Blog

Kripto petak #62: Bitcoin je nacoinalna valuta u Centralnoj Africi, Južna Amerika podržava kripto menjačnice, investicioni fond Pantera skreće pažnju na altcoine

29.04.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte na koji način El Salvador dobija podršku u Bitcoin revoluciji koju sprovodi, kako je Bitcoin postao zvanična valuta u Centralnoj Africi, koje države se u Južnoj Americi okreću ka Bitcoin-u i gde se krije prava zarada? U poznatim kriptovalutama ili u altcoinima?

Centralnoafrička republika usvojila BTC kao sredstvo plaćanja

Ako vas neko pita hoćemo li malo u Bangi, nemojte ga popreko pogledati. Posredi je glavni grad, za Afričke pojmove, neuobičajeno malene državice koja se – gle čuda – nalazi baš u sredini “Crnog kontinenta”. 

To je i zvanično druga otpozadi, druga najmanje razvijena zemlja na planeti. Kako se privreda uglavnom zasniva na poljoprivredi i šumarstvu, gotovo cela država zavisi od ino-doznaka (remittance). Stoga je vlada ove zemlje, u pokušaju da upravo olakša priliv doznaka iz inostranstva, jednoglasno usvojila zakon koji je promovisao predsednik Faustan Arhanž Tuadera, a koji priznaje bitkoin (BTC) kao dopunsku valutu i zvanično sredstvo plaćanja, uz centralnoafrički franak (XAF). Zanimljivo je da se XAF koristi u regionu kao zajednička valuta (nešto kao srednje- i zapadnoafrički evro) i u Čadu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Gabonu, Kamerunu, Republici Kongo.

Inače, deo paketa zakona ukida porez na sve kripto-transakcije, te sva ograničenja za fizička i pravna lica kad su kriptovalute posredi. Premda zakon taksativno navodi samo bitkoin, izgleda da je vlada odlučila da omogući narodu da plaća koga hoće – čime god hoće.

Detaljnije prenosi BBC News…

Kripto-buđenje Južne Amerike

Prvi potez povukao je predsednik Bukele iz El Salvadora, evo videli smo da se Afrika odazvala sa legalizacijom i usvajanjem bitkoina. No, usvajanje kriptovaluta nastavlja se u Južnoj Americi.

Glavni grad Argentine, Buenos Aires doneo je odluku da prihvata plaćanje poreza u kriptovalutama. Gradonačelnik Horasio Rodrigez Lareta objavio je da se sredstva neće prikupljati neposredno, već preko konverzija za koje će grad zadužiti lokalne menjačnice. Ali, što se tiče građana, ne moraju više da poseduju argentinski pezos, već svoje dadžbine mogu da plate u onim valutama koje prihvataju lokalne menjačnice.

Dodajte ovoj vesti i odluku centralne banke Kube (Banca Central de Cuba) da oživi tržište kriptovaluta u toj zemlji. Naime, banka će izdavati licence za fizička i pravna lica, strana (!) i domaća, za obavljanje svih usluga vezanih za usluge u domenu virtuelnih sredstava (kriptovalute, kripto obveznice, NFT i slično). Dozvole će se izdavati na godinu dana, uz mogućnost produženja licence ako eksperiment uspe.

Zvanična nota centralne banke…

Salvadorci, bitkoin i 30 dolara iz helikoptera

Kad smo već u komšiluku, još jedan izveštaj iz Južne Amerike, upravo iz El Salvadora. Manje-više sve strane finansijske institucije, a i poneke države (u tebe gledam SAD), baš bi volele da El Salvador propadne, ili bar njihova pustolovina sa bitkoinima.

U tom smislu nacionalni biro ekonomskih istraživanja, Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa Galupom, kompanijom koja se bavi statistikom i istraživanjima javnosti, obavio je razgovore sa oko 1800 Salvadoraca. Istraživanje je obavljeno u obliku intervjua licem u lice, pa je zaključeno (na osnovu reprezentativnog uzroka, šta li?) da svega 20 posto građana koristi Chivo Wallet, zvaničnu državnu aplikaciju za promet u bitkoinima. Naravno, većina građana je samo instalirala aplikaciju, maznula 30 dolara i to je to.

Od preko milijardu dolara inostranih doznaka, banka El Salvadora registrovala je “samo” 19 miliona kroz Chivo Wallet. No, eksperti podržavaju oslobođenje malih zemalja od kandži MMF-a, te pozdravljaju napore El Salvadora da nastavi svoju kripto-revoluciju. “Ovo je samo početak, El Salvador je mali, ali važan korak u obaranju zadrtog ekonomskog razmišljanja koje promovišu oni koji kroje svetsku monetarnu politiku”, kaže direktor BitMEX-a, Artur Hejz.

Vest prenosi (gle čuda!) Blomberg… 

Panterina glava mudro zbori

Ne znam za vas, ali kad vidim reč Pantera, prvo pomislim na gruv metal bend. Srećom ili ne, ova vest se ne odnosi na hevi metal NFT, već na komentare koje je u razgovoru sa Fajnenšl Tajmsom dao gospodin Dan Morhed, direktor investicionog fonda Pantera Capital.

Najzanimljivije opaske tiču se toga da je tržište bitkoina, koje vredi oko 75 milijardi dolara, previše veliko da bi iko njime manipulisao. “Tu ne može biti ludila kao što je bio GameStop” kaže gospon Morhed. Zatim kaže da je prava zarada u altkoinima (dečice, ne zaboravite, ovo nije finansijski savet, samo prenosimo vesti!), te da je krajnje vreme da bitkoin prestane da bude indeks za vaskoliko tržište kriptovaluta. “To vam je kao kasnih devedesetih kad je Mikrosoft kontrolisao gotovo celu industriju, ali 90% profita ste mogli da dobijete samo od Amazona, Fejsbuka i drugih kompanija”, istakao je investitor.  

Dan Morhed kaže da danas ne postoji nijedan razlog da pravna regulativa ne posmatra kriptovalute kao i svaku drugu imovinu. Sa čime se, slažemo.

Šta su i drugi kripto gurui rekli Fajnenšl Tajmsu, prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *