Blog

Kripto petak #154: Rusija i Belorusija u CBDC trci, zaplena Bitkoina u nemačkoj, evropski optimizam i Google politika oglasavanja

02.02.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju Kripto petka istražujemo globalne napore u razvoju centralizovanih digitalnih valuta (CBDC), sa posebnim fokusom na Rusiju i Belorusiju. Takođe, bacamo pogled na nedavnu veliku zaplenu bitkoina u Nemačkoj i optimistične stavove Evropljana prema budućnosti kriptovaluta. Pored toga, razmatramo Googleov novi pristup kripto oglasima i kako se to odražava na tržište.

Ruska banka pokušava da pokrene međunarodnu trgovinu putem CBDC-a

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabibulina izjavila je da centralna banka Rusije pregovara sa prijateljskim državama, uključujući i države BRICS-a oko upotrebe digitalnih valuta za potrebe prekograničnih plaćanja kako bi se oživela međunarodna trgovina.

Ranije je Nabibulina bila protiv kriptovaluta u bilo kom obliku, ali sada otkriva da je CBDC projekat pravljen imajući u vidu povezivanje sa sličnim platformama drugih država. 

Detaljnije prenosi 1Praim…

Nemačke vlasti zaplenile 50000 BTC od pirata

Istraga koju su vodili glavni tužilac Drezdena i državna kriminalistička policija Saksonije zatvorila je piratski sajt i ishodovala zaplenom 50.000 BTC. Posredi je par, Nemac i Poljkinja koji su piratovali filmove i strimovali ih, prikupljajući prihod od reklama. S obzirom na to da je u njihovoj bazi nađeno 880.000 kopija filmova i serija, ne čudi što je prihod od reklama bio vredan preko dve milijarde dolara.

Nemačke vlasti nemaju, za sada, predstavu šta dalje sa zaplenjenim sredstvima. Zanimljivo je to da par pirata nije primao prihod od reklama u BTC-u, već je za profit od reklama kupovao kriptovalutu.

Detaljnije prenosi TorrentFreak…

Belorusija se sprema da pusti u promet digitalnu valutu

Belorusija se sprema da objavi svoju CBDC valutu, digitalnu belorusku rublju. Platforma za koju su se odlučili je Hyperledger Fabric otvorenu blokčejn mrežu. Projekat predvode Nacionalna banka Belorusije i Centar za bankarske tehnologije. S obzirom na zahtev za rapidnim razvojem CBDC-a i pripadajućih proizvoda, Belorusija traži nove zaposlenike za ovaj projekat.

Glavni razlog za razvoj digitalne rublje je pokušaj Belorusije da proširi međunarodnu trgovinu, bez neophodnosti da troši dolarske rezerve, kao i mogućnost izbegavanja sankcija.

Detaljnije prenosi Ekonomičeskaja Gazeta…

Preko 73% Evropljana je optimistično u vezi budućnosti kriptovaluta

Istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od 10.498 korisnika iz Francuske, Italije, Španije i Švedske tokom oktobra i novembra prošle godine pokazalo je da je 73% ispitanika optimistično u vezi budućnosti kripto sektora. 

Čak 55% korisnika isključivo barata digitalnim sredstvima, 24% isključivo trguje kriptovalutama. Kriptovalute 26% koristi za štednju, 34% za dugoročne investicije, 13% za kratkoročno (day trading), tek 9% za kupovinu.

Detalje istraživanja možete naći ovde…

Google objavio novi stav prema kripto oglasima 

Google je objavio novu politku oglašavanja koja stupa na snagu 29. januara 2024. Glavne promene se tiču kripto oglasa koji su uvek bili problematična kategorija. Čini se da je otvaranje bitkoin ETF-ova uticalo na Google da prihvati promociju ovog proizvoda.

Premda kompanija nije eksplicitno rekla da se radi o ETF-u, po opisu kripto proizvoda koji će biti zastupljeni u Goggle Ads programu, čini se da kompanija želi da izostavi kriptovalute, ali da dopusti ETF.

Detaljnije prenosi Crypto News…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *