Avalanche

Avalanche

Šta je Avalanche?

Avalanche (AVAX) je blokčejn platforma koju je razvio Ava Labs 2020. godine. Ova platforma se ističe svojom izuzetno brzom obradom transakcija i niskim naknadama. Avalanche može da obradi do 4.500 transakcija u sekundi (TPS), a transakcije se finalizuju za manje od dve sekunde. Zahvaljujući tehnologiji koja povezuje tri blokčejna u jedan, Avalanche pruža izuzetnu efikasnost. Na njemu se razvijaju aplikacije najboljih svetskih programera, a AVAX koriste i neke od najvećih platnih institucija na svetu.

Tehničke inovacije koje izdvajaju Avalanche

Avalanche se izdvaja kroz svoj jedinstveni pristup u realizaciji transakcija i pametnih ugovora. Platforma koristi tri međusobno povezana blokčejna:

  • Exchange Chain (X-Chain): za upravljanje sredstvima
  • Contract Chain (C-Chain): za pametne ugovore
  • Platform Chain (P-Chain): za koordinaciju validacija i podršku pri programiranju blokčejna poznatih kao subnets

ECD Wallet koristi C-Chain blokčejn mrežu za slanje i primanje AVAX tokena.

Nastanak Avalanche-a

Avalanche je rezultat rada istraživačkog tima na Cornell Univerzitetu i zvanično je lansiran u septembru 2020. godine, posle uspešne prodaje tokena kojom je prikupljeno 42 miliona dolara. Ava Labs, kompanija koja stoji iza Avalanche-a, osnovana je sa ciljem da iskoristi ova istraživanja i stvori nova rešenja za probleme u blokčejn tehnologiji.

Upotreba AVAX tokena

Osnovni token ekosistema Avalanche, AVAX, služi kao sredstvo za transfer vrednosti na Avalanche aplikacijama, plaćanje naknada, preduslov za učešće u validaciji transakcija (staking-u) i upravljanje mrežom. AVAX je ključan za operacije unutar brojnih DeFi aplikacija i drugih dApp-ova koje se nalaze na Avalanche mreži, uključujući projekte kao što su Aave, Curve, Joe, Avalaunch.

Partnerstva i praktična upotreba

Avalanche je uspostavio partnerstva sa nekoliko velikih igrača u tehnološkom i finansijskom sektoru, uključujući Mastercard, što potvrđuje njegovu primenjivost i potencijal. Avalanche podržava veliki broj aplikacija u oblasti decentralizovanih finansija, igara na sreću, stabilnih valuta i tržišta NFT-a, čineći ga jednim od vodećih ekosistema za razvoj aplikacija.

Česti razlozi za kupovinu AVAX-a

  • Spreman za masovnu upotrebu: Avalanche može da obradi preko 4.500 transakcija po sekundi na C mreži i preko 10.000 transakcija po sekundi na X mreži.
  • Niski troškovi: Avalanche mreža ima izuzetno niske troškove za transakcije i interakcije sa pametnim ugovorima.
  • Bezbedan: Avalanche mreža koristi najsavremenije metode zaštite od internih i eksternih napada.
  • Decentralizovan: Avalanche mreža ima veliki broj rasprostranjenih validatora. Kako bi postali validator potrebno je minimum 2.000 AVAX tokena.
  • Interoperabilan: Avalanche blokčejn je moguće povezati i unakrsno koristiti sa drugim blokčejn mrežama.

Cena Avalanche-a

Avalanche(AVAX) cena danas je 

Kako kupiti i prodati AVAX u Srbiji

Kupovina i prodaja AVAX tokena u Srbiji je jednostavna zahvaljujući ECD Wallet-u i menjačnici, koja omogućava kupovinu, prodaju, slanje i prijem AVAX-a. ECD olakšava korisnicima u Srbiji da se uključe u Avalanche ekosistem i iskoriste sve njegove prednosti.