Blog

Kripto petak #109: Microsoft Egde sprema ugrađeni kripto novčanik, Stižu kripto obveznice države El Salvador, Ekonomski izveštaj predsedniku Sjedinjenih država sadrži 36 stranica posvećenih kriptu, Kejti Vud predviđa veće interesovanje institucionalnih investitora za bitkoin usred krize banaka, Džerom Pauel “šokiran propašću SVB banke”

24.03.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako će izgledati Microsoft Egde kripto novčanik, kada stižu kripto obveznice države El Salvador, šta sadrži Ekonomski izveštaj predsedniku Sjedinjenih država o kriptu, zašto Kejti Vud predviđa veće interesovanje institucionalnih investitora za bitkoin i šta kaže Džerom Pauel predsedavajući centralne banke SAD, o propasti SVB banke.

Microsoft Egde sprema ugrađeni kripto novčanik?

Izgleda da Microsoft potajno sprema kripto novčanik koji će biti nova karakteristika pregledača Edge. Istraživač softvera, Albacore, podelio je na Twitter-u snimke ekrana koji pokazuju da Microsoft eksperimentiše sa novčanikom koji bi bio deo internetskog pregledača Edge, te da nameravaju da ga koriste za pristup DeFi i Web3 aplikacijama.

Otkriven je korisnički interfejs za kripto novčanik, pregledač decentalizovanih aplikacija, fid za vesti kao i mogućnost da se novčanik popuni kupovinom kriptovaluta preko Coinbase i MoonPay platformi.

Tvit se nalazi ovde…

Stižu kripto obveznice države El Salvador

Kao što znate El Salvador je uveo bitkoin kao zvanično sredstvo plaćanja. Dugo se govorkalo i o državnim obveznicama izraženim u najstarijioj kriptovaluti. Criptonoticias javlja da je zakonodavstvo El Salvadora spremno i da je celokupna pravna regulativa završena, te da još ostaje da se oformi državni organ koji će pratiti i regulisati ove obveznice.

Obveznice će biti dostupne u neodređeno vreme krajem leta ili početkom jeseni, a trgovaće se putem platforme Bitfinex. No, zvaničnik ove kompanije Paolo Ardoino kaže da se obveznice možda neće pojaviti u ovom obliku, već kao deonice ili druga vrsta digitalnih hartija od vrednosti, kako bi se olakšao pristup investitorima.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Ekonomski izveštaj predsedniku Sjedinjenih država sadrži 36 stranica posvećenih kriptu

Bela Kuća objavila je novi izveštaj predsedniku države. U dokumentu pod naslovom “Ekonomski izveštaj predsedniku” nalazi se čak 36 stranica posvećenih kripto tržištu. Po prvim utiscima, izgleda da je izveštaj prilično kritičan i da se fokusira na spekulativnu prirodu kriptovaluta, navodeći da “velika većina i nema nikakvu osnovnu vrednost”. 

Očekuje se da je ovakav izveštaj samo uvod za oštriju regulativu kripto industrije, jer se u njemu navodi da je neophodna temeljna zaštita korisnika i investitora. Sa druge strane, izveštaj povoljno govori o centralnoj digitalnoj valuti i mrežama za digitalna plaćanja. Reakcije zajednice su oštre, a posebno ističemo komentar Majka Novograca koji predlaže da mu država vrati sav porez koji je platio na osnovu “bezvrednih kriptovaluta”.

Ceo tekst izveštaja nalazi se ovde…

Kejti Vud predviđa veće interesovanje institucionalnih investitora za bitkoin usred krize banaka

Trenutno je aktuelna bankarska kriza, sa nekoliko banaka koje su zatvorene, te drugima koje su promenile vlasništvo, što je sve prouzrokovalo pad vrednosti deonica na berzama. U razgovoru za Bloomberg, Kejti Vud, direktorka kompanije Ark Invest, izjavila je da vidi to kao pozitivno događanje u smislu usvajanja bitkoina.

Način na koji se cena bitkoina kreće usred krize, za Kejti Vud je dobar znak jer se cene bitkoina kreću na drugačiji način od tržišta akcija, što može da privuče investitore iz instuticionalnog sektora koji žele stabilnost i zaštitu od nelikvidnosti. Ona predviđa da cena bitkoina može da se popne i do 500.000 dolara.

Ceo razgovor možete naći ovde…

Džerom Pauel “šokiran propašću SVB banke”

Banka Silicon Valley Bank hvalila se da je vitalna za kriptokompanije, sa preko 200 milijardi dolara sredstava. Posredi je jedna od retkih bankarskih instuticija koja je poslovala sa kripto kompanijama u Sjedinjenim Državama. Ostale banke su, plašeći se zakonske regulative, uglavnom odbijale da posluju sa kripto sektorom. Pad SVB i Silvergate Bank izazvao je strah na tržištu u smislu sećanja na krizu iz 2008. godine.

Džerom Pauel predsedavajući centralne banke SAD, izjavio je da je šokrian ovim vestima. “Odmah sam shvatio da će biti neophodno istražiti sve. Pitanje koje smo postavljali sebi cele prve nedelje (posle pada) bilo je – kako se ovo dogodilo?” U toku je zvanična istraga, premda stručnjaci tvrde da kripto ima manje udela u padu banke, te da je veći krivac Pauelova politika kamatnih stopa.

Detaljnije prenosi portal CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *