Blog

1 na 1 – Najveći rivali kripto industrije

21.03.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Kriptovalute su jedan od najdinamičnijih segmenata savremenog finansijskog tržišta. Pored ogromnog porasta interesovanja za kriptovalute, prisustvujemo i izuzetno brzom razvoju tehnologije koja stoji iza njih.

Svaki dan se pojavljuju inovacije koje se tiču sigurnosti, brzine, skalabilnosti i drugih važnih faktora koji oblikuju kripto industriju. 

U ovom blogu, pozabavili smo se poređenjem kriptovaluta iz različitih kategorija kako bismo sagledali najnovije trendove. Ovog puta smo obuhvatili najpoznatije kriptovalute iz kategorije blokčejna koji podržavaju pametne ugovore, meme coine i metaverse tokene!

Sličnosti i razlike Bitcoina i Ethereuma

Bez obzira na to da li već posedujete kriptovalute ili samo razmišljate o kupovini, verujemo da će vam ova analiza pružiti dragocen uvid u trenutno stanje na tržištu i pomoći vam da donesete informisanu odluku o tome koja kriptovaluta najbolje odgovara vašim potrebama

Smart contract platforme:
Ethereum (ETH) na Binance Chain (BNB)

  • Ethereum (ETH) je decentralizovana platforma za veliki broj društvenih, finansijskih, umetničkih i zabavnih aplikacija. Glavna karakteristika Ethereum blokčejna su pametni ugovori i održavanje mreže koje se bazira na PoS algoritmu. Glavna prednost Ethereum-a u odnosu na Binance chain je njegova u potpunosti decentralizovana struktura vlasnika i rudara tokena što mu garantuje daleko veću sigurnost od Binance Chain-a (BNB).
  • Binance Chain (BNB) je centralizovana blockchain platforma koja se uglavnom koristi za trgovinu kriptovalutama i za podršku drugim aplikacijama kroz likvidnost i dizajn u okviru Binance ekosistema. BNB ima inovativan algoritam za potvrđivanje transakcija i brži je od Ethereum-a u tom pogledu ali mnogi osuđuju neraskidivu vezu BNB tokena i Binance berze koja je centralizovan entitet i može da kontroliše mrežu po potrebi.

Tržišna kapitalizacija:
Ethereum – 190 milijardi $
Binance Chain – 45 milijardi $

Trošak transakcija:
Ethereum – 5$
Binance Chain – 0.03$

Brzina transakcije:
Ethereum –  27 transakcija po sekundi
Binance Chain – 300 transakcija po sekundi

Broj pratilaca na Twitteru:
Ethereum – 3 miliona
Binance Chain – 10,2 miliona

Memecoin:
Dogecoin (DOGE) i Shiba Inu (SHIB)

  • Dogecoin (DOGE) je starija kriptovaluta koja je nastala 2013. godine i poznata je po svom neformalnom pristupu i humoru, dok je Shiba (SHIB) novija kriptovaluta koja je lansirana 2020. godine i njen glavni motiv je bio da preotme lidersko mesto od Dogecoina i ponudi vlasnicima tokena dodatne benefite i mogućnosti.
  • Oba projekta koriste slične kriptografske mehanizme i nisu imali problema sa hakovima, pa se može smatrati da su podjednako sigurni. Dogecoin prilikom upisivanja transakcija u blokčejn ima kraće vreme kreiranja bloka od Shiba Inu, pa se može reći da je brži u tom pogledu, dok je Shiba daleko inovativnija u pogledu pametnih ugovora.

Tržišna kapitalizacija:
Dogecoin – 10 milijardi $
Shiba Inu – 6 milijardi $

Trošak transakcija:
Dogecoin – 0,07$
Shiba Inu – 0,02$

Brzina transakcije:
Dogecoin – 33 transakcija po sekundi
Shiba Inu – tvrde preko 100.000 na njihovoj mreži

Broj pratilaca na Twitteru:
Dogecoin –  3,6 miliona
Shiba Inu – 3,6 miliona

Metaverse:
Sandbox (SAND) i Decentraland (MANA)

  • Sandbox (SAND) je decentralizovana platforma za igre koja omogućava korisnicima da grade, kupuju i prodaju virtuelnu imovinu u vidu kriptovaluta i NFT tokena. SAND se nalazi na Binance blokčejnu koji je brži u potvrđivanju transakcija u odnosu na Ethereum blokčejn koji se koristi kod MANA. Sandbox je specifičan po tome što korisnicima pruža mogućnost zarade na osnovu njihovih gejmerskih sposobnosti.
  • Decentraland (MANA) je decentralizovana platforma za virtuelnu realnost koja omogućava korisnicima da provode vreme u virtuelnom svetu pod nazivom Decentraland. Decentraland nudi korisnicima veliki broj zemljišta, građevina, aktivnosti… Interakcija sa ostalim stanovnicima Decentraland zajednice je ključna stvar tako da javna okupljanja igraju veliku ulogu u MANA ekosistemu.

Tržišna kapitalizacija:
Sandbox – 1 milijarda $
Decentraland – 1 milijarda $

Najniža cena zemeljišta:
Sandbox – 1244$
Decentraland – 855$

Broj pratilaca na Twitteru:
Sandbox – 1 milion
Decentraland – 600 hiljada

Kupovina i prodaja kriptovaluta dostupna je na ECD menjačnici i ECD Walletu.
Prijavite se na ECD Newsletter kako bi ostvarili posebne pogodnosti na ECD menjačnici i uvek bili u toku sa najaktuelnijim dešavanjima iz kripto industrije.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *