Blog

Kripto petak #123: Slovačka smanjuje poreze, Binance se povlači iz Nemačke, kandidat za predsednika Amerike se zalaže za kripto, upotreba blokčejna u kliringu

30.06.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koliki su novi porezi na kriptovalute u Slovačkoj, koji kandidat za predsednika Amerike se zalaže za kripto, zašto je Binance izgubio dozvolu za rad u Nemačkoj i kako će izgledati britanska nacionalna digitalna valuta.

Uprkos kripto-skeptičnoj Evropi, Slovačka značajno smanjuje poreze na kriptovalute

Nova kripto-regulativa Evropske unije prilično je restriktivna prema celom kripto-sektoru. Poslanici skupštine Slovačke izglasali su ove nedelje amandman na zakon o oporezivanju digitalne svojine. Od pređašnjih 19-25% poreza, od sada će – za kriptovalute koje su u štednji barem godinu dana – porez biti 7%. Osim toga, plaćanja do visine od 2400 EUR neće biti oporezovana. Zakon takođe predviđa da je prihod u kriptovalutama oslobođen doprinosa za zdravstveno osiguranje od 14%. 

Ministarstvo finansija Slovačke procenjuje da bi ove promene mogle da povećaju poreski prihod te zemlje za oko 30 miliona evra. Ovim se Slovačka pridružila evropskim državama koje žele da budu utočište za kripto industriju, kao Hrvatska gde je porez svega 10%.

Detaljnje prenosi CoinDesk…

Nemačko regulatorno telo uskratilo licencu kompaniji Binance

Federalna služba za finansijski nadzor Nemačke – BaFin odlučila je da uskrati licencu za kastodijalne usluge. Premda Binance ima snažno pristustvo na nemačkom tržištu i jedna je od najčešće korišćenih aplikacija, BaFin je odbio molbu da se ova kompanija bavi kastodijalnim uslugama. BaFin nije dao nikakvo detaljnije obaveštenje, a kada su upitani za komentar, zvaničnici su izjavili da ne daju izjave o pojedinačnim slučajevima. 

Binance sa druge strane tumači ovaj potez BaFin-a kao međukorak koji ostavlja prostora za dalje pregovore, te žele da nastave saradnju sa nemačkim regulatornim telom kako bi ispunili uslove koji bi ih kvalifikovali za ovu vrstu usluga.

Detaljnije prenosi Finance Forward…

Evropska Centralna Banka istražuje upotrebu blokčejna u kliringu

Evropska Centralna Banka započela je projekat istraživanja o primeni blokčejn tehnologije u kliringu. Namera je da uvedu inovacije u transakcije između finansijskih institucija kao deo razvojnih planova za digitalni evro (CBDC). Projekat je predviđen da traje tokom 2024. godine, a baviće se sakupljanjem istraživanja na ovu temu kao i dijalogom između evropskih centralnih banaka. 

Zamisao je da se prikupe mišljenja i uvidi kako banaka tako i drugih učesnika u ovom ekostistemu, u cilju sticanja uvida u dosadašnje izazove i iskustva kako bi se mogle modelovati nove prakse.

Ceo tekst sastanka grupe za nove tehnologije možete pročitati ovde…

Kandidat za predsednika Amerike, Robert F. Kenedi Junior će braniti pravo na posedovanje i upotrebu kriptovaluta kao neotuđivo pravo

Trka za novog predsednika Amerike je u pripremnoj fazi. Jedan od kandidata, Robert F. Kenedi Junior kao značajan deo svoje platforme, te poruka u kampanji ističe svoju naklonost ka kriptovalutama, tačnije bitkoinu. 

Osim što je naglasio da će primati donacije za kampanju u bitkoinima, održao je govor u kome ističe da je pravo američkih građana da poseduju i koriste kriptovalute, te da će on kao predsednik braniti to pravo i potruditi se da nikada ne može biti ugroženo. Njegov stav je da je bitkoin sredstvo borbe protiv totalitarizma, te ključ za transparentniju demokratsku vlast.

Delove govora možete videti na ovom tvitu..

Britkoin možda neće koristiti blokčejn tehnologije za britanski CBDC

Engleska banka još uvek raspravlja o tome koju tehnologiju da koristi za projekat digtalne funte, koja je već dobila nadimak “Britcoin”. Sve druge banke koriste blokčejn, ali engleska centralna banka još nije načisto, premda je ova tehnologija već uveliko dokazana kao najefikasnija za sve sisteme plaćanja.

Šef projekta, Tom Maton izjavio je za Bloomberg da je neodlučnost potekla iz činjenice da su okupili tehnološke stručnjake, ali da ni oni nisu mogli da se usaglase oko tehnologija koje bi podržavale britansku digitalnu valutu. U svakom slučaju, izgleda da projekat Britkoin neće uskoro, ali zanimljivo je da Banka nema nameru da bude jedini nosilac projekta, već će se uveliko oslanjati na privatni sektor, o čemu trenutno nema više informacija.

Intervju sa Tomom Matonom možete naći ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *