Blog

Kripto petak #31: Polygon plaća pronalazače bagova, PayPal priprema novu aplikaciju, Policija Italije češlja blokčejn transakcije

24.09.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Izdvojili smo najnovije i najuticajnije vesti iz sveta kripta koje su obeležile ovu nedelju. U novom izdanju Kripto Petka saznajte šta nam sprema PayPal, kako policija dolazi do blokčejn podataka, koji NBA klub je potpisao sponzorstvo sa kripto firmom i koja je nagrada za pronalazače bagova na Polygon mreži.

Crypto.com na dresu Filadelfija seventisiksersa

Košarkaški klub NBA lige, Filadelfija seventisiksers objavio je sklapanje partnerstva sa gigantom kripto sveta, platformom Crypto.com. Razume se, kako bi proslavili početak uspešne saradnje, na sponzorovom NFT marketu biće objavljena zbirka tokenizovanih suvenira za fanove ovog kluba, a u planu su i nove zbirke koje će biti postepeno objavljivane do kraja godine.

Partnerstvo se ne završava tu. Glavni dogovor je sponzorstvo koje će na levo rame košarkaškog dresa staviti logo Crypto.com-a, a reklame sponzora će biti istaknute kako na LED ekranima uz teren, već i na samom terenu. Povrh svega, Crypto.com će pokrenuti školicu za fanove zainteresovane za kriptovalute, te postati medijski partner kluba. Očekujte logo Cryto.com-a na svim zvaničnim kanalima Seventisiksersa.

Detaljnije o dogovoru na zvaničnom blogu Crypto.com

Chainalysis druka kripto-korisnike policiji

Mreža na kojoj se dešava sve vezano za bitcoin sastoji se iz mnoštva čvorišta (po poslednjim izveštajima nešto preko 11.5 hiljada. Kompanija koja se bavi analitikom, Chainalysis, pustila je pipke i u kripto. Kad, gle čuda, na Scribd je procureo tajni dokument pripremljen za italijansku policiju koji otkriva da ova firma preko svojih nodova sakuplja podatke o korisnicima. Počev od IP adrese, preko podataka o e-novčaniku, i na koncu, o transakcijama. 

Kao rešenje, nameće se podizanje svog, kućnog čvorišta, što deluje kao operacija na otvorenom mozgu, ali uz malo hardvera i sve boljim softverom, uopšte nije tako teško. Zašto bi koristili tuđi kompjuter kao izvor istine? Osim veće bezbednosti, ovim postupkom se ostvaruje i veća privatnost, a svaki nezavisni čvor doprinosti očuvanju decentralizovanosti mreže.

Više o ovom potencijalnom kripto-skandalu, na CryptoNews.com

Polygon otvara lov na bagove vredan 2 miliona dolara

Polygon je platforma za skaliranje na mreži Ethereum. Preko platforme posvećene lovu na bagove, Immunofi, pokrenuli su akciju čišćenja bagova i potencijalnih bezbednosnih propusta na svojoj mreži. 

U osnovi, Polygon je obezbedio dva miliona doalra za lovce na bagove i rupe u bezbednosti decentralizovanih aplikacija (Dapps) i pametnih ugovora koji se izvršavaju na njihovoj mreži. Svaki bag koji se oktrije, rangira se po opasnosti koju predstavlja, tako da hakeri dobrice mogu da inkasiraju 1000 dolara za otkrivanje manjih grešaka u kodu, sve do dva miliona za ozbiljne propuste. Što se tiče DeFi dela, nagrade se kreću od 2500 do 15000 dolara za bagove nađene u decentralizovanim aplikacijama. 

Isplata će se vršti u ETH, MATIC ili stablecoin-u.

Više na portalu Aithority…

PayPal priprema novu aplikaciju

PayPal je odlučio da pokuša da napravi “jednu aplikaciju za sve vaše finansijske potrebe”. Zamišljena je kao menadžer koji bi pomogao korisnicima da na jednom mestu obave sve poslove vezane kako za svakodnevicu, tako i za štednju, investiranje i budućnost.

Ponajpre ističu PayPal Savings, uslugu koju pružaju u saradnji sa institucijom Syncrhony Bank, a koja isplaćuje štednju 20-25 puta veću od nacionalnog standarda. Drugim rečima, na 5000 dolara, umesto 5 dolara godišnje, ovaj štedni nalog omogućuje vam 100 dolara godišnje.

Osim štednje, aplikacija omogućava – naravno – razne vrste plaćanja, od plaćanja računa, preko kupovine koja donosi poene lojalnosi, kešbek nagrade i druge vrste beneficija kroz ugovore sa stotinama prodavnica.

Za nas ovde posebno je zanimljivo to što će u okviru aplikacija koja upravlja raznim plaćanjima, štednji i bankarskim prozivodima, PayPal aplikacija biti i e-novčanik za kriptovalute, te druge vrste investicija.

To nije kraj, jer PayPal namerava da širi spisak pogodnosti, a njihov AI program koji nadgleda novčanik, trebalo bi da uči o korisnikovim navikama i tako još bolje prilagođava program potrebama svakog korisnika.

S obzirom na to da vest dolazi iz PayPal-a, uzmite sve što pišu sa zrncem soli…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *