Blog

Bitcoin vs Ethereum – Koja je razlika?

28.06.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

Kada pomenemo reč kriptovalute, prva asocijacija za mnoge je Bitcoin.
Bitcoin je najstarija kriptovaluta nastala pre 13 godina i sa razlogom drži titulu i najvrednije i najpopularnije kriptovalute, ali nije jedina. Trenutno na tržištu postoji više od 10.000 raznovrsnih kriptovaluta dostupnih za kupovinu na više od 100 različitih kripto berzi. 

Kriptovalute i blokčejn jesu prva asocijacija ali ne i sinonim za Bitcoin. Isto tako i Bitcoin nije dizajniran da omogući sve zahteve i potrebe koje inovativna kripto industrija nameće.

Najbolji primer širokog spektra različitosti među kriptovalutama jeste uloga Ethereuma i njegovo poređenje sa Bitcoinom.

Ethereum je takođe vrlo popularan, posebno u krugovima kripto rudara. Ethereum je odmah iza Bitcoina druga najveća kriptovaluta po veličini odnosno tržišnoj kapitalizaciji, ali i broju korisnika.

Sličnosti i razlike Bitcoina i Ethereuma

Često je poređenje ove dve vodeće kriptovalute jer su Bitcoin i Ethereum zasnovani na blokčejn tehnologiji, ali ih karakterišu različite primene blokčejn tehnologije.

Bitcoin je kriptovaluta koja se nalazi na blokčejn mreži.
Ethereum je blokčejn mreža koja podržava kriptovalute i druge vrste digitalne imovine.

Pored toga, ove dve kriptovalute imaju mnogo više različitosti koje su namenski tu da bi dopunjavale odnosno situaciono korigovale međusobne nedostatke.
Tržište kriptovaluta, postalo je veoma zahtevno revolucijom decentralizovanih finansija i porastom broja korisnika. Kriptovalute moraju da budu tehnološki besprekorne, sa malim troškovima transakcija, velikom brzinom i decentralizovanom strukturom kako bi korisnici mogli sa sigurnošću da uživaju u njihovim konceptima.

I Bitcoin i Ethereum se konstantno unapređuju, a brojni programerski timovi širom sveta rade na dopunama i izmenama njihovog javno dostupnog koda. Rešenje jednog nedostatka uvek otvara nove mogućnosti korišćenja koje vode ka pronalaženju drugih funkcija kojima je neophodno unapređenje. Korisnici i programeri, kao članovi nesavršene ekonomije i društva, dobro znaju kako stvari ne treba da izgledaju i trude se da razvoj kriptovaluta usmere u ispravnom pravcu. 

izvor: medium.com

Broj novčanika koji sadrže neku količinu Ethereuma trenutno iznosi oko 200 miliona i konstantno je porastu.

U periodu iza nas dok je Bitcoin ispisivao najveću zabeleženu cenu i Ethereum je dostigao svoj istorijski maksimum od 4,878$

Poređenja radi, Bitcoin je pre 5 godina vredeo 2,500$, a Ethereum token se trgovao za 280$.

izvor: etherscan.io

Nedostatci Bitcoina i Ethereuma

Najveće zamerke za Bitcoin i njegov blokčejn su spore transakcije čija realizacija nekada traje i do 10minuta i štetnost rudarenja Bitcoina po životnu sredinu.

Ethereum suprotno tome teži da omogući rudarenje bez emisije štetnih materija kao nusproizvod održavanja blokčejna i ima mogućnost realizacije velikog broja transakcija u periodu od nekoliko sekundi.

Transakcioni troškovi su ono što kritičari Ethereuma ističu u prvi plan. Ponekad, usled prebukiranosti mreže, korisnici su spremni za nadmetanje u podizanju naknade transakcija kako bi rudari favorizovali njihov zahtev. Takva zagušenja mogu dovesti do povišenih troškova mreže i cene transakcija od preko 20$.

Najveća zabeležena prosečna naknada za transakciju ETH tokena u jednom momentu iznosila je 71$.

Koja je razlika između Bitcoin i Ethereum blokčejna?

Bitcoin platforma se koristi za čuvanje i razmenu Bitcoina tako da je u isto vreme i čuvar vrednosti i protokol razmene. 

Mogućnost modifikacije Bitcoin blokčejna prvi je uvideo Vitalik Buterin, koji je kreirao novi blokčejn sa mogućnošću da se na njemu prave, razvijaju i međusobno povezuju razne korisničke aplikacije uređene poverenjem u pametne ugovore.

Ethereum je blokčejn za generalnu svrhu i služi za razmenu različitih vrsta digitalne imovine uključujući kritovalute, izvršni kod, decentralizovane aplikacije, decentralizovane finansijske ugovore i nedeljive tokene odnosno NFT-jeve.

Ethereum ima svoju kriptovalutu koja se zove Ether ali može da podržava i druge kriptovalute putem erc-20 protokola.
Bitcoin bločkejn ekskluzivno podržava samo BTC kao kriptovalutu protokola.

Rudarenje Bitcoina i Ethereuma

Bitcoin se rudari procesorskom snagom koja učestvuje u Proof of Work metodi održavanja blokčjena ažurnim, potvrđivanja transakcija i upisivanju novih blokova koji donose nagrade za rudare. S obzirom na to da rast broja Bitcoin rudara direktno utiče na težinu obrade kriptovanih algoritama, klasični procesori zamenjeni su ASIC mašinama koje su konkurentne i specijalno dizajnirane upravo za rudarenje najvrednije kriptovalute na svetu.

Ethereum se i dalje rudari snažnim grafičkim kartama, ali je trenutno u tranziciji ka novom načinu rudarenja koje bi na opšti benefit korisnika i mreže poboljšalo njene performanse zamenom Proof of Work metode za Proof of Stake. Rudarenje Ethereuma grafičkim kartama će biti zamenjeno rudarenjem uz pomoć ETH tokena koji će služiti kao zalog i garancija mreži. Samim isključivanjem zahtevnih rudarskih hardvera iz infrastrukture, Ethereum postaje ekološki prihvatljiv blokčejn.

Ukupna količina dostupnih novčića

Još jedna veoma bitna razlika između dve vodeće kriptovalute je i maksimalan broj novčića koji se nalaze na tržištu. Imovina koja je ograničena i usled velike potražnje retka, daleko je vrednija nego imovina koje ima na pretek ili u neograničenim količinama.

To je jedna od glavnih prednosti kriptovaluta sa nepromenjivo definisanim ukupnim brojem u odnosu na tradicionalan nacionalni novac, koji centralnom odlukom može biti kreiran bez ili sa neodrživim pokrićem.

Ukupna količina Bitcoina je 21 million i određena je još u njegovom Whitepaper-u koji je kreirao misteriozni Satoši Nakamoto. Trenutno na tržištu cirkuliše više od 90% Bitcoina a ostatak će biti izrudaren do približno 2140. godine.

U takvom sistemu, po rečima Satošija, svaki Bitcoin koji se dugoročno čuva na novčaniku ili ukoliko vlasnici novčanika izgube podatke za pristup, što je bila česta situacija pogotovo u ranoj fazi predstavljanja Bitcoina svetu, utiče na ostatak dostupnih novčića čineći ih vrednijim jer je ukupna količina dostupna za kupovinu manja.

Ethereum token je specifičan jer nema definisan ukupni maksimum tokena koji će ikada postojati već je fleksibilan. On ima matematičku granicu baziranu na nagradama i vremenu potrebnom za kompletiranje bloka koja iznosi oko 18 miliona tokena koje je moguće dodati na godišnjem nivou.

S obzirom na to da su u računicu dodali i deo transakcionog troška koji se spaljuje i uklanja sa mreže, Ethereum usled velike frekvencije korišćenja postaje deflatoran.

Uprkos razlikama koje usmeravaju korisnike u pravcu besprekorne sigurnosti Bitcoina ili inovativnosti i šireg opusa mogućnosti koje nudi Ethereum, ove dve kriptovalute napravljene su da se upotpunjavaju, a ne međusobno zamene.

Najbolji primer zajedničke budućnosti koju Bitcoin i Ethereum grade jeste „Wrappovanje“ Bitcoina na Ethereum blokčejn. Naime, korišćenjem spona, moguće je prebaciti BTC na Ethereum mrežu u formatu  WBTC koji onda može biti korišćen u svim aplikacijama na Ethereum mreži.

Trenutno je oko 265,029 Bitcoina prebačeno na Ethereum mrežu u WBTC formatu.

Koja valuta će biti vrednija u budućnosti neizvesno je kao i samo kripto tržište, ali ako pogledamo u najveće projekte prethodnih godina, možemo primetiti da su i Bitcoin i Ethereum vrlo stabilni lideri ove revolucije.

izvor: coinmarketcap.com

Da li će Ethereum prestići Bitcoin?

Termin „Flippening“ se odnosi na hipotetički trenutak kada Ethereum (ETH) prestigne Bitcoin (BTC) kao najveću kriptovalutu. Mnogi Ethereum fanatici veruju da je Flippening neizbežna budućnost zbog kompleksnosti i širine koju Ethereum nudi, ali isto tako veruju da je za to potrebno vreme i nadaju se da će se obrt Bitcoina i Ethera desiti na izuzetno visokim cenama obe valute.

Iako je tržišna kapitalizacija glavna metrika za određivanje „Flipeninga“ , postoji niz drugih metrika koje se mogu posmatrati i prema kojima je Ethereum već prestistizao Bitcoin prema broju izvršenih transakcija za mesec dana i u iznosu ukupno generisanih troškova transakcija.

I Bitcoin i Ethereum imaju veoma perspektivnu budućnost i što se tiče softverskog razvoja i kada je u pitanju generalna adopcija i zainteresovanost za kriptovalute.

Bitcoin testira takozvanu Lightning mrežu koja će mu otključati nove funkcionalnosti, dok Ethereum najavljuje finalnu fazu i premijeru unapređenog Ethereum 2 blokčejna. Više o konkretnim poboljšanjima i kada će Ethereum prestati da se rudari i preći na novu verziju pročitajte u blogu „Ethereum 2.0 – Šta se sve menja u novoj verziji?“

Bitcoin i Ethereum kupovina

Kupovina, kao i prodaja dve najpopularnije kriptovalute dostupna je preko ECD kripto menjačnice. Uvek dostupan, brz i pouzdan ECD servis pored kupoprodaje najpopularnijih kriptovaluta nudi i mogućnost bezbednog čuvanja vaših kriptovaluta na ECD Wallet-u gde su uvek dostupne za primanje, slanje, kupovinu ili prodaju za dinare.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *