Blog

Kripto petak #114: Lamborghini za bitkoine, Evropska centralna banka sprema digitalni evro sa naglaskom na privatnost, Standard Chartered predviđa 100K za Bitkoin, Digitalna rublja do kraja godine: Šta donosi ruski CBDC?, NEAR Balkan i Nansen donose nove alate za razvoj decentralizovanih aplikacija

28.04.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte šta sve možete da kupite za bitkoine u luksuznoj radnji Crypto Emporium, zašto će male transakcije u digitalnom evru biti anonimne, koja su Standard Chartered-ova predviđanja za cenu bitkoina u 2023. godini, da li će konačno biti lansirana digitalna rublja i koje nove alate za razvoj decentralizovanih aplikacija donosi Nansen.

Lamborghini za bitkoine

Italijanski proizvođač sportskih automobila, Lamborgini, od samog osnivanja je sinonim za eksluzivnost i luksuz. Cena, sitnica. Stariji modeli iz 2008. godine mogu da se kupe “već” za 130.000 dolara. Što su mlađi to im cena značajno raste, pa se najnoviji modeli prodaju za preko pola miliona dolara. 

No, ako vam novac ovog tipa nije problem, od sada možete da kupite Lambo, ali i druge luksuzne marke kao što su Ferari, BMW, Porše, Rols Rojs, Tesla, Mercedes, Tojota, Bentli, Meklaren. Naime, Crypto Emporium je platforma koja još od 2018. godine omogućava kupovinu u kriptovalutama. Počeli su sa ponudom luksuzne robe kao što su satovi, odeća i elektronika, a sada je moguće kupiti i – automobile.

Požurite, prva tura Lamboa je već rasprodata…

Evropska centralna banka sprema digitalni evro sa naglaskom na privatnost

Pred komitetom za ekonomiju evropskog parlamenta, Fabio Paneta, član odbora evropske centralne banke održao je govor o budućnosti digitalnog evra, evropske CBDC valute. Ponajpre je istakao da je cilj da se ova valuta koristi kao “dopuna” za gotovinu, te da oponaša najbolje osobine “keša”.

Priznaje da je gotovina i dalje najbolja za privatnost kao osobinu koju korisnici najviše cene u Evropi, ali najavljuje da će manje transakcije digitalnim evrom moći da budu u potpunosti anonimne. 

Ceo tekst govora možete naći ovde…

Standard Chartered predviđa 100K za Bitkoin

Šef odeljenja za istraživanja digitalne svojine u kompaniji Standard Chartered, britanskoj multinacionalnoj banci Džef Kendrik, izjavio je za Rojters da je “kripto zima” gotova, te predviđa da bi cena bitkoina do kraja 2024. godine mogla da dostigne 100.000 dolara.

Događanja u bankarskom sektoru, stabilizacija rizičnih ulaganja i kraj ciklusa mera američkih federalnih rezervi mogla bi da osnaže bitkoin. 

Detaljnije prenosi Rojters…

Digitalna rublja do kraja godine: Šta donosi ruski CBDC?

Ruska vlada objavila je da su uklonjene prepreke za puštanje u promet digitalne rublje, CBDC projekta ruske centralne banke, pre kraja 2023. godine. Ruske banke sarađuju sa centralnom bankom na tome da se sprovede završna faza testiranja. Moskva želi da razdvoji dolar od međunarodne trgovine, a podrška digitalnom juanu i dolazak digitalne rublje samo su neke od mera u tom pravcu.

Premda nije objasnio metod testiranja, da li će biti kao u Kini postepeno ili ne, ministar finansija Antol Siluanov kazao je da će digitalna rublja biti u opticaju do kraja godine. 

Detaljniju analizu donosi portal CryptoNews…

NEAR Balkan i Nansen donose nove alate za razvoj decentralizovanih aplikacija

NEAR protokol prerastao je iz samo jedne od konkurenata Ethereuma do svojevrsnog blokčejn operativnog sistema koji ima za cilj da spoji raznorodne mreže i bude temelj za buduća web3 iskustva. U tom smislu Ida Pandur, direktorka NEAR Balkana objavila je partnerstvo sa kompanijom Nansen. Podrška programu NEAR sastojaće se u naprednim analitičkim alatima koji će omogućiti developerima da brže i lakše razvijaju decentralizovane aplikacije za NEAR-ov ekosistem.

NEAR Balkan je regionalni hab koji je posvećen svima koji žele da se upoznaju sa NEAR protokolom, razvijaju aplikacije ili na drugi način budu deo ekosistema. 

Detaljnije pročitajte iz zvanične izjave za javnost…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *