Blog

April 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

05.05.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Bitkoin je u mesecu aprilu imao veoma pristojan skok za oko 17%(U trenutku pisanja teksta). U prethodnoj analizi smo rekli da će bitkoin probijanjem zone od 6800$, sledeći otpor imati na oko 7600$ gde se trenutno i nalazi. Da bismo dobili potpunu potvrdu pozitivnog trenda, trebalo bi da vidimo nedeljno zatvaranje sveće iznad 8100$. Dokle god se nalazi ispod toga nemamo sigurnu potvrdu da je bitkoin u pozitivnom tržištu (Bull Market).

bitkoin/dolar dnevni grafikonBTC/USD dnevni grafikon. Izvor: TradingView

 

Na fotografiji iznad možemo videti u označenim sivim boksovima zone podrške (Support) i otpora (Resistance). Najpozitivniji scenario za bitkoin bi bio kada bi uspeo da probije zonu od 7900$ do 8100$ gde mu se nalazi najviše otpora čime bi, najverovatnije, potvrdio da zvanično ulazi u pozitivno tržište (BullMarket). Negativni scenario za bitcoin može biti jako odbijanje od ove zone od 7600$ gde bi se najverovatnije vratio da testira prethodnu zonu podrške od 6800$ do 6900$ i njenim probijanjem bi vrlo lako mogao da testira zonu od oko 6000$.

Fundamenti

Ukoliko pogledamo trenutne fundamente bitkoina, on trenutno i ne izgleda toliko loše. Do pre par meseci svi su bili u velikoj euforiji zbog halving-a (halving objašnjenje 2), ali se na vrhuncu euforije desio onaj neverovatan pad svetske berze, a samim tim i bitkoin. Nakon tog pada ljudi su postali poprilično nezadovoljni (Bearish) cenom bitkoina, smatrajući da halving neće uticati na cenu bitkoina. Istorijski gledano dva puta smo imali halving i oba puta nakon halving-a cena je drastično skočila. Ove godine halving će se desiti 12. maja i ostaje nam da vidimo kako će cena ovaj put odreagovati posle njega.

Indikatori

Na fotografiji ispod možemo videti RSI indikator čiji je cilj da nam pomogne u analiziranju i određivanju snage trenda. Ukoliko pogledamo RSI možemo videti da se trend na nedeljnom grafikonu trenutno nalazi u zoni oko broja 48. Zona od 40 do 58 se smatra neutralnom zonom. Probijanjem zone od 58 do 60 na nedeljnom nivou može nam dati veoma lepu potvrdu da su velike šanse da počne pozitivno tržište.

Bitkoin / dolar RSI nedeljni grafikonBTC/USD RSI nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

MACD je isto jedan od indikatora koji nam može pomoći u analizi trenda. Njegovo trenutno stanje ne izgleda loše uzimajući u obzir kakav smo pad videli nedavno. Histogram (crni stubići) se i dalje nalazi na negativnoj strani, ali sa tendencijom prema pozitivnoj strani. Ukoliko za dve nedelje ne vidimo veći pad možemo očekivati da se desi pozitivan presek (Bull Cross), odnosno još jednu potvrdu da se bitkoin nalazi u pozitivnom trendu. Presek bi trebao da se desi tačno u nedelji halving-a, a na vama je da odlučite da li je to slučajnost ili ne.

 

Prikaz dobitaka za Bitkoin i ostale kriptovalute

Procentualni prikaz dobitaka za april

Procentualni prikaz dobitaka za april. Izvor: Coin360

Vidimo da je mesec april bio prilično zelen mesec, pogotovo za altcoin-e. Bitkoin je pri kraju meseca na oko 17% dobitka, nakon njega slede EOS i NEO sa dobicima od preko 15%, dok su najveći pobednici Ethereum sa 40% i Chainlink sa neverovatnih 65%. Bitkoin dominacija se trenutno nalazi na oko 64%.

Indeks straha i pohlepe za Bitkoin

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver otprilike prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100, gde što je bliži nuli predstavlja strah na tržištu, a što je bliži broju 100 predstavlja pohlepu na tržištu.

Indeks straha i pohlepe

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

U analizi za prethodni mesec videli smo da je indeks bio na broju 12, što predstavlja ekstremno nisku vrednost, te smo rekli da kada dođe na tako ekstremne nivoe možemo često da vidimo velike skokove i potpune preokrete trenda. Trenutno se indeks nalazi na broju 20, što i dalje predstavlja veliki strah među investitorima. Trenutni podatak nam pokazuje da postoji još prostora za skokove jer dokle god je većina investitora negativna na cenu, cena uglavnom radi suprotno.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *