Blog

Šta je Etherscan i kako se koristi za praćenje transakcija Ethereum mreže?

02.11.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Vodiči

Jedna od velikih promena koje blokčejn tehnologija omogućava je potpuno transparentan uvid u sve aktivnosti na mreži. Javna dostupnost podataka na Ethereum mreži svodi se na linije koda, zauvek zapisane u blokovima, mreže koja važi za budućnost decentralizovanih aplikacija i interneta.

Šta je Etherscan, kako se koristi za praćenje uspešnosti i cene Ethereum transakcija i na koji način može biti koristan analitički ali i sigurnosni alat?

 

Etherscan je pretraživač blokova Ethereum mreže. Ovaj alat pretvara složene ispise koda u jednostavne i lako čitljive informacije koje mogu biti od koristi u svakodnevnim situacijama.

Etherscan omogućava pretraživanje:

  • transakcija
  • blokova
  • adresa novčanika
  • cene transakcija
  • pametnih ugovora i drugih podataka na Ethereum blokčejnu.

Etherscan je jedan od najpopularnijih Ethereum blokčejn pretraživača i besplatan je za korišćenje.

Dodatne informacije o transakcijama i funkcionisanju blokčejna koje dobijamo kroz Etherscan mogu biti od velike koristi kako bi povećali bezbednost i uočili sumnjive aktivnosti na mreži.

Kako bi koristili Etherscan, biće vam potreban parametar koji želite da istražite:

  • adresa novčanika
  • ID transakcije (TXID)
  • adresa pametnog ugovora
  • ili druge smernice koje ćete uneti u polje za pretragu

Informacije do kojih ćete doći sadrže detalje o ​​povezanim transakcijama, adresama, vremenu i iznosima.

Možete vršiti genezu podataka, a možete pristupiti i pametnim ugovorima koji u realnom vremenu procesuiraju transakcije.

Prilikom korišćenja servisa na blokčejnu, vrlo je korisno imati uvid u aktivnosti, verodostojnost, iznose koji cirkulišu, trenutni status vaše transakcije, broj mrežnih konfirmacija, cenu Gas-a datu za potvrdu transakcije i ostale detalje koji su korisnicima dostupni.

Etherscan i Ethereum

Bilo da ste Ethereum HODL-er ili aktivno koristite pametne ugovore koje Ethereum ima kako bi oročili sredstva, dali likvidnost, zamenili tokene na decentralizovan način ili učestvovali u ICO prodaji, uvid u kretanje tokena kroz niz interakcija sa blokčejnom je izuzetno važan za bolje razumevanje.

Etherscan je jedan od najpopularnijih pretraživača, i odlično mesto za početak shvatanja osnova.

Možete koristiti većinu funkcionalnosti Etherscan platforme bez povezivanja novčanika ili otvaranja naloga.

U nastavku ćemo proći kroz najčešće načine korišćenja i pojasniti šta predstavljaju informacije koje ćete pronaći.

Šta je Etherscan?

Etherscan je pretraživač blokčejna koji vam omogućava da vidite javne podatke na Ethereum blokčejnu.

Napravljen je i lansiran 2015. godine i jedan je od najranijih projekata izgrađenih oko Ethereum-a i njegove zajednice sa misijom pružanja ravnopravnog pristupa blokčejn podacima.

Etherscan nije Ethereum novčanik i ne može se koristiti za trgovanje i čuvanje kriptovaluta. On služi samo kao izvor informacija o blokčejnu i baza podataka pametnih ugovora ili decentralizovanih aplikacija.

Da biste obavljali transakcije ili čuvali kriptovalute, potreban vam je kripto novčanik.

Zašto da koristim Etherscan?

Etherscan je jedan od najpouzdanijih i najpopularnijih pretraživača za Ethereum, a razlog zašto bi trebalo da koristite pretraživač blokova kao što je Etherscan je da biste proverili informacije o vašoj ili željenoj transakciji.

Posedovanje detaljnijeg znanja o tome kako izgleda komunikacija sa blokčejnom, može vam pomoći da bolje razumete šta se dešava u pozadini decentralizovanih aplikacija i transakcija.

Na primer, upozorenja o velikim transakcijama obaveštavaju da li su velike količine kriptovalute premeštene na berzu. Iako nije uvek slučaj, dalje tumačenje ove informacije može ukazivati ​​na veliku prodaju.

Takođe, možete videti šta osnivači projekta rade sa tokenima koji su u njihovom vlasništvu. Ovo vam može pomoći da uočite potencijalne prevare gde vlasnici i programeri napuštaju svoje projekte i prodaju svoje novčiće.

Najčešća provera koja se radi na Etherscan platformi je kontrola broja verifikacija i uspešnosti transakcije, tako da ćete u svakom momentu znati kada je vaša transakcija izvršena, u kom bloku se nalazi i koja je njena cena.

Kako pronaći transakciju i novčanik na Etherscan-u?

Osnovna funkcionalnost Etherscan-a je praćenje transakcija. Razumevanje kako da pratite svoje kriptovalute je osnova za svaku dalju analizu.

Na primer, zamislite da ste poslali 0,025 Ether-a (ETH) sa 0x752c8191e6b1db38b41a8c8921f7a703f2969d18 adrese, na

0x480bbcb368197d44c6f54a738e59c33eff004b6a adresu uz naknadu za transakciju od 0.001559… ETH.

Nakon izvršenja transakcije, vaš novčanik treba da prikazuje ID transakcije kao potvrdu realizacije:

Primer: 0x80a3cc0f344651b3de745b2f1efbe8d35d4f348e95b345c8a840ebf955414fa5

1. Idite na Etherscan početnu stranicu.

2. Zatim kopirajte i nalepite ID transakcije (TXID) u polje za pretragu i pritisnite ENTER.

 

3. Sada možete videti sve detalje u vezi sa vašom izabranom transakcijom:

 

4. Možete proveriti broj potvrda na mreži koje transakcija ima, odnosno videti da li je uspešno poslata.

 

Takođe, možete da pritisnete dugme [Click to see More] za detaljnije informacije, ali za sada, prođimo kroz osnovni prikaz:

 

Transaction Hash – Niz brojeva i slova (TXID) povezan sa vašom transakcijom.

Status – Da li vaša transakcija nije uspela, da li je u toku ili je bila uspešna.

Block – Broj bloka u kom se nalazi vaša transakcija. Takođe možete videti koliko puta je vaša transakcija potvrđena. Ovo je broj blokova koji se dodaju u lanac nakon bloka vaše transakcije.

Timestamp  – Vremenska oznaka bloka u koji je dodata vaša transakcija.

From –  Adresa novčanika sa kog je inicirana transakcija.

To – Adresa primaoca ili pametnog ugovora.

Value – Iznos tokena poslat u transakciji.

Transaction Fee – Naknada plaćena za realizaciju transakcije.

Gas Price – Cena transakcije u jedinici gasa.

TXN Type – Informacije o tome da li je transakcija obavljena po starom sistemu plaćanja gasa (1) ili novom EIP-1559 sistemu (2).

 

Iz gore navedenih podataka, lako je videti da je transakcija bila uspešna i da je dobila dovoljno mrežnih potvrda.

Takođe možete da proverite status svoje transakcije tako što ćete proveriti balans novčanika primaoca.

Za ovu proveru, moraćete da u pretraživač unesete adresu novčanika primaoca.
U našem primeru: 0x480bbcb368197d44c6f54a738e59c33eff004b6a

Na dnu stranice možemo videti listu svih transakcija povezanih sa adresom:

 

Transakcija označena crvenom bojom je 0,025 ETH koje smo poslali. Možemo videti da je adresa koju smo tražili bila na prijemnoj strani, a na vrhu stranice možete videti i pregled stanja u novčaniku.

 

Kako proveriti cenu transakcije na Etherscan-u?

Gas fee je deo transakcionih naknada na Ethereum mreži. Ove naknade se razlikuju u zavisnosti od bloka u kom je zabeležena transakcija. Svaki blok nosi određenu naknadu koja se razlikuje u zavisnosti od mrežnog saobraćaja. U našoj realizovanoj transakciji možemo videti da je cena transakcije iznosila približno 0.001559… ETH.

 

Praćenje prosečne cene naknade na Etherscan-u uključuje razlike u ceni troškova za različite aktivnosti i različito vreme izvršenja.

 

Ethereum Gas Tracker služi za kontrolu zagušenosti mreže i procenu koliko ćete morati da platite da biste izvršili transfer tokena ili ostvarili interakciju sa pametnim ugovorom. Etherscan pored osnovnih nudi i pregršt dodatnih analitičkih pretraga među kojima je najinteresantnija lista Ethereum adresa sa najvećim ETH balansima.

Etherscan je odličan dodatni alat kada vam je potrebno više informacija nego što vaš novčanik prikazuje. Na besplatan i jednostavan način korišćenjem adrese novčanika ili ID broja transakcije možete da proverite mrežni status transakcije, broj konfirmacija ili da pogledate prosečne troškove za funkcije Ethereum blokčejna.

Comment section

2 comments
  • Tek sam počeo da učim o kripto valutama, okasnio sam svakako, ali, koliko vidim, uz vašu pomoć biće mnogo lakše naučiti i shvatiti kako sve ovo funkcioniše. Hvala.

    • Miloše želimo Vam dobrodošlicu u svet kripta! Nikada nije kasno krenuti za izučavanjem ove teme. Drago nam je ako možemo da doprinesemo Vašem znanju o kriptu. Preporučujemo da nas zapratite i na društvenim mrežama gde svakodnevno objavljujemo novosti i zanimljivosti. Naravno ako imate nekih pitanja, pišite nam da pomognemo.🙂

  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *