Blog

TRON – Veza između kripta, torenta i slobode kreatora sadržaja

08.11.2022. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Projekti

Nezavisno stvaranje online medija doživelo je eksploziju u proteklim godinama. Različita istraživanja pokazala su da sve više dece na pitanje šta žele da budu kad odrastu odgovara jutjuber, a zahvaljujući platformama za podršku kreatorima poput Patreona mnogi su uspeli da svoje hobije i part-time poslove pretvore u karijere. 

Uprkos sve većoj slobodi koju su različiti tipovi kreativaca ostvarili, posrednici i dalje imaju veliku moć na tržištu. Od Jutjuba i TikToka do Amazona i Netfliksa, deluje da kreatori nisu u potpunosti oslobođeni uticaja. 

Kreator TRON-a je u tome prepoznao priliku za promenu – u proteklih pet godina TRON je postao popularan kripto projekat sa značajnim saradnjama i ambicioznim planovima čiji pun potencijal bi tek trebalo da se ostvari.

Nastanak TRON-a

Idejni tvorac ovog projekta je kineski biznismen Džastin San, ali je 2017, iste godine kada je TRON nastao, TRONfondacija osnovana u Singapuru preuzela brigu o sistemu i prikupila 70 miliona dolara kroz ICO. U narednim godinama, TRON je prošao kroz proces potpune decentralizacije i postao DAO kojim upravlja zajednica.

BitTorrent i dalji razvoj

U skladu sa inicijalnim ciljem TRON-a, odnosno borbom za slobodu digitalnog sadržaja uz slogan “Decentralize the Web”, Fondacija je već 2018. napravila veliki korak akvizicijom jedne od najvećih P2P platformi za deljenje fajlova – BitTorrent-om koji postoji još od 2001. Zanimljivo je i da je osnivač BT-a Bram Koen iste godine napustio kompaniju i započeo Chia koin projekat.

Pored ovog događaja, 2018. je donela i brojne druge značajne događaje za TRON mrežu. Kreiran je Blockchain Explorer, web wallet, kao i testnet, a iste godine su prešli sa Ethereum-ovog ERC-20 protokola na nezavisnu P2P mrežu.

Izvor: Wikimedia

Decentralizacija BitTorrent platforme se nastavila uvođenjem različitih alata, a 2019. je nastao i BTT token na TRON blokčejnu koji koristi njihov TRC-10 standard.

Do januara 2019, TRX je došao do tržišne kapitalizacije od 1.6 milijardi dolara. Rast se nastavio i u 2022. ona je sada viša od 5.5 milijardi.

Džastin San

Inicijalni kreator projekta je u proteklih pet godina postao poznat široj javnosti i potvrdio svoje mesto kao značajno ime u svetu kripta, ali je još od 2013. bio jedan od ranih investitora u Bitcoin, kao i u kompaniju Tesla.

Pored rada na razvoju i popularizaciji TRON-a, San se upustio u borbu za decentralizaciju i popularizaciju digitalne imovine. To ga je, između ostalog, motivisalo da 2019. plati više rekordnih 4.5 miliona dolara na dobrotvornoj aukciji kako bi večerao sa čuvenim biznismenom Vorenom Bafetom i pokušao da smekša njegov stav prema kriptu koji je bio izrazito negativan.

Njegovo pozicioniranje u različitim sferama se nastavilo, te je krajem 2021. Postao ambasador Grenade i predstavnik ove karipske države u Svetskoj trgovinskoj organizaciji sa ciljem da razvija različite kripto projekte.

Vrednost i značaj TRON-a

S obzirom na to da je jedan od ciljeva projekta kreiranje decentralizovane infrastrukture u kojoj korisnici mogu direktno da se povežu sa kreatorima i plaćaju im za sadržaj koji žele da konzumiraju, mnogi veruju da vrednost TRX-a može da raste, jer ekonomija koja uključuje kreatore sadržaja tek dobija na popularnosti i značaju.

Fokus na ovu vrstu saradnje sa korisnicima uz mogućnost korišćenja praktično bilo kog programskog jezika za nadograđivanje postojećeg open-software dizajna čini TRON veoma popularnim za kreiranje aplikacija na decentralizovanim sistemima i jednim od vodećih Web3 projekata.

Jedna od najčešćih primena TRON-a je i dalje transakcione prirode – kompanije kao što su Travala, SpendCard i Bitnovo koriste ga kao sredstvo plaćanja.

Pored toga, i Tether je omogućio svoj stablecoin na ovoj mreži kroz TRC20 protokol, te se on naziva i USDT-TRON.

Izvor: Pixabay

Širenje svoje ambiciozne vizije ovaj projekat je nastavio u saradnji sa još jednom karipskom državom. Dominika je u oktobru 2022. kreirala DMCDominica Coin – koji je baziran na modelu fan tokena koji se uglavnom vezuju za sportske klubove. Cilje je promocija kulturnog nasleđa zemlje, kao i podsticanje turizma, a u planu su slične saradnje i sa drugim državama.

Tehničke karakteristike

Kada je reč o tehničkom aspektu, TRON je decentralizovani sistem sa otvorenim kodom zasnovan na blokčejnu. Bazira se na proof of stake principu konsenzusa sa “super predstavnicima” koji se rotiraju na šest sati.

Blokovi se kreiraju na tri sekunde i oni koji kreiraju validan blok dobijaju nagradu u vidu 32 TRX-a. Pored toga, zajednica može da učestvuje u “Bug Bounty” programu, gde se svako ko pronađe bag ili ranjivost sistema takođe nagrađuje koinima.

Pored inicijalne namene za kreatore, TRON ekosistem obuhvata i pametne ugovore, kao i različite aplikacije i igre.

Maksimalna vrednost koju je TRX dostigao bila je oko 0,23 dolara, dok se u novembru 2022. kreće oko 0.06 dolara za jedan koin.

Kao najveće prednosti navodi se brzina transakcija koja, prema njihovim navodima, omogućuje čak oko 2.000 transakcija u sekundi, uz praktično nepostojeće troškove mreže.

Dalji koraci

Iako je došlo do grananja i razvoja različitih funkcionalnosti, TRON fondacija je i dalje usmerena ka inicijalnom cilju pružanja slobode kreatorima sadržaja.

Njihovi ciljevi su podeljeni u različite faze koje obuhvataju:

  • Omogućivanje jednostavno distribuiranog deljenja datoteka
  • Podsticanje kreiranja sadržaja putem finansijskih nagrada
  • Omogućivanje lansiranja sopstvenih tokena za kreatore
  • Decentralizacija gejming industrije

Nema sumnje da nas očekuju brojne uzbudljive vesti u vezi sa ovim projektom, a sve novitete ćete blagovremeno moći da pročitate u okviru našeg bloga.

Pored toga, ukoliko želite da kupite TRX, to možete da učinite na našoj menjačnici putem svog ECD Wallet-a.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *