Blog

Kripto petak #131: Bitcoin rudar zaradio 160.000$, Shiba Inu zajednica u žalosti, nova Ripple inicijativa i početak testiranja digitalne rublje

25.08.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom broju Kripto petka saznajte koja velika muzička zvezda ima koncert u metaversu, kako je jedan rudar zaradio 160.000$, zašto je danas tužan dan za Shiba Inu zajednicu i kakve su nove akcije kompanije Ripple i u kojoj fazi je ruska digitalna rublja.

K-pop zvezde nastupaju u Roblox metaverzumu

Korejski pop osvaja srca tinejdžera (a bogami, i šire publike) širom sveta. Posredi nije klasičan pop zvuk, već svojevrsni hiphop plesni spektakl koji karakteriše promocija samog benda, članova i njihovog stajlinga. Jedna od najpopularnijih k-pop grupa, Blackpink koja je poznata i kao “kpop kraljice” i najveći ženski bend na svetu, nastupaće uživo u – Robloxu. Za neupućene, Roblox je igra slična Minecraftu, a premda nemaju veze sa Web3 prostorom, jesu jedna od vodećih platformi za metaverzume.

Studio Karta u saradnji sa muzičkom izdavačkom kućom YG Plus, napravila je Blackpink: The Palace, multiverzum gde će fanovi moći da se druže i uživaju u sadržajima omiljenog benda, a tu će biti i avatari članica grupe. Ovo nije bendov prvi susret sa metaverzumom, prošle godine su dobile MTV nagradu za “najbolji nastup u metaverzumu”, u saradnji sa igrom PUBG Mobile.

Detaljnije prenosi The Mashable…

Rudar iskopao bitkoin blok i zaradio 160.000 dolara

Rudarenje bitkoina je sve teže i sve češće se time bave ogromne “plantaže” procesora koji kopaju neverovatnom snagom. No, prošle nedelje je jedan običan rudar, sa kućnom opremom uspeo da završi blok broj 803, 821 i pokupi nagradu od 6.25 BTC (što je oko 160.000 dolara, minus 2% koje je platio platformi za rudarenje).

Zašto je ovo šokantna vest? Zato što je rudar koristio mašine ukupne snage oko 1 PH/s (petaheš u sekundi) dok velike rudarske operacije imaju snagu veću za čitavu klasu, od cirka 120 EH/s (egzaheš u sekundi). Platforma Solo CKpool pomaže malim rudarima za koje je kopanje manje pitanje snage a više kao neka lutrija. Osoba koja je samo poznata kao bc1q2za4ejga366sn288273pty8trasn5zs4y9hqg6 dobila je na toj neverovatnoj lutriji.

Detaljnije sa iksa (tvita) platforme Solo CKpool…

Preminuo psić Balltze, poznatiji kao Cheems, poznat po Shiba Inu mimovima

Rasa pasa šiba inu nadahnula je mnoštvo različitih mimkoina (memecoins), ponajpre izvorni DOGE novčić, pa zatim i sve ostale. Izvorni šiba zove se Kabosu i veoma je bolestan. Međutim, iznenada je preminuo Balltze, poznatiji kao Ball Ball ili Cheems (nadimak je dobio po “Cheemsburger” mimovima). 

Omiljeni psić borio se sa rakom, ali je podlegao opakoj bolesti. Vlasnik je poručio zajednici entuzijasta za Shiba Inu novčiće da: “se nada da će Ball Ball nastaviti da uveseljava sve svojim nasmejanim likom”, te da ga pamte po tome.

Oproštajnu poruku možete videti na Balltzeovom instagramu…

MasterCard osnovao forum za diskusiju o CBDC valutama, pridružili su se Ripple, Consensys

Platforma za plaćanja, MasterCard, osnovala je forum za saradnju i diskusiju u sferi centralizovanih digitalnih valuta (CBDC). Cilj projekta je da podržava inovacije i saradnju u ovom segmentu kripto industrije.

Forum je već privukao pažnju značajnih firmi kao što su Ripple, Consensys, Fireblocks, Fluency, Idemia, Consult Hyperion, te Giesecke+Devrient. Akcenat je na bezbednosti i lakoći upotrebe CBDC valuta koje MasterCard vidi kao budućnost, a posebno u smislu privatnosti i interoperabilnosti (što bi najviše uticalo na pojeftinjenje međugraničnih transfera). 

Detaljniji prikaz foruma nalazi se na kompanijskom blogu…

Ruske banke MTS i PSB počele testiranje “digitalne rublje”

Ruska centralna banka je konačno ubrzala proces izdavanja CBDC valute, digitalne rublje. U planu je da valuta bude puštena u opticaj širom Rusije već od sledeće godine. Pilot projekat je počeo prošle nedelje. 

Prvi korisnici su počeli da upotrebljavaju digitalnu rublju, a jedan od prvih klijenata je bio preduzetnik iz oblasti onlajn edukacija. Putem aplikacije zamenio je konvencionalne rublje za digitalne, pa je zatim obavio B2C transakciju u digitalnim rubljama. Osim MTS i PSB banaka, u igri je oko jedanaest institucija, sa još 16 na čekanju, ali ostaje nejasno zašto su se giganti poput Sberbank i Tinkoff povukli iz projekta.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *