Blog

Šta je Binance Coin: Zašto je postao popularan i čemu služi?

11.05.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Kako je Bitkoin postao masovno prihvaćen i poželjan, a kriptovalute sve češća tema razgovora, verovatno ste do sada već primetili da tržište kriptovaluta čini i obilje drugih, kvalitetnih i veoma perspektivnih projekata. Oni su podjednako važni čitavom sistemu, a neki od njih privlače pažnju investitora upravo zbog svog velikog potencijala i drugačije primene od Bitkoina. Jedan od tih projekata je upravo Binance Coin. Šta je Binance Coin i čemu služi?

Pojmovi ponude i tražnje, proces kupovine i prodaje su osnova svega čemu pridodajemo određenu vrednost i oni se na tržištu kriptovaluta odvijaju na velikim svetskim berzama. Jedna od kripto berzi, a ujedno i najveća po obimu trgovanja je Binance.

Šta je Binance coin: Binance i ostale top menjačnice

Slika: Lista top berzi po obrtu sredstava

Centralizovan ekosistem Binance berze sastoji se mnoštva finansijskih instrumenata koji služe u trgovanju i velikog broja različitih coin-a u ponudi. Iz širokog spektra, sasvim zasluženo se izdvaja Binance Coin (BNB). Ova kriptovaluta je izvorna kreacija Binance platforme i (u momentu pisanja) po tržišnoj kapitalizaciji zauzima treće mesto na kripto tržištu odmah iza Ethereum-a.

Na veliki potencijal koji Binance Coin ima dodaje se i podatak da, ukoliko bi BNB dostigao trenutnu kapitalizaciju Ethereum-a, njegova vrednost bi bila upetostručena. Vredeo bi desetostruko kada bi bio na trenutnom nivou Bitkoina. Složićete se da je dug put pred njima do ostvarenja tih ciljeva. Ako pogledamo dosadašnju praksu i razvojni put Binance ekosistema, sigurno je da konstantan rad na unapređenjima i težnja da pruže benefite za korisnike Binance Coin-a kroz inovativne namene odlično rezultira kako za Binance tako i za celokupno kripto tržište.

Šta je Binance coin i kako je stvoren?

Binance Coin kreiran je 2017. godine od tvorca Changpeng Zhao-a koji se popularno i skraćeno predstavlja kao CZ. Početni kapital obezbedio je kroz, u to vreme, vrlo popularan ICO metod. Investitori i prvi kupci mogli su da zamene 1 ETH za 2,700 BNB odnosno 1 BTC za 20,000 BNB što mu je u to vreme dalo inicijalnu vrednost od oko 0.15$ za jedan BNB coin.

Binance CEO - Changpeng Zhao

Slika: Binance CEO – Changpeng Zhao

Prva i osnovna upotrebna vrednost BNB coin-a bila je smanjenje troškova trgovanja na Binance berzi koja je krenula sa radom nakon uspešno završenog ICO-a. 

Kako je broj korisnika Binance platforme rastao, a mogućnost plaćanja nižih troškova prilikom kupovina i prodaja korišćenjem BNB coin-a bila vrlo atraktivna ponuda, sam token je dobio na popularnosti. Veliki broj transakcija se odvijao na dnevnom nivou. Inovativnost koja Binance odlikuje i danas, bila je usmerena na razvoj novih mogućnosti koje bi ekskluzivno uživali vlasnici BNB koina.

Razvojni put i vizija veća od njih samih

Vođeni filantropskim idejama da korisnicima širom sveta omoguće lakši pristup i trgovanje kriptovalutama kroz najkvalitetniju uslugu na Binance platformi, uporedo sa berzom razvili su čitav ekosistem svojih projekata, proizvoda i usluga kroz koji se prožima BNB coin pružajući maksimalne benefite.

Binance Smart Chain i CeFi

Osnovna ideja Binance chain-a bila je da naprave brzu blokčejn mrežu na Binance platformi. Ova mreža bi mogla da podrži veliki broj transakcija, a Binance Coin (BNB) bio “gorivo” sistema. Kako je DeFi ekosistem na ETH konstantno rastao i vrednosno i brojčano, Binance je shvatio da je implementacija smart contract-a glavna stvar koju treba da urade kako bi omogućili veću funkcionalnost svog blokčejna, a ujedno i ostali u korak sa trendovima u kriptu.

Lansirali su paralelni Binance Smart Chain 2020. godine umesto da nadograde postojeći Binance Chain i omogućili su njihovo lako i jednostavno povezivanje. Za pravljenje smartchain mreže koja važi za jednu od najkompleksnijih i najnaprednijih blokčejn mreža. Binance je kako bi uštedeo mnogo rada i vremena odlucio da forkuje ETH mrezu uz određene promene. Žrtvovao je decentralizovanost i sigurnost kako bi omogućio veće brzine transakcije i manje troškove. To je posebno primamljivo novim korisnicima koji testiraju mogućnosti DeFi sistema, a skupe transakcije Ethereum mreže su im neisplative i odbojne jer jako često cena transakcije prevazilazi vrednost koju bi poslali.

Unapređenje Ethereum mreže na ETH 2.0 imaće za rezultat savršenu decentralizovanu, sigurnu, veoma brzu mrežu koja će funkcionisati uz minimalne troškove. Sam razvojni proces ka ostvarenju, sa druge strane, iziskuje mnogo testiranja i vremena. Binance se fokusirao na glavne mane trenutne Ethereum mreže i uklonio ih sa Binance smart chain-a na uštrb decentralizacije i sigurnosti. Umesto da koriste PoW ili PoS oni koriste POSA authority metod za potvrdu transakcija.

Broj aktivnih validatora je 21 i oni su određeni na osnovu broja BNB coin-a koje su dali na zalog. Binance Smart Chain ne pruža nagrade po bloku već validatore nagrađuje od transakcionih troškova na Binance mreži. Ostali vlasnici sa manjim brojem BNB coin-a mogu založiti svoje coin-e u validatorske pool-ove i ostvariti procentualnu zaradu zahvaljujući staking modelu kao delegatori.

Ako vas zanima šta je Binance coin možda će vas zanimati i: NFT – šta su i kako funkcionišu non-fungible tokeni?

CeFi na Binance Smart Chain-u

Termin DeFi koji je skraćenica za Decentralized Finance i predstavlja niz mogućnosti upravljanja kapitalom na decentralizovanoj blokčejn mreži.

Pametni ugovori na Binance blokčejnu omogućili su im implementaciju DeFi sistema. Međutim, s obzirom da je Binance Smart Chain suprotno od Ethereum mreže, vrlo centralizovan, nastala je skraćenica CeFi – Centralized Finance. Pojam centralizovanih finansija naginje na tradicionalno finansijsko tržište čija je neispravnost bila jedna od razloga stvaranja kriptovaluta generalno, ali ova ideja Binance-a nije doživela osudu.

Binance je za razliku od tradicionalnih banaka i finansijskih institucija, do sad u više navrata stekao i opravdao ime i poverenje korisnika. Na ovaj način, stvaranjem CeFi-ja, Binance je postao spona između starog i novog načina upravljanja finansijama. Prednosti koje BSC pruža privukle su ogromnu pažnju programera koji su već u samom startu napravili veliki broj korisnih aplikacija i tokena, većinom kopirajući postojeće uspešne DeFi projekte sa Ethereum mreže. Koliko su poboljšanja koja je Binance omogućio krucijalna govori podatak da Pancakeswap decentralizovana menjačnica na Binance Smart Chain-u, koja je kopija popularne Uniswap decentralizovane menjačnice, beleži veći obim trgovanja od samog Uniswap-a.

Šta je Binance coin i BSC ekosistem

Slika: Binance smart chain ekosistem

Binance Earn

Kroz Binance Earn nudi se mogućnost da korišćenjem BNB coin-a učestvujete u više različitih servisa za uvećanje kapitala poput Staking, Launchpool, BNB Vault, ili Liquid Swap. Svaki od ovih načina za zaradu pruža visok procenat dobiti i odličan izvor pasivnog prihoda. 

Launchpad 

Kroz Binance Launchpad servis korisnici mogu založiti svoje BNB coine i na taj način učestvovati u inicijalnoj distribuciji novoosnovanih tokena. Projekti koji se nađu na Launchpad listi neretko postanu veoma uspešni, a Binance na taj način dobija potvrdu i svog kvaliteta. Listing tokena na Binance zaslužuju projekti koji imaju jak kredibilitet, korisničku bazu i likvidnost. Samo 3% svih kriptovaluta je dobilo priliku da se trguje na Binance platformi. Možemo se našaliti statistikom da su šanse da projekat bude prihvaćen od strane Binance-a manje nego za upis novih studenata na Harvard (4,6%). 

Binance Card i lako trošenje Binance coin-a

Binance Card je Visa debitna kartica povezana sa kripto novčanikom. Omogućava korišćenje BNB coin-a za plaćanje svega što bismo platili regularnom Visa karticom. Plaćanje BNB coin-om uz pomoć Binance kartice dostupno je na preko 40 million mesta širom sveta, ali nažalost, kartica još nije dostupna za srpsko tržište.

Binance Crypto Loans

BNB može da se koristi kao učešće za lako i brzo dobijanje kripto kredita bez skrivenih troškova i kamata. Možete pozajmiti BTC, ETH, BUSD, USDT, i druge kriptovalute, a za rok otplate kredita možete biti 7 – 180 dana.

Kolaboracija kripto i ostalih industrija sa Binance coin-om

Upotreba BNB coin-a postaje sve zastupljenija i izvan Binance ekosistema. Posebne pogodnosti korišćenjem BNB coin-a možete ostvariti za razne proizvode i usluge.

Na sajtu Travala.com, možete zakazati avionske letove, platiti smeštaj, čak i iznajmiti automobil korišćenjem BNB coin-a. Šta ima lepše od finansiranja putovanja i uživanja na odmoru zahvaljujući profitima napravljenim pravovremenom kupovinom kriptovaluta?

Binance kao jedan od krajnjih ciljeva ima da pruži mogućnost kupovine apsolutno svega sa njihovim coin-om. Kupovina nekretnina je ultimativna potvrda toga. Kupovinu kuće iz snova, kod nekih prodavaca, već sada, moguće je realizovati BNB coin-om.

Takođe jedna od najnovijih mogućnosti koju sprema Binance biće veliko NFT tržište. Benefiti koje će BNB tokeni imati pri transakcijama u odnosu na ostale koine tek će biti objavljeni. 

Vizija za BNB na duže staze je da postane osnovni coin za funkcionisanje raznih aplikacija na BSC mreži i kroz njih doprinese masovnom prihvatanju kripta. Kako bi to bilo moguće BNB mora da podrži milijarde transakcija svakog dana. Da bi to obezbedili, čeka ih dugačak put sa puno rada i unapređenja, kaže Binance CEO – Changpeng Zhao.  

Binance coin - burn history

Slika: Binance coin burn history

Drugim rečima, na promene vrednosti BNB coin-a u budućnosti najviše će uticati potražnja i promene u broju BNB coin-a u opticaju koje su predodređene u whitepaper-u. Binance je tržištu u startu ponudio 200,000,000 BNB coin-a, ali sa interesantnim planom koji će iz ekonomskog aspekta ponude i tražnje uticati na buduću cenu. Naime, Binance ima plan da kvartalno (na svaka tri meseca), za deo profita koji berza ostvari, kupuje BNB coin-e i isključi ih iz opticaja burn metodom. Ovo je, kako CZ navodi, najpametniji način trošenja njihove zarade. Po planu iz whitepaper-a Binance će spaljivati coine u opticaju dok ne redukuje ponudu za 50%, odnosno na 100,000,000 BNB coin-a. 

Nadamo se da vam je sada jasnije šta je Binance coin i koja je njegova uloga. Nastavite da pratite naš blog za informacije o novim, uzbudljivim projektima!

 

– Autor: Igor Mirković, ECD, BA in Communication and Media

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *