Blog

Kripto petak #132: Ronaldinjo na saslušanju zbog kripto prevare, PRADA uvodi blokčejn, X dobio licencu za kripto plaćanja

01.09.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakve promene se spremaju na društvenoj mreži X, kako modni brend Prada želi da koristi blokčejn, koji poznati fudbaler je učestvovao u kripto prevari i u kom je statusu kineski digitalni juan.

Društvena mreža X pribavila licencu za kripto plaćanja

Ilon Mask promenio je naziv platforme Twitter u X. Teško je predvideti kakva će biti budućnost ove platforme, ali zanimljivost koja je postala vest je to da je X od regulatornih tela Sjedinjenih Država pribavila dozvole koje bi omogućile procesuiranje kripto plaćanja. 

Konkretna dozvola nosi naslov Rhode Island Currency Transmitter License i omogućava korisniku da “kontroliše virtuelne valute i transakcije u virtuelnim valutama” kako u svoje ime, tako i u ime svojih klijenata. Premda je kompanija dobavila licence za plaćanja u zvaničnoj valuti (dolarima), licenca sa Rod Ajlanda specifično navodi kripto plaćanja. Stručnjaci pretpostavljaju da to znači da će kompanija X uvesti bar jednu kriptovalutu kao metod plaćanja. 

Zvanični dokument, nalazi se ovde…

Prada uvodi blokčejn rešenje za dokazivanje autentičnosti proizvoda

Kad ste luksuzni brend kao što je Prada, svi žele da poseduju vaše proizvode. Isto tako, nisu dostupni baš svima, pa ste na meti pirata koji puštaju u promet lažnu robu iz veše ponude. Prada je, stoga, u saradnji sa firmom Aura Blockchain Consortium lansirala novi blokčejn servis koji će omogućiti korisnicima da provere autentičnost kupljenih proizvoda. 

Ovaj sertifikat je posebno koristan kada kupci budu hteli da poklone ili prodaju svoj Prada luksuz, kao dokaz da je posredi autentična roba. Verovali ili ne, “industrija” piratizovanih brendova “teška” je preko četiri stotine milijardi dolara godišnje. Toliku protivpravnu korist mogu da steknu “fejkeri”.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Ronaldinjo izostao sa parlamentarnog saslušanja u vezi sa kripto prevarama

Brazilska legenda fudbala, Ronaldinjo nije se pojavio na ročištu zakazanom pred komitetom za istraživanje piramidalnih prevara brazilskog parlamenta. Saslušanje je imalo za cilj da razjasni ulogu poznatog fudbalera u kompanijama 18kRonaldinho i LBLV. Komitet sumnja na prevarno poslovanje, piramidalnu prevaru, a pretpostavka je da je fudbaler imao ulogu ambasadora, promotera ovih kompanija.

Ronaldinjov brat je prisustvovao saslušanju, izjavio je da se Ronaldinjo već izjasnio o ovom slučaju, te da je već sarađivao sa organima vlasti. No, to nije bilo dovoljno za komitet koji želi da se fudbaler pojavi lično, te ako odbije još jednom, čeka ga prisilno privođenje…

Detaljnije prenosi BeInCrypto…

Kina ubrzava usvajanje digitalnog juana kako bi bio spreman za otvaranje Azijskih Igara

Kina ima dugu tradiciju grandioznih parada. Azijske Igre, organizovane po sličnom principu kao Olijmpijske, održaće se u gradu Hangdžu u provinciji Džeđang, krajem septembra. Kina je otvorila prodajna mesta kako bi zainteresovani mogli da kupe karte za ovaj događaj putem CBDC valute. 

Prvi veliki međunarodni sportski događaj u Kini posle pandemije odlična je prilika da se promoviše digitalni juan. Time bi se ubrzalo usvajanje digitalnog juana, jer će priliku da ga koriste imati i turistički i bankarski ali i sektor maloprodaje. Projekat ubrzavanja adopcije je sveobuhvatan, pa su POS aparati u sportskom naselju već prilagođeni da obrađuju CBDC.

Detaljnije sa portala CryptoNews…

Tether pokušava da nađe alternativna rešenja za dolarske transfere

Tether, firma iza jednog od najpopularnijih stabilnih novčića, USDT, suočava se sa krizom otkako su počele zakonodavne turbulencije vezane za američko tržište. U jednom trenutku neophodno je da Tether ima stabilnog partnera za pristup tradicionalnim finansijskim sistemima, tačnije američkim bankama, pa su u tom smislu sklopili dogovor sa privatnom bankom Britannia Bank & Trust sa Bahama.

Tether je tradicionalno tajnovit kad su posredi njihovi komplikovani odnosi sa bankama i regulatornim telima. Za sada se zna da sarađuju i sa Deltec Bank & Trust Ltd, Capital Union Bank i Cantor Fitzgerald bankom koja služi kao kastodi banka za Tether. U međuvremenu, market cap za Tether raste sa 66 milijardi na 88 milijardi, od početka godine…

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *