Ethereum

Ethereum

Šta je Ethereum (ETH)?

Ethereum (ETH) je token na decentralizovanoj Ethereum mreži koja pokreće pametne ugovore – aplikacije koje rade tačno onako kako su programirane bez mogućnosti zastoja, cenzure, prevare ili uplitanja trećih strana.

Drugim rečima, vizija Ethereum-a je stvaranje svetskog računara na kome svako može da gradi aplikacije na decentralizovan način, a da svi podaci budu distribuirani, javno dostupni i međusobno komuniciraju.

Ethereum se rudari korišćenjem Proof of Stake modela održavanja mreže u kom korisnici metodom zaloga ostvaruju status validatora i za to su motivisani zaradom od oko 5% na godišnjem nivou. Više o tome kako postati Ethereum validator i kako stejkovati ETH možete pročitati na blogu Ethereum (ETH) stejkovanje – Vodič za početnike.

Ko je stvorio Ethereum?

Za razliku od Bitcoin-a, čiji je tvorac nepoznat, osnivački tim Ethereum-a je dobro poznat. Čine ga Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Antonio Di lorio, Charles Hoskinson, Amir Chetrit, Joseph Lubin, Gavin Wood i Jeffri Vilke.

Nakon godina razvoja, nisu svi osnivači ostali članovi Ethereum fondacije. Vođeni ličnim idealima i ciljevima prešli su da rade na drugim projektima. Na primer, Charles Hoskinson je osnovao kriptovalutu Cardano, dok je Gavin Wood kreirao Polkadot.

Vitalik Buterin, idejni tvorac Ethereum-a, objavio je whitepaper 2013. godine. Projekat su tokom avgusta 2014. godine finansirali entuzijasti širom sveta, a pokrenut je 2015.

Ovaj projekat je otvorenog tipa i razvija se uz doprinose najvećih umova širom sveta.

Ethereum fondacija je pokrenula i program podrške u cilju promovisanja i rasta ekosistema. Program je usresređen na podršku projektima i inicijativama koji svoje ideje realizuju na Ethereum blokčejnu.

Ethereum blokčejn

Ethereum blokčejn izvorište je mnogih revolucionarnih projekata iz DeFi NFT oblasti, doneo je tržištu unapređene kripto novčanike sa brojnim mogućnostima i dokazao da je moguće skalirati blokčejn, a samim tim i aplikacije na njemu do svetskih razmera zadržavši decentralizovanost, brzinu i sigurnost.

Primeri decentralizovanih aplikacija (dApps) koje su izgrađene na Ethereumu uključuju tokene, decentralizovane finansijske aplikacije, protokole pozajmljivanja, decentralizovane razmene, pružanje likvidnosti i još mnogo toga

Dok se naziv Ethereum (ETH) odnosi na blockchain mrežu, matična valuta koja teče unutar ekonomije Ethereuma naziva se Ether (ETH).

Ether koji se koristi za plaćanje transakcionih troškova zove se Gas. Deo Gas-a koji se potroši na transakcije služi za sagorevanje zaliha, a deo ide kao nagrada validatorima.

Ethereum (ETH) cena danas

Cena Ethereum (ETH) zavisi od potražnje za tokenom koja je takođe uslovljena i ograničenom ponudom. Česta poboljšanja mreže i inovacije na kojima rade programeri Ethereum-a takođe imaju uticaj na kvalitet, a samim tim i na cenu tokena.

Kupi Ethereum za dinare

ETH cena

Da li vas zanimaju novosti iz crypto industrije?

Prijavite se na Newsletter u kom imate šansu za ostvarenje popusta i posetite naš blog za više informacija.