Blog

Desio se Litecoin halving – Šta nas čeka u budućnosti?

08.08.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

Najvažnije informacije:

  • Litecoin halving: Litecoin koristi sistem halving-a (prepolovljavanja) da bi kontrolisao inflaciju i potražnju. Halving se događa nakon svakih 840.000 blokova koje rudari proizvedu, pri čemu se nagrada za blok prepolovljava. Poslednji događaj halving-a 2023. godine smanjio je nagradu po bloku na 6.25 LTC.
  • Uticaj na tržište: Prepolovljavanje nagrade za izrudaren blok direktno utiče na tržište Litecoina. Halving stvara deflaciju usporavanjem stvaranja novih koina, što može dovesti do povećanja cene zbog ograničene ponude. Istorija pokazuje da halving podstiče značajan rast cene Litecoina.
  • Planovi i budućnost Litecoin-a: Charlie Lee, kreator Litecoina, vidi halving kao korak ka masovnoj adopciji kriptovalute bez žrtvovanja sigurnosti mreže. Fondacija Litecoin planira da nastavi da podržava i razvija Litecoin ekosistem, a poseban akcenat stavlja na privatnost transakcija kroz novu opciju Mimblewimble Extension Blocks (MWEB).

Litecoin je vrlo sličan Bitcoinu… On je decentralizovana peer-to-peer kriptovaluta koja omogućava trenutna, jeftina plaćanja, praktično bilo gde u svetu bez posrednika… Ne postoji banka koja bi upravljala šta se može ili ne može dogoditi sa Litecoin-om pojedinca.

Šta je Litecoin halving?

Kao što američki dolar i druge fiat valute imaju mehanizme za održavanje svoje vrednosti, isto važi i za kriptovalute. Litecoin, jedna od najstarijih kriptovaluta, koristi sistem halving-a (prepolovljavanja) da bi kontrolisao inflaciju i potražnju. Koncept halving-a ugrađen je u sam protokol Litecoina.

Halving Litecoin-a se događa nakon svakih 840.000 blokova koje rudari proizvedu, kada se nagrada za blok prepolovljava.

Litecoin je lansiran 2011. godine sa podsticajem od 50 LTC rudarima za svaki proizvedeni blok. Ta nagrada je prepolovljena na 25 LTC u 2015. godini, a zatim na 12.5 LTC u 2019. godini.

Događaj halving-a 2023. godine smanjio je nagradu po bloku na 6.25 LTC.

Rudari validiraju transakcije i kreiraju nove blokove na Litecoin mreži, a kao nagradu za svoj rad dobijaju LTC kriptovalutu. Litecoin proizvodi novi blok otprilike svaka 2,5 minuta, što je četiri puta brže od Bitcoin-a. Maksimalan broj LTC koina koje će se ikada proizvesti je 84 miliona.

Kakva nas budućnost čeka nakon ovog događaja?

Prepolovljavanje nagrade za izrudaren blok ima direktan uticaj na tržište Litecoina. Halving stvara deflaciju usporavanjem stvaranja novih koina, što može dovesti do povećanja cene zbog ograničene ponude i sada već ustaljene potražnje.

PraksaBitcoin-a i Litecoin-a pokazala je da teorija iza halvingauspešno dovodi do značajnih promena u ceni. Ipak, u budućnosti će se profitabilnost rudarenja za Litecoin ekosistem smanjivati u smislu direktne isplate LTC koina, međutim idealno bi bilo da cena LTC poraste tokom vremena, što bi omogućilo rudarima da nastave sa rudarenjem LTC.

Smanjenje nagrada za rudare može izazvati i faktor neizvesnosti unutar Litecoin zajednice jer naknade koje se isplaćuju rudarima moraju pokrivati energetske troškove koje rudari koriste tokom procesa. U suprotnom, rudarenje neće biti finansijski isplativo.

Bez obzira na to, istorija pokazuje da halving podstiče značajan rast cene Litecoina. U periodu tokom halvinga 2015. godine, LTC je porastao za 824%, dok je 2019. godine porastao za 525%.

Litecoin statistika

Na datum halving-a, 2. avgusta 2023. godine, rudari su dobili 6.25 LTC za svaki proizvedeni blok. Uzimajući trenutnu vrednost jednog LTC 91.35 USD, to iznosi oko 570.93 USD. Već je proizvedeno oko 87% od maksimalnih 84 miliona LTC. Halving će se nastaviti svake četiri godine sve do 2142. godine kada će biti izrudaren poslednji LTC.

Litecoin korisnici širom sveta mogu pratiti i analizirati različite statistike, uključujući broj korisnika, aktivnih adresa, preostalih koina za rudarenje i broj rudara kako bi slika o značaju Litecoina bila jasnija.

altcoinsbox

Planovi Litecoin fondacije u budućnosti

Charlie Lee, kreator Litecoina, izjavio je da će halving pomoći u postizanju masovne adopcije bez žrtvovanja sigurnosti mreže. Fondacija Litecoin planira da nastavi da podržava i razvija Litecoin ekosistem, ali i da unapređuje kripto tehnologiju generalno. Halving će biti značajan faktor u ovim planovima jer će obezbediti ravnotežu između sigurnosti mreže i stvaranja motivacije za rudare.

litecoin.net

Prihvaćenost i upotreba Litecoina je u ekspanziji. Ako se osvrnemo na brojeve možemo da vidimo da je bilo 100 miliona LTC transakcija u 2021. godini i da se taj broj popeo na 170 miliona za samo dve godine.

Litecoin poseban akcenat stavlja na privatnost transakcija kroz novu opciju pod nazivom Mimblewimble Extension Blocks (MWEB) koja se može primeniti da sakrije adrese primaoca i pošiljaoca kao i iznos Litecoina koji se šalje.

Poređenja radi plaćanje kešom ili kreditnom karticom ima sličnu karakteristiku.Prodavci ne znaju koliko imate na računu, niti bi trebali. Dakle, ovo je osnovni nivo privatnosti koji se već primenjuje na tradicionalne finansije.

S obzirom na brzinu transakcija, niže troškove i povećanje privatnosti, Litecoin nastavlja da jača svoju poziciju u svetu kriptovaluta. Bez obzira da li ste novi korisnik kriptovaluta ili iskusni investitor, Litecoin je valuta koju biste trebali imati na radaru.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *