Blog

NFT u sportu – ulaganje za bogate ili digitalna verzija starog hobija?

01.03.2022. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: NFT

U prošlom blogu napravili smo presek nekih od najvećih dešavanja kada je reč o kriptovalutama i njhovoj vezi sa svetom sporta

Iako među njima postoje značajne razlike, NFT i kripto često se svrstavaju u istu kategoriju, a brojne kompanije prisutne su na oba tržišta.

U 2021. godini, zabeležene su prodaje NFT-jeva u vrednosti od skoro 25 milijardi dolara. Ova suma zvuči još neverovatnije kada se uporedi sa nepunih 95 miliona dolara iz 2020

Neke od najvećih kripto platformi postale su deo sveta NFT-jeva, uključujući Coinbase i Crypto.com, što dovoljno govori o uticaju ovog oblika digitalne imovine. 

Kada u to uračunamo stotine milijardi koje se okreću na globalnom sportskom tržištu, nije iznenađenje što je njihova međusobna povezanostsve snažnija.

Saznajte više o NFT-jevima ovde

Poslednjih godina sportisti sve više prihvataju NFT-jeve, a klubovi i organizacije istražuju mogućnosti za primenu tehnologije u komunikaciji sa svojim fanovima. Iako možda nisu u jednakoj meri zastupljeni kao kripto, NFT-jevi su na dobrom putu da postanu potpuni mejnstrim i svakodnevica ljubitelja sporta širom sveta

Cena istorije – kupovina trenutaka

Tradicija nosi veliki značaj za svaki sport i njegove fanove. Verujemo da vam je poznato koliki novac su pasionirani navijači i kolekcionari spremni da izdvoje za istorijski značajne predmete – dresovi ili patike velikana lako mogu da dostignu višemilionsku cenu na aukciji. 

Pored malobrojnih zaljubljenika koji izdvajaju značajne svote novca za ove vredne uspomene, znatno su brojniji oni koji čuvaju sitnice poput karata sa utakmica kojima su prisustvovali.

Sportske organizacije su u saradnji sa različitim platformama našle način da ovu emociju prenesu i u svet digitalne imovine i kroz NFT stvore osnovu za digitalno kolekcionarstvo. 

Izvor: nftnow.com

Jedan od najboljih primera je NFL, koji je ove sezone uveo digitalne karte u formi NFT-ja za odabrane mečeve u partnerstvu sa Ticketmaster platformom, a uspešno lansiranje kulminiralo je nedavno održanim Superboulom koji je takođe imao NFT ulaznice. Iz NFL-a su već najavili i dodatne projekte u vezi sa digitalnom imovinom za fanove.

Naravno, praktično neograničene mogućnosti koje pružaju onlajn arhive dozvolile su organizacijama da fanovima pruže i pristup drugim iskustvima, kojima možda nisu mogli da prisustvuju i ponude im delić istorije na drugačiji način.

Moderno tapkanje

NBA Top Shot je projekat na koji su ljubitelji košarke i NFT entuzijasti u 2021. godini potrošili više od 230 miliona dolara. Reč je o trenucima iz bogate istorije najkvalitetnijeg košarkaškog prvenstva koje kupci dobijaju nasumično u pakovanjima poput kesica sličica koje su nekada bile rezervisane za Panini albume.

Pored toga, najavljene su i brojne fizičke nagrade, poput postpisanih dresova koje će moći da dobiju samo vlasnici digitalnih trenutaka, ali i igra koja će NBA Top Shot NFT-jevima dati dodatnu namenu.

Izvor: nbatopshot.com

Kompanija Dapper Labs koja stoji iza ovog fenomena već je uspostavila saradnju i sa gorepomenutim NFL-om, kao i vodećim MMA šampionatom UFC, te se od njih očekuju brojni novi projekti već ove godine. 

Tezos, o čijoj saradnji sa Mančester Junajtedom smo već pisali, započeo je prošle godine saradnju i sa Meklaren trkačkim timom, koja će se takođe oslanjati na njihov istorijat u šampionatima Formule 1 i Indikar prvenstva, a prvi NFT projekat započeli su krajem 2021.

Ništa bez fudbala

Kao i u slučaju kripta, NFT projekti su svoj upliv u sport u velikoj meri bazirali na najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. 

Neumorni Crypto.com sklopio je partnerstvo sa francuskim velikanom PSŽ-om i postao njihov zvanični kripto partner. Iako se ovaj klub već oprobao u svetu digitalne imovine, najavili su da će ova saradnja obuhvatiti ekskluzivne NFT-jeve koji će biti objavljeni na Crypto.com platformi.

Izvor: crypto.com

Vredi pomenutii najuspešniji poljski klub svih vremena Legiju iz Varšave koja je nedavno sklopila partnerstvo sa Capital Block platformom i, kako se ističe, postala prvi evropski klub sa NFT strategijom. Njihova ideja je da identifikuju najbolji način da bogatu istoriju Legije predstave u digitalnom svetu i kreiraju NFT zajednicu među navijačima.

Potencijalna “transfer bomba” godine mogla bi da bude licenca za zvanične tokene najkvalitetnijeg engleskog šampionata. Premijer liga je raspisala aukciju za prava na NFT-jeve, a borba se rasplamsala i lako bi mogla da dostigne 600 miliona dolara za naredne četiri godine. Među favoritima nalazi se poznato ime iz NFT sveta Sorare, kompanija koja već ima veliki udeo u sportskom tržištu. 

Iako su neki od istaknutih fudbalera iz Premijer lige već ulagali u digitalnu imovinu, zanimljiva će biti i debata oko podele prava, s obzirom na to da organizacija koja brani prava igrača izvesno neće biti zadovoljna ako oni ostanu bez kompenzacije za NFT-jeve koji će praktično predstavljati njihova dostignuća.

Eksterni projekti

Iako su upadljiva partnerstva velikih klubova i organizacija sa kompanijama koje posluju u svetu digitalne imovine, postoje brojni projekti koji funkcionišu samostalno. 

Gorepomenuti Sorare jedan je od najistaknutijih fudbalskih NFT projekata. Poput tradicionalnog skupljanja sličica, fanovi skupljaju i razmenjuju najpoznatije igrače današnjice, a o popularnosti i uspehu Sorarea najbolje govori nedavno postavljeni rekord – kartica sa likom napadača Borusije iz Dortmunda Erlinga Halanda prodata je za čak pola miliona funti.

Ipak, Sorare nije i najstariji projekat ove vrste. Još 2018. nastao je CryptoStrikers (sada pod imenom Wrapped Strikers na OpenSea platformi) koji je obuhvatio 100 fudbalera sa Svetskog prvenstva održanog ove godine kao prvi fudbalski NFT. Pored skupljanja kartica, ovaj projekat obuhvatio je i element igre, a uprkos novijim dropovima, CryptoStrikers fudbaleri  i dalje drže cene.

Izvor: sorare.com

Još jedan ambiciozan projekat Zilstars bavi se fudbalerima, ali pristup je nešto drugačiji. Okupili su 10 zvezda i organizovali ekskluzivna snimanja samo za potrebe NFT-jeva. Pored toga, u planu su dodatne aktivnosti poput deljenja potpisanih dresova, kopački ili rukavica fudbalera, kao i priliku za neke od vlasnika Zilstars NFT-jeva da ih upoznaju.

Solo poduhvati

Nasuprot organizacijama, klubovima i kompanijama, brojni sportisti odlučili su da se samostalno oprobaju u svetu NFT-jeva.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Leo Mesi lansirao je 2021. godine svoju NFT kolekciju pod imenom Messiverse na Ethernity platformi. Ovaj drop privukao je mnogo pažnje, a sada vlasnici za Mesijeve NFT-jeve traže i milionske iznose na sekundarnom tržištu.

I fudbaler Real Madrida Garet Bejl ušao je u svet digitalne imovine. Njegova “The Evolution of a Footballer” kolekcija objavljena je na Crypto.com i, sudeći po popularnosti, deluje da postoji veliki broj ljubitelja sporta koji su u potpunosti prihvatili NFT trend.

Govorili smo o NFL-u, ali su i njihovi fudbaleri odlučili da se samostalno upuste u NFT avanturu. Jedan od njih je i Rob Gronkovski, ali verovatno najbolji primer je legendarni Tom Brejdi. Jedan od njegovih razloga za odlazak u penziju bio je i rad na NFT kompaniji Autograph, koja je već ostvarila saradnje sa sportistima poput čuvenog skejtera Tonija Hoka i velikana golfa Tajgera Vudsa.

Izvor: techcrunch,com

Još jedan golfer se upustio u svet NFT-ja – Brajson Dešambo je kao pionir kada je reč o ovom sportu prošle godine izbacio svoju kolekciju kartica.

Jedan od zanimljivijih projekata pripada Stefu Kariju, jednom od najboljih igrača u NBA ligi, koji je odnedavno rekorder po broju postignutih trojki u ovom takmičenju. On je krajem prošle godine prodao skoro tri hiljade NFT patika fanovima po ceni od 333 dolara za par.

Neponovljivi Majkl Džordan je takođe deo novog talasa, a njegova aplikacija namenjena sportistima prikupila je više od 10 miliona dolara finansiranja.

Ni borilački sportovi ne zaostaju mnogo – UFC prvak Habib Nurmagomedov i bokserski šampion Mani Pakjao neka su od najistaknutijih imena koja su se oprobala u svetu digitalne imovine. 

Ipak, titulu najzabavnije kolekcije verovatno drži čuveni Majk Tajson sa svojim Gvozdenim golubovima. Kao veliki ljubitelj i kolekcionar ovih ptica, on je sa svojim timom kreirao NFT-jeve živopisnih golubova po uzoru na trendove sa raznovrsnim crtanim likovima na čelu sa dobro poznatim majmunima.

Izvor: twitter.com

(Ne)uspesi u svetu igara

Uprkos digitalnoj prirodi, NFT-jevi i dalje nisu zabeležili velike uspehe u sferi esporta, a i kripto igre koje su bazirane na sportskim licencama nisu zadržale velike baze fanova. Bilo je pokušaja sa Formulom 1 i MLB bejzbolom, ali teško da ih možemo svrstati u mejnstrim kao što je slučaj sa “klasičnim” skupljanjem tokena poput kartica fudbalera i košarkaša.

Prisustvo digitalne imovine raste u svetu profesionalnog igranja igara, pre svega jer dogovori o kojima smo pisali u prethodnom blogu pokrivaju i planove za lansiranje NFT-jeva, te verujemo da ćemo tek krajem 2022. moći da sagledamo pravu sliku njihovog uspeha.

Prvi rezultati su počeli da pristižu – OG Esports organizacija zaradila je skoro milion dolara zahvaljujući svom dropu od tri kolekcije.

Izvor: dexerto.com

Međutim, fanovi industrije nisu baš prezadovoljni. Najava G2 esports organizacije da planiraju NFT drop naišla je na negodovanje, a i sa drugih strana dolaze negativni komentari gejmera na račun kombinacije ova dva sveta.

Već nekoliko velikih gejming studija moralo je da povuče svoje planove za ubacivanje NFT-jeva u planirane naslove, poput dugoiščekivane igre S.T.A.L.K.E.R. 2, zbog glasnih protesta publike. Ipak, teško je očekivati da će se ova industrija tek tako odreći potencijalnih profita, ali i mogućnosti koje digitalna imovina donosi.

Nema sumnje da će kripto, NFT-jevi i sport nastaviti da se prepliću i donose nam sve zanimljivije priče i nove rekorde, zato nas pratite za još aktuelnosti iz sveta digitalne imovine i saznajte više o NFT-jevima na našem blogu.

Takođe, ako želite da detaljnije obradimo određenu temu, možete nam pisati putem društvenih mreža – Instagram, Twitter ili Facebook.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *