Blog

Upotreba blockchain-a (I deo): Primene širom sveta – Bankarstvo i finansije

13.09.2022. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Vodiči

Iz nedelje u nedelju stižu nam vesti o različitim institucijama i kompanijama koje prihvataju blockhain, digitalnu imovinu i web3 trendove.

Nedavne vesti o dodeli NFT-ja činovnicima u Japanu i primeri aktivnosti banaka poput Centralne banke Brazila podstakle su nas da se podsetimo teksta na temu prakitčnih primena kripta.

Ukoliko već niste, u okviru našeg bloga Upotreba Blockchain-a: kako kripto menja svet na bolje? možete da pročitate koje su (potencijalne) primene blockchain tehnologije u cilju poboljšanja.

Ovog puta ponovo otvaramo ovu temu i donosimo vam neke od istaknutih primera iz skorije prošlosti koji mogu da ukažu na trendove i prikažu neke od mogućnosti koje su pred nama.

Prva oblast kojom se bavimo je verovatno i najlogičnija kada govorimo o blockchain-u i digitalnoj imovini.

Bankarstvo i finansije

Zbog svoje neraskidive veze sa digitalnom imovinom, odnosno kriptovalutama, finansije su verovatno najprirodnije okruženje za primenu blockchain tehnologije.

Svedoci smo mnogih banaka koje su se upustile u svet digitalne imovine, a među njima se nalaze mnoga velika imena čiji se broj konstantno uvećava.

Francuska banka BNP Paribas pridružila se mreži za kratkoročno trgovanje korišćenjem digitalnih tokena koju nadgleda čuveni JPMorgan. Njihov blockchain omogućuje bankama da pozajmljuju državne obveznice SAD na nekoliko sati kao kolateral, a da obveznice ne napuštaju njihove bilanse. JPMorgan & Chase je kroz svoju Onyx Digital Assets platformu omogućio više od 300 milijardi dolara u kratkoročnim pozajmicama od decembra 2020. godine.


Izvor: JPMorgan.com

Pored pojedinačnog delovanja finansijskih institucija, sve su češći projekti koji za cilj imaju okupljanje, odnosno povezivanje više banaka pod jednom platformom.

Jedan od skorijih primera je londonski startup Finteum koji kao osnovu koristi Corda enterprise blockchain. Njihov cilj je rešenje problema likvidnosti pružanjem mogućnosti bankama da praktično trguju međusobno, što bi moglo da im uštedi milione. Iz Finteuma su objavili da su okupili oko 15 banaka uključujući čuveni Barclays i sproveli uspešno testiranje, a lansiranje se očekuje 2023. godine.

Tehnološki provajder IBM, koji je prisutan u brojnim projektima koji imaju veze sa blockchain tehnologijom, pruža podršku we.trade platformi koja je osnovana 2017, a u produkciju je ušla 2019. Suosnivači ove platforme su 12 velikih evropskih banaka, a cilj im je da kreiraju okruženje za lakšu i sigurniju trgovinu između internacionalnih kompanija zasnovanu na pametnim ugovorima. Ovo bi trebalo da učini prekogranične transakcije bržim, jednostavnijim i transparentnijim, eliminisanjem ili pojednostavljenjem koraka u procesu trgovanja. To uključuje identifikovanje adekvatnih partnera, pronalaženje finansijskih sredstava za trgovinu i obezbeđivanje usklađenosti sa propisima. 

Nešto drugačijim finansijskim proizvodima bavi se startup Figure Technologies. Oni su kreirali Crypto Mortgage i Crypto Mortgage PLUS, koji dozvoljavaju rezidentima SAD-a da prilikom uzimanja hipoteke garantuju svojim Bitcoin-om ili Ethereum-om za pozajmice do 3 miliona dolara. Pored toga, prisutna je i mogućnost kombinovanja sa tradicionalnim pristupom hipotekama. Korisnici trenutno mogu da se prijave za listu čekanja dostupnu na sajtu startup-a.

 

U sledećem delu očekuju vas primeri primena blockchain-a u sferi logistike i lanaca snabdevanja, kao i u zdravstvu.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *