Blog

Ethereum (ETH) stejkovanje – Vodič za početnike

06.12.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Sa rudarenja pomoću grafičkih kartica Ethereum blokčejn prešao je na dugoočekivano održavanje metodom zaloga (stake).

Kao i svaka inovacija, ni Proof of Stake na Ethereum mreži nisu momentalno prihvatili sviETH vlasnici i članovi zajednice. Rudari Ethereum-a i dalje nisu našli utočište za svoje mašine, a stejkovanje (staking) ETH tokena im nije blisko tako da su trenutno sa svojim izrudarenim tokenima i sa mašinama u pasivnom stanju.

Kako bismo svima dodatno pojasnili ovu promenu na mreži i istakli sve mogućnosti koja ona pruža izdvajamo najpopularnije, najsigurnije i najlakše metode za stejkovanje Ether-a.

Stejkovanje Ethereum-a je proces u kome se kroz depozit odnosno zalog ETH tokena obezbeđuje status validatora, koji brine o upisivanju transakcija i kreiranju novih blokova (epoha) na Ethereum blokčejnu i za to dobija nagradu.

Za razliku od rudarenja, nije potreban zahtevan hardver i velika količina električne energije, već samo novčani ulog i konstantna veza sa blokčejnom, odnosno internetom.

Zašto stejkovati ETH?

Nagrade

Nagrade se dodeljuju za validatorsku aktivnost koja pomaže mreži da postigne konsenzus. Validatori dobijaju nagrade za pokretanje softvera koji pravilno grupiše transakcije i promene u nove blokove, ali i proverava rad drugih validatora održavajući bezbednost blokčejna.

Veća bezbednost

Mreža postaje jača sa više položenih ETH-a na stejkingu, jer je tada potrebno više ETH-a za kontrolu većine mreže, odnosno 51% napad. Da biste postali pretnja, trebalo bi da imate većinu validatora, što znači da biste morali da kontrolišete većinu ETH u sistemu, što je praktično neizvodljivo.

Smanjenje zagađenja okoline i unapređena održivost

Učesnicima nisu potrebne rudarske mašine koji troše energiju da bi učestvovali u PoS sistemu – samo kućni računar ili telefon su dovoljni da budete validator. Ovo unapređenje čini Ethereum manje štetnim po životnu sredinu.

Kako stejkovati ETH?

Sve zavisi od toga koliko ETH tokena ste spremni da uložite. Trebaće vam 32 ETH da biste aktivirali sopstveni validator, ali je moguće stejkovati i sa manjim brojem ETH tokena.

Najpopularnije opcije za stejkovanje su:

  • Samostalno kućno stejkovanje
  • Uslužno stejkovanje
  • Stejkovanje u decentralizovanom pool-u
  • Stejkovanje na centralizovanim berzama

Samostalno „kućno” stejkovanje

Pokretanje sopstvenog nod validatora je zlatni standard u stejkovanju. Ovakav vid stejkovanja omogućava najveće nagrade validatorima, poboljšava decentralizaciju mreže i ne zahteva dodatno poverenje u druge posrednike.

Oni koji razmatraju samostalno stejkovanje i pokretanje validator noda treba da imaju najmanje 32 ETH i namenski računar ili server povezan na internet ~24/7.

Osnovno tehničko znanje je od pomoći, ali postoje i softverski alati koji pomažu da se ovaj proces pojednostavi.

Uslužno stejkovanje

Ako ne želite ili se ne osećate prijatno da se bavite podešavanjem hardvera, ali ipak želite da uložite svojih 32 ETH, opcija uslužnog stejkovanja vam omogućava da delegirate tehnički deo posla posredniku koji će podesiti i održavati nod, dok vi primate nagrade za kreirane blokove.

Ovaj način stejkovanja zahteva visok nivo poverenja u saradnika i kako bi se ograničio rizik, ključevi koji se koriste za povlačenje ETH na novčanik nalaze se isključivo kod vlasnika tokena.

Stejkovanje u pool-u

Trenutno postoji nekoliko rešenja za korisnike koji nemaju ili ne žele da ulože 32 ETH.

Najčešće je to kroz stejkovanje u takozvanim pool-ovima.

Mnoge od ovih opcija uključuju i pojam „liquid staking“ koji generiše ERC-20 token likvidnosti koji predstavlja vaš uloženi ETH.

Liquid staking omogućava lak ulazak i izlazak iz pool-a u bilo koje vreme i čini stejkovanje jednostavnim. Ova opcija, što je veoma bitno iz bezbednosnih razloga, pruža korisnicima mogućnost da čuvaju svoju imovinu u sopstvenom Ethereum novčaniku.

Pool staking rešenja su projekti odvojeni od Ethereum fondacije ali blisko sarađuju sa Ethereum programerima i može se proceniti ko je pouzdan, a ko ne. To je jako bitno jer će popularizacijom ETH stejkovanja sigurno rasti i broj pool servisa, te je neophodno uraditi istraživanje jer sve rizike snose korisnici, vlasnici ETH tokena.

Stejkovanje na berzama

Mnoge centralizovane berze pružaju usluge stejkovanja ETH tokena. Berze mogu biti od koristi jer će vam omogućiti da zaradite prinos na ETH tokene koje posedujete uz minimalan nadzor i trud, ali postoji veliki rizik obzirom da su tokeni u vlasništvu menjačnice i u slučaju incidenta možete ostati bez njih.

Problem po mrežu zbog ovog načina stejkovanja je u tome što centralizovane berze imaju velike količine ETH  i mogu da pokrenu veliki broj validatora. To može biti opasno jer stvara veliku centralizovanu metu i tačku kvara, čineći mrežu ranjivijom na napade ili greške.

Ako smatrate da niste vešti u čuvanju sopstvenih ključeva, to je u redu, ali je neophodno uraditi temeljno istraživanje o kredibilitetu centralizovane berze kojoj dajete svoj ETH, a sa njim i poverenje.

Uporedo sa tim, pogledajte našu stranicu o bezbednosti, gde možete pronaći korisne savete kako da ostanete bezbedni u kripto industriji.

Koliko može da se zaradi od stejkovanja?

Nagrade na koje su rudari navikli glavni su motiv za stejkovanje ETH. Nagrade koje validatori dobijaju variraju i zavise od ukupne mase tokena koji se stejkuje. Trenutno, nagrada za validatora je oko 5% na godišnjem nivou, a dobija se kroz manje nagrade nakon kreiranog bloka odnosno po unapred dogovorenim uslovima ukoliko stejkujete preko posrednika.

U nastavku ćemo proći kroz ključne faze u procesu stejkovanja preko posredničkog decentralizovanog servisa, a o uputstvu za podešavanje sopstvenog validatora sa 32 ETH ćemo pisati u narednim blogovima.

Najlakši načini za stejkovanje ETH – vodič za početnike

Poboljšanje Ethereum mreže pod nazivom „Merge“ drastično je smanjilo barijere za prosečnu osobu koja hoće da postane Ethereum rudar.

Ne morate da trošite hiljade (ili milione) dolara na troškove hardvera i energije, sve što vam je potrebno jeste laptop i malo Ether-a.

Dok stejking pool-ovi za nude pristupačnije rešenje za one koji ne ispunjavaju uslov od 32 ETH, pokretanje sopstvenog validatora pomaže u očuvanju decentralizacije i otpornosti mreže na razne vidove cenzure.

Među trenutnim ETH validatorima najpopularnije su sledeće opcije:

  • Plug & play rešenja (dAppNode & Avado)
  • Ručno podešen i sklopljen hardver
  • Pool staking servisi

Nakon „Merge“ unapređenja, Ethereum nod validatori moraju istovremeno da pokreću dve vrste Ethereum klijenata: klijent za izvršenje, koji rukuje Ethereum virtuelnom mašinom (EVM), i konsenzus klijent koji postiže PoS konsenzus.

Vrlo je bitno pomenuti da je i ravnomerno podeljen uticaj različitih klijenata bitan faktor kako ne bi došlo do nepotrebne centralizacije mreže.

Koje su opcije validatora najpraktičniji za kućne uslove?

Plug & Play hardver

„Dappnode“ i „AVADO“ su najpopularnija rešenja za upravljanje Eth validator nodom.

Dappnode pruža hardverske i softverske alate koji običnim ljudima olakšavaju pokretanje sopstvenih blokčejn nodova.
Kao takvi, Dappnode uređaji su postali izuzetno popularna rešenja za pokretanje validatora na raznim PoS mrežema.
Ono što je sjajno u vezi sa Dappnode uređajima je što čine ETH stejkovanje veoma lakim.

Uključite hardver i sistem vas vodi kroz sve korake potrebne za podešavanje od 0 do pokretanje sopstvenog Ethereum validatora.

Potrebno je: 32 ETH za deponovanje

Vodič za početnike: Instaliranje klijenta od nule sa DappNode

Podržani klijenti su: Teku, Lighthouse, Prism…

Ručno pravljena konfiguracija

Da li ste zainteresovani da postanete validator na Ethereumu, ali biste radije samostalno modifikovali hardver koji imate, na primer stari računar umesto da koristite plug-and-play uređaje?

Ovaj način je svakako izazovniji. Ipak, imate sreće jer je na raspolaganju mnoštvo sjajnih resursa koji vam mogu pomoći da se jednostavno snađete u procesu „stejkovanja od kuće“!

Minimalni zahtevi za ovaj scenario su:

  • Najmanje 32 ETH
  • Hardver koji može da radi 24/7
  • Internet veza od najmanje 10 Mbps

Za inspiraciju ali i savet kako ispravno podesiti hardver uvek se možete obratiti brojnoj zajednici Ethereum validatora.

 

Zvanična Ethereum platforma koja će vas voditi kroz podešavanje je Ethereum Launchpad gde na jednom mestu postoje sve informacije i resursi koji su vam potrebni da postanete Ethereum validator.

Staking pool

Staking pool-ovi su decentralizovani Ethereum protokoli za stejkovanje.

Staking Pool-ovi omogućava bukvalno svakome da uloži u suštini bilo koju količinu ETH tokena, a kao potvrdu o stejkovanju izdaje mu token – tokenizovani derivat koji obezbeđuje pasivni prihod kroz nagrade.

Protokol na taj način dobija ETH od velikog broja korisnika i grupiše ga kako bi se ispunili svi uslove da se oformi Ethereum validator.

Neophodno je posedovati ETH token na kripto novčaniku i jednostavnom interakcijom sa pametnim ugovorom ostvarujete mogućnost na prihodovanje od stejkovanja.

Ovo je najlakši nacin za stejkovanje jer je depozit izuzetno brz, nema tehnikalija i minimuma za ulog. Povlačenje je dostupno u svakom trenutku i nagrade koje ste ostvarili raspoložive su na vašem walletu.

Najmnogobrojniji staking pool-ovi za stejkovanje Ethereuma su „Rocket Pool“, „Lido Staking“ i drugi decentralizovani servisi koji funkcionišu po istom principu.

 

Prijavite se na naš newsletter i budite uvek u toku sa novostima o rudarenju kriptovaluta, kao i drugim interesantnim temama iz kripto industrije.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *