Blog

Kripto petak #81: Japanska vlada nagrađuje činovnike NFT poklonima, Binance ukinuo podršku za USDC, USDP i TUSD, Ledger udara kočnicu na Ethereum, Voyager Digital ide na doboš, rekordan short na Bitcoin

09.09.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte zašto japanska vlada nagrađuje činovnike NFT poklonima, zašto je Binance ukinuo podršku za USDC, USDP i TUSD, zašto je Ledger odlučio da na dan Ethereum Merge-a suspenduje servis Ledger Live, ko kupuje Voyager Digital i kako je dostignut rekordan short na Bitcoin.

Japanska vlada nagrađuje činovnike NFT poklonima

Da, dobro ste pročtali. Vlada Japana sprovela je prijateljsko nadmetanje među gradovima na temu digitalizacije. Najuspešnijim gradonačelnicima dodeljene su diplome, u obliku digitalnog sertifikata – na NFTu. 

Nagrade je razdelilo telo koje se zove kabinet sekretarijata, a na gala-događaju prisustvovao je i premijer Fumio Kišida. Tokeni koji su podeljeni koristili su tehnologiju proof of attendance protocol (POAP) što znači da dodeljeni NFTovi neće moći da se otuđe, to jest, prodaju.

Premijer Kišida pohvalio je sve učesnike kao i nagrađene gradonačelnike, ističući da su NFT i metaverzum važni jer će pokrenuti Web3 revoluciju u Japanu.

Vest prenosi CoinPost…

Binance ukinuo podršku za USDC, USDP i TUSD

Binance je odlučio da prekine podršku za tri velika stablecoin novčića, USDC, Pax Dollar (USDP) i TrueUSD (TUSD). Poslali su obaveštenje korisnicima da će u razmeri 1:1 pretvoriti ove tri valute u svoj BinanceUSD (BUSD), krajem septembra.

Osim što će konverzija pogoditi novčanike, ukinuta je i mogućnost trgovine, te svih parova koji sadže ove valute, ali će korisnici do isteka roka moći normalno da deponuju ili povlače sredstva. 

Premda komentatori smatraju da je ovaj potez menjačnice Binance usmeren prevashodno protiv USDC novčića, iz kompanije Circle, koja stoji iza njega izjavila je da podržavaju odluku kripto berze, jer će, navodno, ona samo dovesti do jačanja korisnosti USDC-a.

Zvanično obaveštenje nalazi se ovde…

Ledger udara kočnicu na Ethereum

Jedna od glavnih vesti u industriji je i Merge koji dolazi na mrežu Ethereum. Kao što verovatno već znate, priprema se paket promena od koji je najvažnija to što se menja način konsenzusa za ETH, sa proof of work, na proof of stake. Ovakvi trenuci su veoma pogodno tlo za razne vrste mahinacija i prevara, pa je Ledger odlučio da na taj dan suspenduje servis Ledger Live.

Kompanija predlaže da se i korisnici uzdrže od bilo kakvih transakcija, da nikom ne otkrivaju svoje pristupne podatke, te da sačekaju dok se Ethereum ne uspostavi u novom ruhu kao potvrđeno stabilna mreža.

U tom smislu, Ledger je objavio i detaljan FAQ kako sa bezbednosnim instrukcijama, tako i sa pojašnjenjima šta je zapravo Merge i šta on znači za korisnike.

Zvanična izjava kompanije nalazi se ovde…

Voyager Digital ide na doboš

Voyager Digital, jedna od tri velike kripto-firme koje su na ovaj ili onaj način doprinele kripto-zimi, konačno ide na doboš. Kako prenosi Bloomberg, stiglo je nekoliko ponuda za kupovinu firme u bankrotu, ali izgleda da nijedna nije bila pobednička.

To nije tako loša vest kao što se na prvi pogled čini, jer znači da će konačna cena verovatno biti veća nego što je isprva projektovano, a što će olakšati život korisnicima u smislu da će im sredstva biti nadoknađena ranije.

Konačna aukcija za novog vlasnika firme Voyager Digital održaće se 13. septembra, u prostorijama investicione banke koja zastupa Voyager, Moelis & Co. u Njujorku.

Vest prenosi Bloomberg…

Kratko, kraće, Bitkoin

Kad se investitori klade na to da će vrednost kakve robe pasti, to se, kao što znate, naziva short. Iz nekog razloga, već nedeljama se najavljuje da će cena bitkoina pasti, što je privuklo investitore da šortuju pozicije za ovaj novčić svih novčića. Investitorska agencija CoinShares prijavljuje da je priliv kapitala koji se kladi protiv bitkoina probio sve rekorde.

Samo prošle nedelje slilo se preko 18 miliona dolara, dodajući okeanu od ukupno 158 miliona dolara, koliko iznosi vrednost kapitala na short pozicijama za buduću cenu bitkoina. Sa druge strane, kontra pozicije su povukle oko 11 miliona dolara kapitala.

Naravno, nije lako uprti prstom u jedan događaj koji izaziva ovakve tektonske pokrete na tržištu, ali komentatori iz kompanije CoinShares ukazuju na to da je ohrabrenje za šortovanje bitkoina poteklo od strogog pristupa predsedavajućeg Federalnih Rezervi Amerike (US Federal Reserve), Džeroma Pauela.

Detaljnije sa bloga firme CoinShares…

 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *