Blog

Kripto petak #186: Negovanje pčela preko blokčejna, Bitcoin rudarenje kroz zelenu energiju i pravne bitke u industriji kriptovaluta

13.09.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak




U najnovijem izdanju Kripto petka istražujemo kako kripto spaja inovacije i ekologiju. Od Web3 projekata koji doprinose očuvanju pčela, preko japanskih kompanija koje ulažu u Bitcoin, do korišćenja obnovljivih izvora energije za rudarenje kriptovaluta. Takođe, osvrćemo se na nove načine plaćanja putem popularnih aplikacija kao što su PayPal i Venmo, te analiziramo kako tržište reaguje na sumnjive reklame i pravne presude vezane za kriptovalute.

Web3 i pčele – HiveBits igrica

HiveBits predstavlja novu dimenziju u kripto industriji gde se blokčejn susreće sa ekologijom. Kroz svoju najnoviju inicijativu, lansirali su Telegram mini-aplikaciju koja korisnicima omogućava da kroz zabavne igre uče o pčelama i učestvuju u zaštiti ovih važnih polinatora. Ovaj projekat ne samo da povećava svest o ekološkim problemima, već i direktno doprinosi očuvanju pčelinjih zajednica kroz prodaju NFT-ova.

Pročitajte više na t.me/hivebits_bot

Metaplanet kupio Bitcoin u vrednosti od 300 miliona jena

Japanska kompanija Metaplanet nastavlja sa svojom Bitcoin strategijom kupivši dodatnih 38.6 BTC. Ovim potezom, ukupan broj Bitcoin-a u vlasništvu kompanije porastao je na 398.8 BTC. Ova investicija je deo šire strategije kompanije koja vidi veliki potencijal u Bitcoin-u kao sredstvu za očuvanje kapitala.

Izvor: Bitcoin Magazine

TEPCO doprinosi ekologiji kroz Bitcoin rudarenje

Tokyo Electric Power Company koristi višak obnovljive energije za rudarenje Bitcoin-a, što potvrđuje kako kriptovalute mogu igrati važnu ulogu u energetskoj održivosti. Ovaj projekat ne samo da smanjuje gubitak zelene energije, već i promoviše dalji razvoj obnovljivih izvora energije.

Izvor: Bitcoin Magazine

Pravne peripetije u Srbiji

U Srbiji je pravni sistem počeo da se bori sa slučajevima koji uključuju kriptovalute. Nedavna presuda Višeg suda u Subotici, koja je ukinuta odlukom Apelacionog suda, pokazuje složenost pravnih pitanja vezanih za digitalnu imovinu i potrebu za jasnijim regulatornim okvirom.

Izvor: Subotica.com

Sumnjive reklame za lažne kripto platforme

Reklame koje koriste ime poznatog biznismena kako bi promovisale platformu za kripto trgovanje skreću pažnju na rizik od prevara na domaćim društvenim mrežama. Ovaj primer upozorava na oprez pri interakciji sa neverodostojnim online sadržajima.

Izvor: Raskrikavanje

PayPal i Venmo usvajaju Ethereum Name Service

Korisnici PayPal-a i Venmo-a u SAD-u sada mogu koristiti Ethereum Name Service za slanje kriptovaluta, što olakšava transakcije bez potrebe za kopiranjem adresa novčanika. ENS nudi korisnicima masku za njihove kripto adrese koja izgleda kao web domen odnosno ispis koji korisnik odabere i mnogi ga smatraju unapređenjem web domena. Ova integracija poboljšava korisničko iskustvo i smanjuje rizik od grešaka u transakcijama.

Izvor: The Block

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor