolje je to učiniti preko proverene platforme za kupovinu i prodaju kriptovaluta. Ovde treba da izvedete samo nekoliko lakih koraka, kao što je otvaranje naloga i novčanika.

Imajući sve to u vidu, treba priznati da je ova valuta ima još veoma dug put da prevali pre nego što ostvari svoje globalne ambicije. Ne samo to već je samo ulaganje rizičan i spekulativan poduhvat.

Nemojte da donosite finansijske odluke olako i bez prethodnog opsežnog istraživanja.

Igrajte Igru Pametno

Dash je prva valuta koja je implementirala sistem Glavnih Čvorova i odstupila od logike mrežnog konsenzusa.

Ona je takođe zasnovana na samofinansirajućem principu i poslovnom modelu samoupravljanja. Valuta kroz ovakvu inovativnu strategiju nastoji da sopstvenim snagama obezbedi dalji razvoj i opstanak.

Što se tiče korisnika, pogodnosti su jasne. Dash će generalno biti brži i praktičniji izbor kada su u pitanju dnevne transakcije. Sistem pruža zaštitu privatnosti, što je još jedan veliki benefit.

Nažalost, problem je nepredvidivost investicija i nestabilnost tržišta u celini. Stoga, trgujete i rudarite Dash prevashodno na svoj rizik.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *