Blog

Februar 2020 – BITKOIN je prešao 10 000$, novi vrh u ovoj godini?

05.03.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Bitkoin je prešao 10 000$, da li ćemo videti novi vrh u ovoj godini?

Bitkoin je u Februaru imao sjajan mesec. Uspeo je da probije prethodni vrh na oko 10 500$, ali se ubrzo nakon toga vratio nazad. Da li to treba da se brinemo oko toga? Na slici ispod možemo videte glave linije podrške (Support) i otpora (Resistance) na nedeljnom grafikonu.

Bitkoin dolar nedeljni grafikon. Izvor: TradingViewBTC/USD nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

Ukoliko pogledamo prethodnu mesečnu analizu možemo videte da se bitkoin odbio od očekivanog nivoa oko 10 500$. Prethodni veliki otpor mu je bio 9500$, a otpor jednom kada se probije od postaje podrška.

Ukoliko bitkoin uspe da izdrži pritisak prodaje i ostane iznad 9500$, vrlo lako možemo očekivati ponovni napad na 10 500$ i vrlo verovatno njegovo probijanje. Sledeća velika zona otpora se nalazi u zoni izmedju 11 500$ – 11 800$.
Ako bitkoin nekim slučajem ipak ne uspe da se suprostavi pritisku prodaje, sledeća velika zona podrške se nalazi u zoni od 8800$ – 9100$. Trenutno ne vidimo veliku mogućnost da bitkoin ode ispod ove zone.

Uporedimo indikator MACD sa prethodnom analizom – Tehnička analiza Januar 2020. Možemo videti da se početkom Februara meseca konačno desio bull cross, odnosno da je Histogram (crni stubići) prešao u pozitivnu stranu i isto tako da je 12 MA (plava linija) prešla preko 26 MA (crvena linija). Posmatrajući širu sliku cela ova formacija izgleda veoma pozitivno i gledajući istoriju možemo ove godine očekivati da će se desiti velike stvari. 

Bitkoin dolar RSI nedeljni grafikon. Izvor: TradingViewBTC/USD RSI nedeljni grafikon. Izvor: TradingView

RSI na nedeljnom chartu izgleda poprilično zadovoljavajuće. Trenutno se nalazi oko 58 i dokle god je iznad 53, istorijski gledano, možemo smatrati da se bitkoin nalazi u pozitivnom tržištu (Bull Market). Trenutno se odigrava pozitivan scenario za bitkoin jer se RSI nalazi u pozitivnoj zoni. Negativan scenario bi nastao kada bi RSI na nedeljnom nivou izgubio zonu od 50 – 53 i to bi bilo stvarno loše, ali smatramo da su trenutno male šanse da se to desi.

Procentualni prikaz dobitaka u Februaru. Izvor Coin360

Možemo videte da je bitkoin imao pristojan mesec sa dobitkom od preko 17% i dominacija u odnosu na Altcoin-e je pala za 4% čime je i izazvan ovaj skok na Altcoin-ima. Za njim slede XRP, EOS i BCH sa dobitkom od preko 20%. Apsolutni pobednici meseca su Ethereum, Litecoin, Chainlink i Tezos.
Litecoin je uspeo da skoči preko 40%, dok su Ethereum i Chainlink uspeli da skoče čak 70%, ali apsolutni pobednik je Tezos (XTZ) koji je prelaskom na POS (Proof of Stake) algoritam skočio neverovatnih 120%!

Indeks straha i pohlepe na Bitkoinu. Izvor: alternative.me

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacija softver otprilike prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 – 100, gde što je bliži nuli predstavlja strah na tržištu i što je bliži 100 predstavlja pohlepu na tržištu. Trenutno se indeks nalazi na 46 što predstavlja blagi strah, iz razloga što je Bitkoin pao 1000$. Indeks se trenutno ne nalazi u kritičnim zonama straha.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *