Blog

Kako kupiti Bitcoin u Srbiji: Najbolje opcije u 2024.

01.01.2024. / Autor: Nemanja Ostojić / Kategorija: ECD usluge



Kada su u pitanju nove tehnologije i globalni tehnološki trendovi, oduvek se stiče utisak da Srbija kaska za svetom.

Sa kripto revolucijom, međutim, deluje da to nije slučaj. Početkom primene Zakona o digitalnoj imovini, trgovina kriptovalutama postala je zakonski definisana. Drugim rečima, kupoprodaja kriptovaluta je prepoznata u očima vlasti i regulisana kako poreski, tako i u svakom drugom smislu.

Ali, sama činjenica da postoje pravni uslovi za trgovinu kriptovalutama ne znači da je to i lako učiniti iz Srbije. Naše kartice i bankovni računi i dalje nisu prihvaćeni u mnogim svetskim menjačnicama a konvertovanje u dinare je tek daleko. Za ljude koji nisu preterano vešti sa tehnologijom, kupoprodaja kripta iz Srbije tek može da bude pravi izazov.

Zato je tema današnjeg bloga upravo to – kako kupiti Bitcoin u Srbiji brzo i lako?

ECD.rs: Najpouzdanija opcija za kupovinu Bitkoina iz Srbije

Kada pričamo o novcu (digitalnom ili bilo kom drugom), poverenje i komunikacija su na prvom mestu.

U ECD.rs, mi to dobro znamo i zato godinama omogućujemo brzu, laku i transparentnu kupoprodaju Bitkoina i drugih kriptovaluta. Preko 50.000 zadovoljnih korisnika ukazuje nam poverenje svakog dana i, sa preko 200.000 izvršenih transakcija, smatramo da smo najbolja opcija za kupovinu Bitkcoina u Srbiji.

Šta sve dobijate sa nama:

  • Sigurnost i poverenje koji su rezultati 12 godina poslovanja;
  • Kupovina kriptovaluta za dinare i mogućnost ponovnog konvertovanja u dinare;
  • Korisnička podrška dostupna na više kanala, na srpskom jeziku;
  • Prodajna cena usklađena sa cenama globalnih berzi;
  • Poslovanje striktno po poslednjoj zakonskoj regulativi.

Dugi niz godina poslujemo sa kriptovalutama u Srbiji, edukujemo tržište i predvodimo kripto revoluciju na ovim prostorima.

Registrujte se na ECD.rs i počnite da trgujete Bitkoinom i drugim kriptovalutama već danas!

Svetske kripto berze

Ako želite da kupite Bitkoin na nekoj od svetskih berzi i to učinite direktno za dinare, opcije su vam ograničene. Kupovina za dinare je praktično nemoguća. Čak i kada kupujete direktno sa svog dinarskog računa, vaša banka izvrši konverziju u dolare po svom kursu – a svi znamo koliko su bankarski kursevi (ne)povoljni.

Prvi problem na koji ćete naići jeste to što mnoge od ovih berzi/menjačnica ne prihvataju srpske bankovne račune, a neke ne prihvataju čak ni kartice.

Kako kupiti Bitkoin u Srbiji: svetske berze
Svetske berze po udelu u tržištu

Coinbase će vam dozvoliti da napravite račun ali ne i da kliknete na Deposit Funds. Robinhood nije prisutan u našem App Store-u niti Play Store-u, tako da ne možete ni da skinete aplikaciju.

Slično važi i za eToro, koji je jedna od najvećih američkih trejding platformi. Nju možete naći na App Store-u ali trejding usluge nisu dostupne u Srbiji.

Gemini takođe možete da nađete i instalirate, ali ne i da kreirate funkcionalan nalog. Ako pogledamo listu podržanih zemalja, videćemo da Srbija ne spada u jednu od njih.

Neke od najpopularnijih svetskih menjačnica kojima je moguće pristupiti i na kojima možete da trejdujete iz Srbije uključuju: Binance, Poloniex, Crypto.com, Bitrex i Kraken. Čest problem sa mnogim od ovih menjačnica je korisnička podrška, naročito prema korisnicima koji trguju malim iznosima i dolaze van SAD i Evropske Unije.

Detaljnije ćemo pogledati Binance, kao najveću svetsku berzu sa ubedljivo najvećim volumenom transakcija i količinom poseta.

Kupovina Bitcoina iz Srbije preko Binance berze

Binance će vam dozvoliti da napravite nalog i gledate tržišta, ali deponovanje novca direktno sa kartice ili računa nije moguće. U samom startu, mnogim korisnicima nije bilo jasno zašto se ovo dešava, ali Binance je u međuvremenu uveo obaveštenja koja jasno daju do znanja da je problem u tome što naša država nije podržana.

Binance kupovina Bitcoina iz Srbije

Ono što najveći broj ljudi radi da zaobiđe ovaj problem jeste P2P trejding, odnosno kupovina USDT-a direktno od drugih lica koja koriste aplikaciju. Opet, ovde nije moguće kupiti USDT za dinare jer valuta nije podržana. Potrebno je kupovati u dolarima ili evrima, često putem PayPal-a kao sredstva plaćanja.

Još jedan problem sa P2P trejdingom je to što svaki korisnik određuje svoj kurs. To znači da praktično nikada nećete platiti $1 za 1 USDT, već cena zavisi od trenutne ponude.

U našem istraživanju, našli smo da su PayPal kursevi prilično visoki, pa ćete često 1 USDT platiti i do 1.25 dolara. Trejderi uglavnom navode u svojim “oglasima” za prodaju Bitcoina i Tethera da trošak transakcije (PayPal fee) snosite upravo vi.

Sve navedeno čini kupovinu Bitcoina u Srbiji preko Binance-a komplikovanijom nego što bi trebalo da bude.

Pročitajte i: Šta je Cardano i da li će njegov razvoj izazvati revoluciju?

Zaključak: Kako kupiti Bitcoin u Srbiji?

Kripto industrija je konačno regulisana u Srbiji ali to ne znači da je naš finansijski sistem integrisan sa Evropskom Unijom i SAD.

Drugim rečima, pristup globalnim investicionim platformama iz Srbije i dalje je značajno ograničen, te mnoge od najpopularnijih aplikacija nećete moći da nađete ili neometano koristite.

Berze i menjačnice koje su dostupne korisnicima iz Srbije i dalje imaju jedan ključan problem: nemogućnost (ili nepovoljnost) kupovine kriptovaluta za dinare. Tu dolazimo i do problema kao što su papreni kursevi, redukovana korisnička podrška i razna snalaženja kako bi se transakcije dogodile.

Po našem mišljenju, najbolja opcija za kupovinu Bitcoina u Srbiji je ECD.rs. Možda smo subjektivni, ali jedino sa nama imate potpunu garanciju sigurnosti u skladu sa zakonima Republike Srbije i korisničku podršku koja će vam uvek izaći u susret. Takođe, ECD je trenutno praktično jedina opcija koja omogućava kupovinu Bitkoina za dinare i konverziju valuta nazad u dinare.

Registrujte se na ECD.rs servisu i pokrenite svoj kripto portfolio!

Comment section

16 comments
  • Bitcoin za pocetnike: koliko novca moram da ulozim, kako da znam sta ivd kim ds trgujem?
    Moue li jedan vodic od A do Š za nas pocetnike?

    • Olivera, za više informacija o Bitkoinu i ulaganju u kriptovalute, preoručujemo da čitate naš blog i pratite nas na društvenim mrežama.

    • Poštovani, možete kupiti Bitcoin i ostale kriptovalute na našoj menjačnici. Potrebno je da budete registrovan i verifikovan korisnik na ECD sajtu. Ovde možete pogledati više o verifikaciji i gde Vam je najbliža lokacija za verifikaciju: ECD.rs verifikacija

  • Kupio sam kripto valute, konkretno lajtckoin – LTC, kod vas za dinare, prebacio LTC na moj račun
    na BINANCE menjačnici i uspešno trgovao na ovoj svetskoj menjačnici. Sve je proteklo u najvećem
    redu i na moje zadovoljstvo i mogu Vas toplo preporučiti svim budućim klijentima 🙂

  • Poštovani, želeo bih da kupim Galaxy Heroes Coin (GHC) ili RainbowToken (RAINBOWTOKEN). Da li Vi možete da mi omogućite kupovinu ili mi savetovati kako to da uradim.

    • Nemamo ih u ponudi i nismo upoznati sa ovim kriptovalutama da bi mogli da Vam damo preporuku gde i kako da ih kupite. Kako ste saznali za ove kriptovalute?

  • Kako da neko ko ne zna nista o kriptosvetu kupi kod vas kripto valutu. Pokusala sam da kupim itrijum i trazi neku itrijum adresu, a nema objasnjenja sta je to? Kako se dolazi do itrijum adrese? Ili bilo koje druge adrese? Gde moze da se procita kako se posle prodaje kripto valuta i vraca u dinare? Koje sve kriptovalute imate u ponudi? Za nas neuke trebalo bi neko jednostavnije i jasno objasnjenje svih koraka.

    • Poštovani, hvala Vam na interesovanju i predlogu.
      Pored našeg servisa takodje i edukujemo ljude o kriptovalutama i blokčejnu putem našeg bloga i raznih radionica koje održavamo. U odeljku FAQ, na našem sajtu, možete naći pojmove koji bi Vam bili korisni: https://ecd.rs/faq/
      Sve nedoumice koje imate oko kripta, itirijuma, kupovine ili prodaje ćemo Vam objasniti korak po korak. Možete nas kontaktirati i mi ćemo Vam vrlo rado pomoći. Ovde možete naći kontakt telefon naše korisničke službe: https://exchange.ecd.rs/contact
      Možete nas kontaktirati i na nekoj od naših mreža: Twitter, Facebook ili Instagram.
      Ovde možete videti koje kriptovalute imamo: https://ecd.rs/

  • Glavno niste rekli. Al pretpostavljam da ne želite da ispadne kao da se hvalite :). Ja već mesecima kupuje kriptovalute kod vas, a zatim ih sa vaše menjačnice prebacim gde god želim, u svoj novčanik na kompu ili u neku od svetskih berzi. Konkretno sam trgovao na Gate, Kucoin, Chiliz, Hotbit… Još kad bi samo smanjili proviziju 😉 bilo bi još bolje.

  • Postovanje.
    Postoji I projekat Zeniq (zeniq. com) koji uskoro nudi najbitnija resenja u kripto svetu. Zasto niko u Srbiji, pa ni Vi,
    ne pise o tom veoma ozbiljnom projektu?

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *