Blog

Kripto petak #134: Otvorene prijave za Attic42 Web3 inkubator, Bitkoin u školama i greška od 50.000$

15.09.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka predstavljamo Attic42, pionira u oblasti Web3 inovacija i preduzetništva. Ova kompanija je upravo najavila pokretanje svog prvog Web3 inkubatora. Pored toga, tu su i vesti iz El Salvadora, Kine, SAD i Francuske.

Attic42 pokreće Web3 inkubator za podsticanje preduzetništva i inovacija

Preduzetnici će kroz ovaj program imati priliku da istraže i razvijaju svoje revolucionarne poslovne ideje u okruženju koje podstiče inovacije. Inkubator će povezivati srodne osnivače koji dele vrednosti i teže saradnji, stvarajući tako mrežu vizionarskih umova.

Poslovni modeli i potrebe korisnika će proći kroz detaljan proces validacije, osiguravajući da su ideje ne samo inovativne, već i spremne za tržište. Program Attic42 priprema preduzetnike za izazove razvoja proizvoda, opremljen stručnim vođstvom i resursima. 

Učesnici će imati priliku da se angažuju u smislenim investicionim diskusijama, gurajući svoje ideje ka stvarnom uspehu.

Programi, pod nazivima „Ideation“ i „Incubation“, zakazani su od 23. oktobra do 22. decembra. 

Ovaj period će poslužiti kao veliko iskustvo, priliku i uvod u budućnost Attic42 akceleratora. Za više informacija o Web3 inkubatoru Attic42 i njegovim programima, posetite ovaj link.

Attic42 je Web3 preduzetničko okruženje i inovacioni centar koji okuplja i oblikuje preduzetnike sa željom da izgrade sledeću tehnološku revoluciju. Kompanija ulaže vreme, novac i znanje u razvoj proizvoda u perspektivne Web3 projekte. 

Oni to čine istraživanjem i potvrdom kvaliteta koncepta, formiranjem i obrazovanjem Web3 timova, mentorisanjem osnivača i savetovanjem partnera.

Ministarstvo obrazovanja El Salvadora uvodi Bitkoin kao obavezni predmet u školama

Posle dve godine, bitkoin je i dalje zvanično sredstvo plaćanja u El Salvadoru. Ministarstvo obrazovanja ove države, u želji da poboljša edukaciju u oblasti kriptovaluta, pokrenulo je niz pilot-projekata, sa ciljem da do 2024. godine u svim školama učenje o bitkoinu bude redovan predmet.

Glavni pilot projekat takozvanog Bitkoin zakona podržavaju dva projekta “Moj prvi bitkoin” (Mi primer Bitcoin) i “Bitkoin plaža”. Program predviđa da se u 150 državnih škola sprovede edukacija edukatora koji će postati prenosioci znanja osnovcima. “Moj prvi bitkoin” je NGO koji već sprovodi edukacije u El Salvadoru i od 2021. osnovne obuke je prošlo već 25.000 đaka.

Detaljnije sa Bitcoin.com…

Nemojte da vam se ovo dogodi: Platio 50.000$ za transakciju od 200$

Transakcije u blokčejn prostoru su veoma osetljiva stvar. Pre svega zato što je teško poništiti transakciju, katkad gotovo nemoguće. Ponekad sredstva menjaju mreže, procesore plaćanja, menjačnice, na toliko zamršen način da počesto nije pametno ručno obaviti prenos.

Džejmson Lup, CTO firme Casa, zabeležio je transakciju korisnika koji je primio, a zatim poslao oko 60.000 TXN, vrednosti oko 200$, ali je najverovatnije zbog greške ili bagovitog softvera platio 20 BTC (vrednosti oko 50.000$) na ime takse. Čuvajte se ovakvih grešaka.

Detaljnije sa Džejsonovog iksa…

Kineski digitalni juan sve češće se koristi kao način isplate zarada

Kineska vlada je zainteresovana za što bržu adopciju digitalnog juana. Naravno, jedan od načina je da se plate isplaćuju u toj valuti. Kako bi podstakla sve veći broj firmi da se pridruži ovom trendu, pioniri su državne institucije. Državni biro za nadzor finansija u industrijskoj zoni Žonkai u gradu Huidžu u provinciji Guangdong, poslednja je u nizu koja će službenike plaćati u digitalnoj CBDC valuti kineske centralne banke.

Ovim potezom očekuje se da sve više roba i usluga bude dostupno za plaćanje u digitalnim juanima. Radnici su otvorili digitalne novčanike, procenjuje se da je trenutno u opticaju preko pola miliona privatnih novčanika, kao i gotovo pedeset hiljada u posedu pravnih lica.

Detaljnije na portalu CryptoNews…

Odloženo izricanje kazne “Kazanovi” koji je pljačkao žene prodajom bitkoina

Savezni sudija saslušao je nekoliko starijih dama koje su bile žrtve prevare. Muškarac iz Njuhempšira vodio je neregistrovanu menjačnicu kriptovaluta. Osim toga bavio se prevarama tako što je zavodio usamljene žene i posle meseci “obrađivanja”, navodio ih da kupuju veće sume bitkoina i poklone ih njemu.

S obzirom na zamršene okolnosti slučaja, sudija Džozef LaPlante je odlučio da posle saslušanja svih žrtava odloži izricanje kazne, jer osim što je posredi nekoliko izukrštanih prekršaja, žrtve su veoma ranjiva kategorija.

Detaljnije prenosi National Post…

Francuska odlučila da pokrene program licenciranja finansijskih i kripto finansijskih influensera

Francuska vlada je odlučila da pokrene program izdavanja licenci za influensere iz oblasti finansija, tradicionalnih i kripto sektora. Dve državne agencije, AMF (Autorite des Marches Financiers) i ARPP (Autorite de Regulation Profesionelle de la Publicite), udružile su se i oformile trening program za influensere.

Ko završi ovaj vladin program dobiće sertifikat o “Odgovornom influenserstvu”. Time bi se obezbedilo da influenseri imaju odgovarajuća znanja o pravnim i etičkim kodeksima koji će omogućiti da se finansijski i kripto proizvodi reklamiraju na pravi način u skladu sa zakonom.

Detaljnije sa sajta AMF-a…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *