Blog

Najpopularnije kriptovalute jeftinije od 1$

09.08.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Kada bi danas po prvi put odlučili da klišeično „novac budućnosti“ shvatanje kriptovaluta produbite svim osobinama i mogućnostima koje kriptovalute imaju trebalo bi vam daleko više vremena nego što je izučavanje tog naučno fantastičnog priručnika zahtevalo pre par godina.

Od skoro bezvredne nagrade za trivijalne aktivnosti na internetu, preko mogućnosti za bezuslovno slanje i primanje, do kupovine pice ili ilegalnih proizvoda na mračnim pijacama van domašaja brzog, nepogrešivog i beskonačnog Gugla, kriptovalute su evoluirale zajedno sa svešću i shvatanjem ljudi, uspele su da ublaže posledice svetske ekonomske krize, da pokrenu najveći transfer bogatstva u istoriji, revoluciju nezavisnosti, slobode, istine, pravde i digitalne svojine.

Naučna fantastika postala je realnost, priručnik prerastao je u industriju za sebe, a svakom novom transakcijom i izrudarenim blokom informacija piše se nova stranica istorije, sadašnjosti i budućnosti.

Kada je reč o tehnologiji i tehničkim mogućnostima, kombinacija baze podataka u dizajnu blokčejna zajedno sa pametnim ugovorima i decentralizacijom centra kontrole i odlučivanja, kriptovalutama je omogućila modifikacije koje pružaju rešenja za najrazličitije probleme trenutnog sistema.

Mogućnost i perspektiva upotrebe kriptovaluta kao da nemaju granicu. Koja im je onda novčana granica?

Jedna od cenovno najuticajnijih osobina kriptovaluta je ograničenost.

Ono što definiše okvirnu cenu neke imovine odnosno tržišta je tržišna kapitalizacija. Tržišna kapitalizacija kriptovaluta predstavlja ukupnu vrednost nekog coina. Dobija se množenjem trenutne cene na tržištu sa ukupnim brojem neke kriptovalute u opticaju.

Psilološka je nedoumica da li vrednost kriptovaluta koje su ispod 1$ mogu da dostignu i prestignu tu granicu, a u nastavku teksta izdvajamo neke od popularnih kriptovaluta koje su to uspele ili su bile prilično blizu.

Ripple (XRP) – 0,38$

Krilatica koju Ripple propagira je “Transferujte novac, brzo, ka svim delovima sveta”

Kada pošaljete novac korišćenjem bankovne aplikacije, deluje da sve radi kako treba, i novac na kraju stigne do primaoca, ali moguća poboljšanja kao i nedostatci postojećeg načina transfera novca prvi put su primećena davne 2004. godine.

Programer Rajan Fuger je imao viziju o Ripple-u kao osnovi decentralizovanog monetarnog sistema.

Kao rezultat rada na ovoj ideji, Rajan i njegovi saradnici su predstavili XRP Ledger koji je javno objavljen 2012. godine.

XRP je digitalna valuta koja se koristi na platformi za digitalno plaćanje pod nazivom RippleNet, koja se nalazi na vrhu distribuirane baze podataka pod nazivom XRP Ledger.

RippleNet resava problem postojećih, bankarskih mreža i sistema koji su ograničeni i spori. Većina ovih bankarskih sistema koristi zastarelu tehnologiju koja nije unapređivana decenijama.

Ripple mreža je brza, bezbedna i transakcije se uspešno realizuju u roku od 3 do 5 sekundi bilo gde u svetu što je mnogo brže i od Bitcoin i od Ethereum blokčejna.

RippleNet je veoma skalabilna mreža sto u prevodu znaci da nema zastoja usled velikog prometa i može da podrži 1500 transakcija svake sekunde što ga stavlja rame uz rame sa najmoćnijim platnim protokolima poput Vize.

Kako je to postignuto?

XRP, valuta na Ripple ledger-u, omogućava potrebnu likvidnost učesnicima mreže, a scenario transakcije između dve udaljene banke, XRP rešava na izuzetno lak način.
Banka A dinarima kupuje XRP, šalje ga po ceni transakcije manjoj od jednog centa, Banka B prima XRP za manje od 5 sekundi i prodaje ga za na primer centralno afrički Franak.

XRP predstavlja sponu dve valute.

XRP je u prethodnoj bull market sezoni uspeo da dosegne do vrednosti od preko 3$, ali to nije bio slučaj tokom 2020/21 godine kada je Bitcoin zabeležio novu najveću zabeleženu vrednost. Razlog tome je prepreka u vidu sudspog spora sa američkom komisijom za hartije od vrednosti koja ima otvoreno suđenje sa kompanijom Ripple.
Ishod ovog spora koji je prvi ovakve vrste u kripto svetu može biti dvosmeran:

Ili će Ripple morati još više i dublje da uđe pod zakonsku regulativu kako bi bio masovno prihvaćen.

Ili će poravnanje Rippla i Komisije za hartije od vrednosti otvoriti vrata novog standarda u transferu novca i zameniti dolar.

XRP je jedini coin iz top 10 kriptovaluta koji nije prevazišao svoju najveću istorijsku vrednost koja iznosi oko 3$ i trenutno varira oko 0,3$, delujući kao da velike institucije akumuliraju XRP dok čekaju varnicu na fitilju.

Trenutna mana XRP coina je i to što nije dostupan na mnogim berzama širom sveta koje su ga uklonile iz ponude zbog situacije sa tužbom. Kako najgori razvoj događaja može postati i najbolji, mnogi veruju se da će u slučaju pobede i ozakonjenja XRP-a sve svetske berze iznova uvrstiti XRP u ponudu i time usmeriti ogromnu pažlju svih investitora na moćnog povratnika!

Bilo kako bilo, kako će se zavrsiti ne znamo, ali ako XRP pobedi to će biti vest koja će se pamtiti u kripto industriji, zauvek!

Cardano (ADA) – 0,54$

Cardano – Decentralizovana Proof of Stake blokčejn mreža

Strukturu Cardano mreže čine:
Cardano Foundation (neprofitna organizacija zadužena za istraživanje, razvoj, sigurnost i nadzor Cardano blokčejna)
IOHK (“Input Output Hong Kong”, firma koja se bavi razvojem Cardano softvera i unapređenjima na Proof of Stake modelu)
Emurgo (institucija koja ekonomski podupire Cardano i zadužena je za podsticaj drugih preduzeća i većih organizacija da usvoje rešenja koja Cardano nudi)

Orijentacija na biznis i profit utemeljena je ovakvom strukturom, a naučne korene Cardano skriva čak i u svom imenu koje je omaž italijanskom matematičaru Gerolamo Cardanu. Zvanični simbol kriptovalute ADA izabran je u čast Ade Lovelace, engleske matematičarke i spisateljice.

Cardano kao blokčejn treće generacije uspešno rešava brojne nedostatke drugih sistema. Ovo uključuje i sporu potvrdu transakcije i nefleksibilnost koje ima Bitkoin, kao i nedovoljnu skalabilnost i manjak sigurnosti Ethereum mreže na kojoj se mogu izvesti razni „hakovi“. Na Ethereum mreži, praćenje razvoja projekata nema dosežnu kontrolu kao kod Cardana, gde se projekti razvijaju unutar kompanije.

Kada pričamo o daljem razvoju projekta, činjenica je da Čarlsov pragmatični pristup stavlja skalabilnost i kreiranje upotrebljivog proizvoda na prvo mesto. Cena ADA tokena je stoga refleksija uspešnosti u ostvarenju planiranih ciljeva. Niske cene transakcija, kvalitetno organizovan biznis model za kompanije i funkcionalan PoS sistem validacije uz kombinaciju sa stejkovanjem nudi lepu priliku za dugoročnu investiciju svim korisnicima mreže. Sve ovo čini Cardano jednim od najegzaktnijih projekata današnjice kada je razvoj blokčejna za masovno korišćenje u pitanju.

Informacije da veliki investicioni fondovi uveliko prodaju svoje Bitkoin zalihe menjajući ih za ADA token, svedoče o perspektivnom pogledu na ovaj projekat koji pored otklanjanja naizgled jednostavnih tehničkih prepreka donosi i ključna rešenja za svet finansija i biznisa u kom su male cene transakcija, brzina i sigurnost od najvećeg značaja.

Konkurencija u oblasti platformi koje koriste pametne ugovore verovatno je najveća u čitavoj kripto industriji. Ethereum je trenutno broj jedan, ali kao najveći nedostatak Ethereuma konkurenti vide visoke troškove korišćenja mreže. Skalabilnost trenutno predstavlja Ethereum- ovu Ahilovu petu. Sve dok Ethereum ne reši ključne probleme, drugi kripto projekti dobijaju na popularnosti, a Cardano je jedan od glavnih konkurenata.

Tron (TRX) – 0,07$

TRON (TRX) je decentralizovani operativni sistem zasnovan na blokčejnu koji je 2017. Godine pokrenula Tron Fondacija. Prvobitno TRX tokeni su bili zasnovani na ERC-20 Ethereum protokolu, ali godinu dana kasnije su premešteni u sopstvenu mrežu.

Tron projekat je kreiran sa ciljem da se kreatorima digitalnog sadržaja obezbede puna vlasnička prava. Glavni cilj je pomoć kreatorima sadržaja (koji primaju samo mali deo prihoda za svoje usluge) kroz veće nagrada za njihov rad.

Kako Tron to planira da uradi?

Spajanjem potrošača sadržaja direktno sa kreatore sadržaja (bez posrednika kao što su YouTube, Facebook ili Apple).

Softver TRON podržava pametne ugovore, različite vrste blokčejn sistema i decentralizovane aplikacije zvane dApps. Platforma za kriptovalute koristi model transakcije sličan Bitcoin-u. Transakcije se beleže javno i korisnici mogu pratiti istoriju promena.

Stoga je Tron platforma napravljena da stvori decentralizovani internet i služi kao alat za programere za kreiranje decentralizovanih aplikacija, delujući kao alternativa Ethereum-u.

Šta daje vrednost Tronu?

Koristeći blockchain i njegovu decentralizovanu sposobnost pametnog ugovora, ideja Tron-a je da će korisnici iskusiti decentralizovani internet gde „posrednici“ kao što su Google i Facebook nisu potrebni da bi korisnici pristupili sadržaju.

izvor: ultcoin365.com

Primera radi, trenutno najprisutnija platforma za deljenje videa je Youtube, koja je privatna kompanija sa privatnim serverima koji čuva i servira video svojim gledaocima. Međutim, korišćenje Youtube-ovih usluga znači da kreatori i korisnici moraju da se pridržavaju uslova korišćenja usluge Youtube i da će možda morati da plate njegov sadržaj na ovaj ili onaj način. Kreatori na Youtube platformi mogu zaraditi deo prihoda Youtube-a, ali struktura plata je u potpunosti na Youtube-ovoj diskreciji.

Tron ima za cilj da zameni usluge kao što su Youtube i druge tako što će postati decentralizovana infrastruktura u kojoj korisnici mogu direktno da se povežu sa kreatorima i direktno plaćaju kreatorima za sadržaj koji žele da konzumiraju.

Kako funkcioniše Tron Blockchain?

Tron protokol radi na modelu upravljanja delegiranim dokazom udela (DPoS). Ovo omogućava korisnicima da obavljaju transakcije sa skorom nulte naknade, a da su i dalje otporni na neželjenos transakcija.

Transakcije na Tron Blockchain-u održava konzorcijum Super predstavnika (SR) za koje glasaju vlasnici TRX-a koji su zaključali svoj udeo u obliku Tron Power-a. Postoji 27 superpredstavnika sa najviše glasova i 100 kandidata za superpredstavnike. Hijerarhija kandidata se prilagođava svakih 6 sati na osnovu broja glasova koje dobiju od vlasnika Tron Power-a.

Maksimalna vrednost koju je TRX dostigao bila je oko 0,2$, a mnogi veruju da TRX može dostići i veću vrednost jer ekonomija koja je vezana za kreatore sadržaja tek treba da dobije na popularnosti i počne da se koristi.

Dogecoin (DOGE) – 0,07$

Kako je nastao Dogecoin?
Kreatori Dogecoina su softverski inženjeri Bili Markus (Billy Markus) i Džekson Palmer (Jackson Palmer) koji su se upoznali na Reddit- u i nikada se nisu sreli uživo. Kao inspiraciju i osnovu koda poslužili su se Litecoin projektom, tako da su za samo dva sata pisanja koda iza popularne slike psa koja je te 2013 kružila kao mim po društvenim mrežama, uspeli su da stvore ekološki prihvatljivu kriptovalutu, sa brzim transakcijama, nezahtevnim rudarenjem, malim troškovima mreže i sa trenutnom tržišnom vrednošću od 30 milijardi dolara.

Mnogi članovi Dogecoin zajednice se šale kako je ovaj uspeh bio neizbežan i prisećaju se samih početaka kada su u cilju marketinga sakupljali novac da brendiraju NASCAR vozača ili Jamajčansku reprezentaciju u bobu za zimsku olimpijadu 2014.

Gde se trgovao i kako se dobijao Dogecoin?
Dogecoin je jedna od najstarijih kriptovaluta i kao takav je bio dostupan na većini kripto berzi. Kako su se kriterijumi za prisutnost na velikim svetskim berzama pooštrili, sazrevanjem tržišta, Dogecoin je ispao i iz drugog plana tržišta, tako da su vlasnici Dogecoin-a na svega par mesta imali mogućnost da ga prodaju.

U to vreme se nije postavljalo pitanje ko bi prodao Dogecoin nego ko bi ga kupio, usled čega je njegova cena bila izuzetno niska.

Popularni načini za dobijanje Dogecoin-a bili su njegovo rudarenje i brojne aktivacije na društvenim mrežama kroz koje bi pobednici takmičenja za najsmešniju sliku ili kratak članak o projektu dobijali Dogecoin- a.

Dok su tvorci drugih kriptovaluta tog vremena, primera radi Bitcoin- a ili Ethereum– a, glavni fokus posvetili unapređenju tehničke pozadine ovih protokola, Dogecoin je svoj razvoj usmerio ka društvenim mrežama, ponajviše tviteru, gradivši zajednicu baziranu na zabavi, šaljivim slikama i komentarima.

Jedan od njih je bila i predikcija cene od 1$ za Dogecoin koji je tada vredeo oko 0,0001$.

Elon je u više navrata spomenuo da je investirao u Dogecoin i da ima velike planove sa ovom kriptovalutom, a kada najbogatiji čovek na svetu sa idejama poput ultrabrzog transportnog tunela, automobila koji se sam vozi ili rakete koja može da se koristi više puta, kaže tako nešto, krajnje mogućnosti mogu biti svakave.

Kredibilitet koji je Elon dao Dogecoin- u, zainteresovao je brojne investitore i preduzetnike da razmotre o mogućnostima upotrebe ovog coina. Zbog velikog broja Dogecoin- a koji se izrudari svakodnevno, vrednost DOGE na duže staze je teško predvidiva pa se trenutno prvenstveno koristi kao platno sredstvo, a upravo Elon otvorio je finansiranje SpaceX misije upravo Dogecoin-om. Satelit Doge-1 će biti lansiran 2022 godine, a Dogecoin će biti prva kriptovaluta u koja je zaista odletela u svemir.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *