Blog

Kripto petak #35: Rudari opteretili elektro mrežu Kazahstana, besplatno kreiranje NFT tokena, Grayscale pretvara BTC Trust u ETF i Facebook pravi crypto wallet

22.10.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako se Kazahstan izborio sa najezdom kineskih rudara, koje su novine u NFT svetu, šta američko Ministarstvo finansija misli o kriptovalutama i kakav crypto projekat sprema Facebook.

Kriptorudari iz vatre u tiganj

Pod udarom kineskih vlasti, i poslednji kriptorudari beže u druge delove sveta. Oni koji nisu mogli daleko iz raznoraznih razloga, našli su utočište u Kazahstanu. No, električna mreža ove ponosne zemlje je pred kolapsom, a naravno, na tapetu su – rudari.

Da se razumemo, posredi nije mali broj operacija, jer u Kazahstanu je rudarenje trenutno najisplativija grana privrede, a čak 18% svetskog hešrejta na mesečnom nivou, stiže iz ove zemlje. Elem, vlasti Kazahstana odlučile su da donesu nacrt zakona koji predviđa limit od 1 MW za pojedince i 100 MW za organizacije koje se bave rudarenjem. Zakon bi uveo i posebnu taksu od 0.0024$ po kilovatu.

Zaplet se usložnjava predlogom Udruženja bitkoin i data centara Kazahstana da se – izgrade nove nuklearne elektrane…

Opširnije o ovome na portalu Plus World…

 

Rarible: “Ako ćeš da budeš NFT-faca, ima da platiš…”

NFT je sada većinom na mreži Ethereum. Pomama oko kovanja tokena dovela je do zagušenja i time su cene “gasa” povećane. Time se otežava posao umetnicima, pa je Rarible došao na ideju da uvede, takozvano, “lenjo kovanje” (lazy minting). 

Posredi je genijalna zamisao da se NFT ponudi kupcima, ali da se sam čin kreiranja tokena odloži za trenutak kupovine kako bi se trošak gasa preneo na – kupce. Drugim rečima, ako hoćeš da budeš NFT-faca kolekconar, ima da platiš. Time se rasterećuju umetnici kako bi se priliv novih dela nastavio. Što bi rekli u Herbertovoj “Dini”; “spice must flow”!

Ova pogodnost bi mogla da vrati Rarible u vrh NFT-platformi, ali i da značajno rastereti mrežu, jer ne bi bilo bespotrebnih transakcija, niti bi se kovali tokeni koje niko ne bi koristio. 

Više o ovome govori sam Rarible…

 

Grayscale pretvara BTC Trust u ETF!

Tu skoro, pisali smo o mogućnostima investiranja u kriptovalute. Kao jednu od lukrativnijih opcija pomenuli smo ETF. Posredi je jedan ustoličeni investicioni proizvod, pasivni investicioni fond. Donose niz pogodnosti, počev od malih troškova, jednostavnijeg upravljanja, a olakšan je i niz procesa koji se tiču oporezivanja. Portfolio je obično veoma transparentan i diversifikovan, tako da ne čudi što najveća firma za upravljanje digitalnim sredstvima, Grayscale Investments, želi da pređe u ETF-vode.

U partnerstvu sa NYSE Arca, a koristeći komešanja u američkom zakonodavtsvu koje je sve prijateljskije nastrojeno hartijama od vrednosti i drugim finansijskim proizvodima bliskim kriptovalutama, Greyscale želi da svoj dosadašnji Grayscale Bitcoin Trust pretoči u ETF fond.

Kako je posredi veliki igrač koji drži oko 3.5% svih bitkoina u opticaju, ovo može biti dobra vest, a posebno za one koji su zainteresovani za kriptovalute, ali i za malo pouzdaniji i dugoročniji način investiranja od kupovine i prodaje bitkoina.

Za one investicijski malo pismenije, evo šta kaže Greyscale…

 

Facebook + Coinbase u partnerstvu za novi digitalni novčanik – Novi

Ne, nije greška. Dobro ste pročitali. Novi Fejsbukov digitalni novčanik zove se – Novi. Gigant društvenih medija odabrao je Coinbase da bude partner u ovom pilot-projektu. Glavni cilj projekta je tržište prekograničnog slanja novca. U tom smislu, aplikacija Novi je otvorena za mali broj korisnika u Gvatemali i Sjedinjenim Državama. Korisnici mogu da kupe stablecoin Pax Dollar (USDP) koji održava paritet 1:1 sa američkim dolarom, te da ga šalju jedni drugima. 

Coinbase, kao jedna od najjačih kripto-berzi, odabrana je za depozitnu instituciju. Znači da su sve transakcije “usidrene” kod ove kompanije, koristeći njihovu tehnologiju, skladištenje i upravljanje podacima, dakle celu infrastrukturu. Ovim će se baviti Coinbase Custody koja se već poslednjih devet godina bavi depozitnim poslovima, starajući se za oko 180 milijardi dolara u kripto-sredstvima.

Evo šta Coinbase ima da doda na ovu temu…

 

Američko ministarstvo finansija mjauče protiv kriptovaluta

Ministarstvo finansija Sjedinjenih država objavilo je izveštaj o sankcijama za 2021. godinu. Već na samom početku napominju da su ekonomske i finansijske sankcije glavno oružje borbe protiv terorizma još od 11. septembra 2001. godine. Naravno, sankcije kao alat zavise od moći, ali i svetskog poverenja u američki finansijski sistem, te se oslanjaju na, pre svega, političku moć dolara.

Osim identifikovanja preko 1600 organizacija kao terorističkih, Ministarstvo se poslužilo sankcijama protiv Irana i njihovog nuklearnog programa, te u borbi protiv narko kartela, a u svoja dostignuća ubrajaju i zaštitu libijskih državnih sredstava posle pada Gadafijevog režima.

No, značajno mesto u izveštaju zauzima mjaukanje, pritužba na kriptotehnologije za koje kažu da “po svojoj prirodi i mogućnosti da sredstva drže van tradicionalnih tokova novca koji ne zavise od dolara” ugrožavaju političku moć američke valute i predstavljaju pretnju za efikasnost sankcija. Ministarstvo upozorava da bi novi platni sistemi mogli da ozbiljno ugroze svetsku ulogu koju dolar (još uvek) drži.

Ceo izveštaj možete naći ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *