Blog

Rudarenje kriptovaluta – Kakva su iskustva srpskih rudara?

22.03.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Rudarenje

Važna napomena: Ethereum (ETH) se više ne rudari i moguće ga je isključivo stejkovati kroz PoS model održavanja mreže. U nastavku bloga možete videti koliki uticaj ta promena ima na rudare koji su pretežno bili fokusirani na njega.

Rudari imaju jednu od najbitnijih uloga u održavanju besprekornog funkcionisanja kriptovaluta i blokčejna. Upravo to pravi razliku između kriptovaluta i drugih imovina. Uređen sistem funkcionisanja baziran na čistim matematičko-softverskim pravilima, potpuno nezavisan i samoodrživ.



Otvoren pristup i mnogobrojni korisnici kriptovaluta doprinose decentralizaciji, ali mehanizam svih promena, potvrda, transakcija, kupovina ili prodaja koje se dese na blokčejnu moguć je zahvaljujući velikom broju validatora mreže, odnosno rudara čija oprema prevodi mašinski jezik u ostvarivanje zamisli i želja korisnika. 

 

Da li je teško shvatiti rudarenje kriptovaluta? Zavisi od vaše motivacije. Možete saznati osnove u par klikova, a možete da uđete u istraživanje i upoređivanje hardverskih komponenti detaljnim analizama.

Rudari predstavljaju srž sveta kriptovaluta i neizostavan su deo svih promena i aktivnosti koje se dešavaju na blokčejnu. Svaka transakcija prolazi kroz njihove mašine i svaka promena mora biti potvrđena od strane njih. Oni kreiraju sveobuhvatnu bazu podataka o istoriji blokčejna koja će postojati dok su i oni tu.

izvor: medium.com

Kako je decentralizacija jedna od najbitnijih odlika popularnih kriptovaluta, pored razgranate mreže korisnika veoma je bitno i da rudarska postrojenja koja rade na validaciji i održavanju blokčejna budu što masovnija i nezavisnija kako bi bilo kakva vrsta lobiranja i udruženja bila nemoguća.

Od održivosti blokčejna zavisi sudbina kriptovaluta, a na rudarima je najveća odgovornost. Pored brige da transakcije i informacije teku neometano po mreži, od skoro im se pripisuje i obaveza da brinu i ekološkom uticaju na koje rudarenje ima impakt.

Da li rudarenje kriptovaluta može biti hobi i doneti pasivnu zaradu bez preterane obaveze ili je ipak potrebna “briga” na koju nisu svi spremni?
Kako izgleda transformacija rudara iz “interesuje me, voleo bi da pokušam” u iskusnog rudara kriptovaluta?
Ko su rudari kriptovaluta, šta rudare i kako izgleda radni dan kripto rudara?
Koja je minimalna snaga opreme, kako se rig puštanje u rad i održava?
Ima li skrivenih troškova, kako se kriptovalute prodaju i sa kojim rizicima se susreću rudari?

Razgovarali smo sa više rudara kako bismo došli do odgovora iz prve ruke

Šta je rudarenje i kako da počnem?

Da bi bolje objasnili šta je rudarenje moramo se osvrnuti na blokčejn tehnologiju. Decentralizovana mreža podataka koja se sastoji od velikog broja validatora od kojih niko nema prevlast na mreži i ne može upravljati većinom (51%) odluka na mreži. 

Informacija putuje blokčejnom, validatori dekodiraju složene matematičke formule i potvđuju novonastali upis. Kada jedan validator potvrdi promenu na mreži, drugi validator potvrđuje njegovu odluku, treći validator to pomno prati i čeka svoj red za potvrdu ili negodovanje trenutne situacije na blokčejnu.

Rudari, vlasnici mašina dužni su da vode brigu o funkcionalnosti hardvera – grafičkih kartica, procesora, ventilacije i da obezbede neophodne uslove poput konstantne internet konekcije i potrebne električne energije kako bi njihova mašina obavljala posao.

Kada ste počeli sa rudarenjem i šta je presudilo da se na to odlučite?

U zavisnosti koju kriptovalutu želite da rudarite možete proceniti i pravovremenost vaše odluke. Jedan od naših sagovornika, kripto rudar Aleksa Maksović, navodi da je sa rudarenjem počeo u februaru 2021 godine. 

“Igrom slučaja i iz drugih potreba kupio sam novi kompijuter i drugar me je savetovao da podesim graficku karticu da kopa kriptovalute. Nakon mesec dana imao sam jasniju sliku kako rudarenje funkcioniše i odlucio sam da se tome posvetim ozbiljnije” kaže Aleksa.

Drugi sagovornici bili su vođeni trendom kada su počeli sa rudarenjem i u rudarske vode su se upustili tokom 2021. godine usled naglog skoka popularnosti kriptovaluta.

„Sa rudarenjem sam počela maja 2021. godine. Tada je rudarenje chia coina bilo u rastućem trendu, izuzetno popularno i profitabilno“ navodi drugi izvor.

Koju kriptovalutu rudarite?

Jedna od najbitnijih odluka koju rudar mora da donese je koju će kriptovalutu rudariti. Dobro je poznato da najveće kriptovalute pružaju najveću sigurnost ali manje popularne i rastuće valute mogu doneti daleko više profita koji je pored pasije za tehnologijom i uticaja na mreži, osnovna motivacija za rad rudara.

Ethereum i Bitcoin su najčešći izbor za rudarenje ali su se naši sagovornici odlučili i za alternativne opcije kako bi ostvarili mogućnost bolje zarade odnosno kako bi bolje iskoristili mašine kojima raspolažu jer je za rudarenje velikih coina potrebna jaka oprema.

Neki od izbora su Chia coin, koji se rudari memorijskim karticama na ekološko prihvatljiv način, Ergo, Ethereum Classic i Ton.

„Na nedoumicu koju kriptovalutu ću rudariti presudio je kvalitet objašnjenja i vodiča na internetu. Ethereum je imao najslikovitija objašnjenja kako početi i većina prodavaca rudarske opreme nudili su pomoć prilikom sastavljanja komponenti u rig. Pored toga, bilo mi je važno da kriptovaluta koju ću rudariti bude prihvaćena, da se razvija i da je veliki broj ljudi podržava kako bi umanjio rizike da moja investicija u opremu propadne“

Izvor: medium.com

Kako bi olakšali izbor novim rudarima, pitali smo sagovornike koju bi kriptovalutu izabrali za rudarenje između Bitcoina i Ethereuma?

Odgovor je jednoglasan. Ethereum.
Jednostavno za rudarenje Bitcoina trebaju mnogo skuplje masine i bolja infrastruktura u smislu lokacije i struje jer ga je gotovo nemoguće rudariti u kućnim uslovima. Iako su masine za ETH isto neverovatno skupe lakse ih je nabaviti i stacionirati ističe Aleksa.

Bitan faktor pri izboru kriptovalute je mining difficulty odnosno težina rudarenja određenog lanca. Neke kriptovalute se mogu rudariti laptop računarima dok je za neke neophodan veliki broj mašina kako bi rudarenje bilo isplativo objašnjava naš anonimni sagovornik.

„Kako je kao i u svakom novom poslu, početak najteži, oslonio sam se na Ethereum jer sam nakon istraživanja saznao da je on izbor većine kripto rudara iz Srbije i znao sam da ću imati podršku zajednice za početna pitanja“ objašnjava Aleksa.

U prehnodnim blogovima spominjali smo veliku prekretnicu kojoj Ethereum teži a to je prelazak na Proof of Stake mehanizam gde će rudari sa grafičkim karticama biti potpuno isključeni iz infrastrukture i za validacu će se koristiti metod zaloga tokena. 

Pretpostavljamo da će tržište biti preplavljeno grafičkim karticama i da prodaja ispod svake cene nije najbolja opcija. Zato smo pitali naše sagovornike šta će rudariti nakon prelaska Ethereuma na stejkovanje

Anonimni rudar: „Trenutno ima mnogo alternativnih coina koje se mogu rudariti uz ETH, ali se postavlja pitanje koliko dugo ce biti profitabilni nakon razgranavnja celog hashrate-a sa ETH na alternative, nakon prelaska na PoS.“

Chia rudar: Bilo koji drugi PoW coin koji u trenutku profitabilan i odmah ga prebaciti u drugu željenu kriptovalutu. Neki od najpoznatijih coina sada pored ETH-a za rudarenje su: Ethereum Classic, Ergo, Firo i drugi.

Aleksa je već sada počeo da ispituje teren i kao sto je malo pre pomenuo presao je na “dual kopanje”. Kada rudarenje Ethereuma ne bude moguće neke od alternativa su ETC, RAVEN, TON, FLUX, ERGO…itd. Trenutno, ove opcije nisu isplative kao ETH ali postoji mogućnost da će biti u budućnosti.

Veoma koristan sajt na kome možete pogledati tehničke performanse i zahtevnost rudarenja raznih kriptovaluta je whattomine.

izvor: whattomine.com

Da li se izrudarene kriptovalute prodaju ili čuvaju?

Dok kupci trgovci obično čuvaju kriptovalute na duže staze, postoji mišljenje da rudari odmah prodaju izrudarene coine kako bi pokrili tekuće troškove. Kako je u praksi kod nas?

“Kriptovalute trenutno ne prodajem nego holdujem. Iz dosadasnjeg iskustva sam naučio da se tako više isplati, medjutim ima kopača koji imaju i druge strategije.” zapaža Aleksa, a ostali sagovornici potvrđuju ovu konstataciju navodeći da se zbog potencijala akcentuje na čuvanje kriptovaluta ali se i prodaje po potrebi, ako je tržišna cena isplativa za rudare.

Kako prodajete izrudarene kriptovalute?

Iako je čuvanje veoma popularno, broj rudara koji prodaju kriptovalute nije zanemarljiv. Oni se prilikom prodaje odlučuju za prodaju preko online kripto menjačnice, a veoma je praktična i mogućnost prodaje preko ECD Wallet-a kako navodi naš sagovornik jer mu izrudareni coini ležu direktno na novčanik sa kog on u svakom trenutku može izvršiti prodaju u dinare.

„Pored prodaje na kripto menjačnicama, često koristim i kripto berze gde menjam izrudarene kriptovalute za druge. Na taj način deo svoje zarade ulažem dalje u kriptovalute ili ih čuvam u stabilnim novčićima i čekam pravi trenutak za kupovinu“ navodi anonimni rudar.

Ključna pitanja pri početku ovog modernog biznisa tiču se i opreme. Mnogi misle da je teško sastaviti rudarski pogon tj. “Rig” ali to nije tako.

Da li ste sami sastavljali rudarski rig, šta je neophodno i gde ste se informisali na ovu temu?

Prosečni korisnici koji kreću sa rudarenjem se odlučuju za jednostavniju varijantu i prilikom kupovine nisu uzimali pojedinačne delove već su birali već sastavljen rudarski rig.

„Sama sam sklapala rudarski rig. Neophodno je detaljno informisanje o tome šta radite. Na YouTube-u se mogu naći brojni tutorijali kako za početnike tako i za one naprednije. Bitno je i proveriti cenu komponenti na vaše različitih mesta jer cene mogu znatno varirati od prodavaca. Ukoliko niste upoznati sa materijom i sklapanjem komponenti, onda je najbolje da to prepustite nekome ko ima više iskustva u tome. Ne želite da slučajno oštetite skupu opremu.“

Čak i da se odlučite za samostalno sklapanje komponenti, prateći Youtube tutoriale, sastavljanje riga ne bi trebalo da predstavlja problem. Tehničko znanje prilikom sastavljanja riga je veoma korisno jer uz dobru kombinaciju komponenti može se postići veća snaga ali i umanjiti potrošnja struje.

Da li se rudarska oprema kvari usled velike upotrebljenosti?

U zavisnosti od toga da li je polovna ili nova, svaka oprema se može pokvariti ili dotrajati. Da li zbog pogrešnog korišćenja ili fabričkim prekoračenjem životnog veka komponente. Generalno pravilo je da se na svakih 4-5 godina menjaju rudarske komponente, ali ako napravite dobru kupovinu u startu, ne morate da brinete.

„Oprema naravno zastareva kao i sva druga, zna se koje su najbolje karte na tržištu i proizvođači konstantno unapređuju svoje proizvode. Čak i ako kupite dobru i očuvanu opremu možete se susresti sa nekim manjim kvarovima kao sto su venitilatori , napajanje, menjaje paste… ali to ne predstavlja ni veliki trošak ni problem da se zameni“

izvor: medium.com

Koji su najčešći problemi sa kojima se rudari susreću?

Pored problema visoke cene struje i osetljive, ne toliko pristupačne opreme sa kojim se susreću rudari Ethereuma postoji i problem prilikom izbora kriptovalute za rudarenje koji utiče na rudare sklone riziku zarad većeg profita.

Rudar koji rudari Chia coin tvrdi da ukoliko projekat krene da stagnira, a njegov tim ništa ne radi po tom pitanju, dolazi do velike zabrinjenosti kod rudara i pada cene usled rasprodaje što dovodi do same granice profitabilnosti. 

Ovo ne važi za one koji žele da dugoročno ostanu u kriptu i ne prodaju svakog meseca. Sledeći problem sa kojim se rudari početnici mogu susreti su problemi sa komponentama. Negde je lažna slika rudarenja to da priključite računar u struju i on pravi novac. Održavanje majnerskog riga je rad 24/7, osim ako ne platite nekog da to radi umesto vas. 

Provera temperature, uzemljenje struje u mesto gde će biti rig, pregrevanja komponenti, praćenje vremenskih uslova zbog struje i nepogoda koje trebate predvideti kako bi ugasili rig…

Ekološki efekat
Ovo je veoma nijansirana tema koja izaziva političke podele. Pošto sam u ovom prostoru od već par godina, vidim obe strane debate i verujem da mogu da izvučem njenu realnost. Proof of Work je izvorno neefikasan, jer koristi mnogo električne energije kako bi rešio matematički problem i dobio nagradu. Po svojoj nominalnoj vrednosti, ovo nije ekološki prihvatljivo.

Međutim, suštinski interes kripto-rudara leži u tome da budu što je moguće više ekonomični, jer je potrošnja energije njihov glavni trošak nakon ulaganja u hardver računara i procesora. Rudari traže najjeftinija opcije da uključe svoje mašine u električnu mrežu. Oni teže obnovljivim izvorima energije – solarnoj, energiji vetra i vode.

Da li zakon o digitalnoj imovini utiče na rudare i kako?

Regulisanje kriptovaluta zakonom u Srbiji od velikog je značaja svim trenutnim i budućim korisnicima. Možemo videti zabrane i neregulisan status kriptovaluta u mnogim državama. Srbija je učinila veliki korak u tome što je omogućila potpuno korišćenje kriptovaluta i stavila jasne regulatorne tačke po kojima se možemo voditi. Zakon za rudare omogućava i smanjenje poreza na kapitalnu dobit uz priložene dokaze o kupljenoj opremi i kategoriše rudarenje iz sive ekonomije u legalnu delatnost i ozbiljan biznis kojim se može baviti na korporativnom nivou, a ne samo privatno i iz hobija.

I za kraj, kao interesantna iskustva ili savet koji bi podelili sa nasim citaocima, naši rudarski sagovornici izdvojili su:

  • Nemojte žuriti sa kupovinom opreme
  • Ukoliko želite da se ozbiljno bavite rudarenjem onda shvatite to kao full time job a ne kao hobi
  • Miner treba drzati u prostoriji koja ima konstantnu temperatru i cirkulaciju vazduha
  • Deo Iskopanih valute treba prodati i kupiti druge valute i samim tim razgranati portfolio
  • Nikad nije kasno početi sa rudarenjem, vec danas je pravi dan za to!

Ukoliko su vas odgovori na osnovna pitanja o kripto rudarenju dodatno zainteresovala da se oprobate u ovoj aktivnosti, u Rudarskoj sekciji na ECD Blogu možete pronaći još vodiča o tome kako sastaviti Ethereum rig ili pojašnjenja o načinu rudarenja drugih kriptovaluta poput Chia coina ili Heliuma.

Comment section

2 comments
  • koji to tačno zakon reguliše rudarenje? Zakonom o digitalnoj imovini član 6. samo je ostavljena mogućnost da se legalno rudari… O poreskim tretmanima nema ništa , te ukoliko imate info molimo podelite detalje

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *