Blog

Kripto petak #110: Da li smo blizu otkrića identiteta Satošija Nakamota, Evropski parlament izglasao paket mera protiv pranja novca u kripto industriji, Burger King u Parizu nudi korisnicima plaćanje u kriptu, Rusija odlaže lansiranje digitalne rublje zbog pravne procedure, Danska poslanica predviđa široku upotrebu stabilnih novčića do 2030. godine

31.03.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte da li smo blizu otkrića identiteta Satošija Nakamota, koje mere je Evropski parlament izglasao protiv pranja novca u kripto industriji, za koje proizvode Burger King u Parizu nudi korisnicima plaćanje u kriptu, zašto Rusija odlaže lansiranje digitalne rublje, kao i zašto Danska poslanica predviđa široku upotrebu stabilnih novčića do 2030. godine.

Da li smo blizu otkrića identiteta Satošija Nakamotoa?

Satoši Nakamoto je pseudonim iza koga se krije tvorac Bitkoina. Ko je on zapravo ne zna se još od samog početka kriptovaluta, a često se nagađalo ko je, odakle je. 

Novi trag potiče od milijardera Pitera Tijela (Peter Thiel) koji je već u nekolio navrata nagovestio da se na konferenciji o finansijskoj kriptografiji verovatno sreo sa osobom ili osobama koje bi mogle da budu Satoši. Na toj konferenciji, održanoj na karipskom ostrvu Angvila, okupili su se stručnjaci koji su još 2000. godine maštali o elektronskoj valuti koja bi pomrsila konce bankarskom sistemu. Trag je postao zanimljiv otkako je Piterov saradnik Šrinivasan izjavio da bi BTC mogao da dostigne cenu od milion dolara.

Detaljnije prenosi portal Protos…

Evropski parlament izglasao paket mera protiv pranja novca u kriptoindustriji

Evropski parlament glasao je ove nedelje o paketu mera koje su usmerene protiv zloupotreba tokova novca, a specifično gađa kriptoindustriju i kripto-transfere. Zbog čega mnogi smatraju da je posredi udar na kripto sektor.

Najvažnije pojedinosti pravne regulative su:

  • Zabrana transfera više od 1000 EUR između dva anonimna novčanika
  • Zabrana keš uplata pravnim licima počev od iznosa većih od 7000 EUR
  • Zabrana sticanja boravišne vize ili državljanstva po osnovu ulaganja

Ne zna se kako nameravaju da ove mere sprovedu u delo, osim što je u izjavi za javnost navedeno da će za sve banke, brokere, te profesionalne fudbalske klubove biti obavezno da identifikuju svoje korisnike i saradnike. 

Paket će postati pravosnažan tek kad prođe Evropski Savet.

Celo tekst izjave za javnost, nalazi se ovde…

Lanac brze hrane Burger King u Parizu nudi korisnicima plaćanje u kriptovalutama

Nažalost, ako ste u Parizu u poželite sočnu Angus govedinu iz Burger King-a, nećete moći da sendvič platite kriptovalutom. To je, za sada, moguće samo u Venecueli. No, ukoliko želite da dopunite bateriju vašeg mobilnog uređaja, to je od sada moguće u pariskom Burger Kingu.

U partnerstvu sa kompanijom za kripto plaćanja, Alchemy Pay, Burger King je omogućio da se u restoranu telefoni i drugi mobilni uređaji dopune, te da za uslugu platite u fiat, Bitkoin ili određenim altcoin valutama. Za interakciju sa mašinom za dopunu koristiće se Alchemy Pay ili Binance Pay. 

Detaljnije o lancima brze hrane i kripto-plaćanjima, prenosi CryptoNews…

Rusija odlaže lansiranje digitalne rublje zbog pravne procedure

Pratili smo bitku između centralne ruske banke i ministarstva finansija oko regulative kriptovaluta, kripto rudarenja, pa i digitalne rublje kao CBDC novčića. Premda su sve prijavljene banke izjavile da su spremne za testiranje, TASS prenosi da je odluka o uvođenju digitalne rublje odložena na neodređeno vreme.

Prepreka je u tome što je paket zakona prošao tek prvi krug odlučivanja u državnoj Dumi. Sve dok se ne proces donošenja i promulgacije zakona ne dovrši, testiranje koje je bilo zakazano za prvi april neće biti sprovedeno. Novi rok koji se pominje je maj. 

Detaljnije prenosi portal Finance Feeds…

Danska poslanica Aleksandra Saša predviđa široku upotrebu stabilnih novčića do 2030. godine

Aleksandra Saša (Alexandra Sasha), poslanica danskog parlamenta i zagovornica blokčejn tehnologija, učestvovala je na panelu “Digital Assets: Policies and the Road Ahead” koji je održan na World of Web3 Summit skupu u Hong Kongu. 

Stručnjaci okupljeni na panelu složili su se sa Aleksandrinom procenom da će regulisani stablecoins, dakle oni koji su podložni pravnoj regulativi biti u širokoj upotrebi do 2030. godine. Ona je izjavila da će uvek biti onih koji su za centralizovana rešenja, kao i onih koji preferiraju decentralizaciju, te da je sada izvesno da zabrana decentralizovanih rešenja nije nikome cilj. No, ostali stručnjaci na panelu smatraju da će bitka između CeFi i DeFi trajati bar još desert godina.

Detaljnije prenosi portal CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *