Blog

Šta je USDT (Tether)?

05.12.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Vodiči

Na početku beše bitkoin. I sve je bilo kul. Zatim se u svetlosti kriptovaluta izrodiše mnoge mreže i mnogi novčići. I nazvahu ih altcoins, jer samo je jedan bitcoin, a svi ostali su alternativa. I bi DeFi i CryptoGaming i razmnožiše se načini upotrebe kritpovaluta. I sve beše veoma burno i uzburkano, i mnogi dostigoše Mesec, 10x, pa i 100x. No, nastade potreba za nečim stabilnim. Za sigurnom lukom za one koji žele da zaplove svetom blokčejna i decentralizovanih finansija, ali sa ipak nečim pouzdanim da im bude vodilja. I nastadoše stablecoins. Kripto novčići čija je vrednost zakucana (pegged) za vrednost dolara.

I tako su nastale kriptovalute koje će uvek vredeti jedan dolar. Razume se, uvek će biti malih fluktuacija s obzirom na ponudu i potražnju, pa ne možete očekivati da kupujete stabilnu valutu po ceni od dolara (obično je bar malko viša), kao što ne možete očekivati da ih prodajete baš po ceni dolara (obično je bar malko niža). Ali možete kupovati, prodavati robu i usluge, trgovati drugim kriptovalutama i obavljati transfere i plaćanja, baš kao da je dolar ušao u svet blokčejna.

Tome služe stabilni novčići, a danas ćemo govoriti o (za sada) najstabilnijem od svih, USDT poznatom i kao Tether

Kako se postiže stabilnost i šta im znači taj pegged status?

Premda izrazi stablecoin i pegged deluju vrlo haj tek i moderno, zapravo se radi o staroj dobroj istoriji bankarstva. Novac koji su države isprva štampale morao je biti potkrepljen zlatom, dakle za svaki dolar u opticaju, banke su morale da imaju zlata u vrednosti jednog dolara. Stari izraz za novčanice – banknote i potiče iz vremena kada je na paprinom novcu bilo odštampano “garantuje se donosiocu ove banknote ta i ta vrednost u zlatu”.

Dakle, vrednost novčića USDT, nominalno je povezana sa vrednošću američkog dolara. To znači da sve fluktuacije vrednosti dolara prema drugim svetskim valutama vrede i za USDT. Isto tako znači da vrednost USDT-a neće biti različita od dolara

To se postiže time što su “pravi” dolari podloga kojom je USDT potkrepljen. Za svaki USDT koji kompanija Tether pusti u opticaj, trezor kompanije mora da ima jedan dolar. 

Izvor: tether.to/en/transparency/#usdt

Nekadašnje banke isto tako su morale da imaju pokriće za sve uloge koje primaju od klijenata. Danas je standard spušten na veoma mali procenat, da bi banke mogle da novac pozajmljuju, investiraju, gube i kukaju centralnim bankama kada investicije propadnu. Zlatni standard se odavno ne primenjuje.

U tom smislu, firma Tether se našla na udaru stručne javnosti, jer je količina USDT-a u opticaju blizu 83 milijarde dolara. To bi značilo da u trezoru mora da ima isto toliko. Naravno, nemoguće je da sve bude u kešu, finansijske institucije uglavnom za kolateral te vrste imaju i obveznice, investicije, druge hartije od vrednosti. Pa ipak, i pored sumnje da firma Tether ima 83 milijarde dolara u šteku, USDT je kao najveći i najvažniji stablecoin zaista stabilan, te čak ni muke koje su zadesile druge slične novčiće nisu poljuljale poverenje tržišta i korisnika.

Čemu to služi?

Postojanje stabilnog novčića kao što je Tether omogućava da na izvestan način, USDT bude “novac” kripto sveta. Valuta prema kojoj sve druge mogu da se odnose. Da, to je vrednost dolara, ali sama valuta je kriptovaluta, USDT. 

Tether predstavlja „mirnu luku“ za trejdere – oni koji ne bi da „izađu“ iz kripta, ali žele da zadrže izvesnu sigurnost u nekim trenucima i zaštite se od volatilnosti tržišta.

Tether USDT cena

USDT koriste i početnici koji bi radije da kupe stabilnu valutu i koriste je kao ulaz u kripto svet. Omogućava berzama, menjačnicama i drugim učesnicima u DeFi aktivnostima da imaju osnovicu prema kojoj mogu da mere vrednost bilo kakve razmene. Osim toga vrlo često u DeFi svetu neophodno je imati polog. Zamislite da pozajmljujete novac na osnovu XYZ novčića. Šta ako taj token propadne. Prevarili ste poverioce, jer polog više ne može biti garancija. Zato je USDT veoma popularan u DeFi transakcijama, jer jeste stabilne vrednosti.

Iz istog razloga aplikacije i igrice često primaju USDT kao sredstvo plaćanja za razne mikrotransakcije, jer se tako omogućava studijima, developerima ili drugim pružaocima usluga da planiraju svoj kripto prihod. 

Da li Tether ima svoju mrežu? Kako postiže da bude koristan na drugim mrežama?

Podsetimo razlike između valute i tokena. Kriptovaluta, kao što je USDT je jedinstvena uvek ista. Token je predstavnik vrednosti. Zamislite kada bi ceo svet imao jednu valutu, Globul. Ali svaka država ima svoje standarde. Novčići koji se ubacuju u fliper nisu iste veličine u Kamboži i Obali Slonovače. Zamislite kada bi sve države kovale globalnu valutu, Globul, samo u različitim veličinama tako da deca i starci mogu da ubacuju novčiće u fliper tako da je vrednost ista, a veličina novčića prilagođena svakoj državi. Ako fliperaš iz Papue Nove Gvineje odluči da se prijavi na takmičenje u fliperu na Filipinima, morao bi da nekako zameni svoje novčiće (vrednost je ista) za novčiće druge veličine ili oblika (token je različit).

Tako vam je i sa blokčejn mrežama i DeFi tržištima. Isprva, Tether se pojavio na istoj mreži kao i bitkoin. Zatim je prešao na mrežu TRON u obliku TRC20 tokena koja je dugo bila glavna i jedina mreža za USDT. Čim je Ether postala ključna mreža, nastala je potreba za novim tokenom za USDT, pa je tako objavljen u obliku ERC20 tokena. Hej, ‘oćemo i mi, rekli su iz kompanije Binance, pa se USDT pojavio i obliku BEP20 protokola. Danas USDT postoji i na mrežama Avax, Polygon, Solana…

TRC20

Ovo je verzija USDT novčića na TRON mreži. Kako se mnoge menjačnice i DeFi platforme danas povezuju na različite mreže, to USDT TRC20 možete koristiti iz bilo koje platforme koja podržava ovu mrežu. Prednost je brzina i efikasnost transakcija, zbog čega TRC20 token koriste mnoge DeFi platforme, ali sve češće i platni sistemi koji teže da ubrzaju protok novca i pojeftine ga. Na primer, ERC20 verzija, budući da se nalazi na mreži Ether može da vam prouzrokuje troškove korišćenja mreže (gas fee) koji su ozbiljno skupi. Zato se često koristi TRON protokol za razne vrste zamene jedne kriptovalute u drugu, jer su troškovi ili zanemarljivi ili uopšte i ne postoje.

BEP20

Ovo je verzija USDT novčića na Binance mreži BNB Smart Chain i objavljena je u BEP20 protokolu. Time je omogućeno da mnoge aplikacije, platforme, usluge i igre primaju USDT i koriste sve pogodnosti ovog stabilnog novčića, u okviru svoje matične BNB Smart Chain mreže. Posebno su kripto igre zastupljene na ovoj mreži, pa se postojanje stabilnog novčića u BEP20 formatu naročito koristi. 

Pročitajte više o protokolima

Budućnost?

 

Pa, u svetlu nestabilnosti na kripto tržištima, čini se kao da je svet voljan da usvoji sve one aspekte blokčejn tehnologija koje će što manje da utiču na “spoljni svet”. Blokčejn se uveliko koristi i u državnim institucijama i u velikim kompanijama, samo bez kriptovaluta i volatinosti, molim. No, odskora taj isti svet merka stabilne novčiće kao nešto veoma korisno. Predviđa se da će doći do eksplozije izdavanja i upotrebe stabilnih valuta, ali USDT kao prva, provereno stabilna i treća po redu omiljenosti u kripto-stvetu, svakako ima svoje mesto pod suncem.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *