Blog

Helium – Nova kriptovaluta sa novim načinom rudarenja!

08.06.2021. / Autor: ECD / Kategorija: Projekti

Rudarenje kriptovaluta je oduvek neizostavni deo sveta kriptovaluta. Bez rudarenja sticanje nekih od najvećih kriptovaluta poput Bitkoina (BTC) ili Ethereum-a (ETH) ne bi bilo moguće. Za rudarenje većine kriptovaluta potrebne su skupe grafičke kartice, koje su već nekoliko godina u nestašici na globalnom nivou. Cene opreme su u stalnom porastu, proizvodnja im je limitirana i na sve to troše mnogo struje. Ono što je pogotovo izraženo u poslednje vreme – rudarenje baca loše svetlo na same kriptovalute zbog velike potrošnje struje doprinose globalnom zagrevanju i zagađenju. Upravo zbog tih razloga, Helium i njegova mreža postaju veoma interesantni. „Kopanje“ Helium koina ne zahteva ni skupe grafičke kartice ni veliku potrošnja električne energije.

Šta predstavlja Helium mreža?

Helium mreža je pokrenuta 2019. godine kao decentralizovana blokčejn mreža dizajnirana kako bi omogućila međusobnu komunikaciju bežičnih uređaja niske potrošnje električne energije. Helium je pre svega namenjena za za IoT uređaje (internet of things) i omogućava im međusobno komuniciranje i slanje putem svoje mreže čvorova, žarišnih tačaka ili jednostavno hotspot-ova. Slično kao i WiFI mreža, samo što ova mreža radi na  peer-to-peer principu, što je koncept umrežavanja računara bez posrednika. Peer-to-peer je postao popularan nakon pojave Napstera, a najsvežiji i najpopularniji primer primene peer-to-peer koncepta je program BitTorrent za ilegalno ‘skidanje’ video sadržaja. Napster nismo slučajno spomenuli jer je jedan od osnivača Helium-a Shawn Fanning, koji je stvorio i sam Napster.

Šta predstavljaju IoT (internet of things) uređaji?

IoT uređaj je izraz koji se često koristi da opiše novu klasu bežičnih uređaja koji šalju malu količinu podataka (stotine bajtova), na velike distance (više kilometara), i koji zahtevaju dug životni vek baterije (više meseci, ili čak i godina).

Šta predstavlja Heliumhotspot?

Heliumhotspot je uređaj koji je objavljen 2019. godine, i originalno je prodavan isključivo u Sjedinjenim Američkim državama. Cilj ovog hotspot-a je bio da se dokaže da je moguće rudariti kriptovalute bez skupe opreme i komplikovane instalacije. Opremom se vrlo jednostavno rukuje, a njen primarni cilj je formiranje “mreže ljudi” koji su kupili hotspot slično WiFi mreži. Učešćem u ovakvoj mreži oni su nagrađeni u koinu mreže, čija je cena u konstantnom rastu i u trenutku pisanja ovog teksta.

Šta je Helium blokčejn?

Helium blokčejn je novi blokčejn izgrađen od nule kako bi podstakao stvaranje decentralizovanih javnih bežičnih mreža, a temelji se na novom radnom algoritmu nazvanom Proof-of-Coverage (PoC), koji nagrađuje rudare u HNT-u izvornom koinu Helium blokčejna za pomoć u izgradnji i razvoju mreže. Proof-of-Coverage je jedinstveni algoritam rada koji koristi radio talase za proveru rada hotspot-ova.

Kako se u stvari rudari?

Rudar za početak kupuje hotspot uređaj od Helium-a ili nekog drugog odobrenog proizvođača. Trenutna vrednost hotspota je oko 500 dolara. Rudar instalira uređaj u svom prostoru i nakon pokretanja postaje deo mreže. Osim što pomaže u stvaranju globalne Helium mreže, sami hotspot-ovi rudare Helium u obliku koina. Koini završavaju u vašem novčaniku, a nakon toga, baš kao i sa bilo kojom drugom kriptovalutom možete slobodno raspolagati. 

Što se tiče hotspotova, pojavile su se i fabrike koje ih nude besplatno, ali od vašeg rudarenja uzimaju 80 posto. Zbog toga se isplativija da je isplativija opcija naručiti ‘original’. Helium hotspot uređaji su trenutno u potpunosti rasprodati za Evropske i Američke kupce, pa se samim tin oni dosta čekaju, što logično utiče i na porasst njihove cene.

Koliko je rudarenje Helium-a isplativo zavisi od nekoliko stvari. Pre svega, isplativost zavisi od količine rudara na određenom području i podacima koje hotspot uređaji primaju i prenose. To znači da što je više uređaja u blizini jedan drugome i što više podataka kroz njih prolazi, veća je i zarada. Na službenim stranicama Helium-a postoji mapa na kojoj je moguće proveriti sve aktivne uređaje u blizini.

Cena Helium-a

Od jula 2020. godine, cena HNT koina, se povećala za 770 posto. Od 0.35 dolara stiglo se do 2.70 dolara početkom februara, a trenutna cena  (27. 5. 2021.) iznosi 15.82 dolara. Dakle, reč je o povećanju od 4500% za manje od godinu dana. 

Očekivanje dodatnog rasta cene Helium-ovog koina je opravdano iz 3 razloga:

  1. Veliki porast pokrivenosti hotspotova na globalnom nivou (samo u prethodnih 9 meseci, broj aktivnih hotspot uređaja se uvećao za preko 500%). Realno je očekivati dalji rast imajući u vidu  potražnju za hotspot uređajima.
  2. Jednostavnost postavljanja i instalacije hotspot uređaja.
  3. Potpisivanje ugovora sa poznatim kompanijama koje koriste već pomenute IoT uređaje (senzori za prekomernu potrošnju vode, senzori na parkiralištima za detekciju slobodnih mesta, senzori koji mere kvalitet i zagađenost vazduha itd).

Budućnost ovog projekta

Na osnovu svega gore izloženog, trebalo bi očekivati da Helium hotspot i koin tek treba da pokažu svoj pun potencijal. Do Helium hotspot uređaja je na današnji dan skoro nemoguće doći, tako da će veličina Helium-ove mreže tek da doživi ekspanziju. Sa druge strane, cena Helium koina vrtoglavo raste i lično bih bila oprezna sa ulaganjem u ovu kriptovalutu. Očekujem da će Helium koin doživeti stabilnost u ceni u skorijoj budućnosti, zato što će njegov udeo u tržištu značajno da se približi najvećim i najpopularnijim kriptovalutama.  

– Autor: Lara Marjanović

Comment section

7 comments
  • I’ve recently started a website, the information you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  • Pozdrav,
    Tacno je problem povecanje MAJNOVANJA 0,05HNT za 24h..
    Zivim u centru jagodine 2sprat, bobcat,4dbi, pokusao sam da otklonim RELAYED(nisam uspeo).
    Dobio sam JAVNU IP adresu od super nove(neznam sta sa tim).,
    063611688 ako bi me neko pozvao bio bih vam puno zahvalan

    Ovo sam nasao kao obrazlozenje u helium aplikaciji……..

    Out of 11 hotspots witnessed by Odd Mustard Caterpillar, only 5 have a perfect transmit scale of 1. This means that the rewards for witnessing 6 hotspots are reduced. Odd Mustard Caterpillar can earn more if the transmit scales for these hotspots are improved.

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *